Tre forgiftninger barn er spesielt utsatt for

Dette får Giftinformasjonen mest spørsmål om nå. Se hva du skal gjøre dersom uhellet er ute

LETT TILGJENGELIG FOR BARN: Foreldre eller besteforeldre er kanskje ikke så vant til å tenke på at medisiner må pakkes vekk - også på hytta. Foto: NTB Scanpix
LETT TILGJENGELIG FOR BARN: Foreldre eller besteforeldre er kanskje ikke så vant til å tenke på at medisiner må pakkes vekk - også på hytta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lommelegen.no: Giftinformasjonen er det​ nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare i Norge. De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året. 

– Vi får rundt 40 000 henvendelser i året og mer enn 100 i døgnet. Det er spesielt mange henvendelser om sommeren, antakelig fordi det er en tid hvor folk ofte er ute av dagliglivet og de vanlige rutinene sine, forklarer seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen, til Lommelegen.no. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste feriesykdommene

1. Barn spiser legemidler

Om sommeren er ofte legemidlene ute av de vanlige oppbevaringsstedene og er mer tilgjengelig for små barn. Barna er gjerne mer sammen med besteforeldre som bruker sterkere legemidler, som for eksempel ikke oppbevares i et medisinskap på hytta, slik som det gjør hjemme. 

– Når tablettene står på nattbordet eller ligger i væska, er det plutselig så mye lettere å smake på pillene til foreldrene, bestefar eller bestemor. Det er vårt hjertesukk. Vi ser mye av dette, sier Tosterud. 

Har skaden først skjedd, råder Tosterud at du ringer til Giftinformasjonen eller legevakten. 

KLASSIKER: Besteforeldre bruker ofte sterke legemidler som kan være skadelig for små, nysgjerrige barn som vil smake. Foto: NTB scanpix
KLASSIKER: Besteforeldre bruker ofte sterke legemidler som kan være skadelig for små, nysgjerrige barn som vil smake. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Det er viktig å få konkrete råd tilpasset denne situasjonen. I en del tilfeller vil man få beskjed om at det som har skjedd er ufarlig og at man slipper å engste seg. I andre tilfeller er det viktig med rask behandling, opplyser Tosterud.

Hun anbefaler alle med små barn å ha medisinsk kull tilgjengelig, et spesialbehandlet kull som kan være nyttig å gi ved forgiftningsuhell.

–Det binder seg til legemiddelet og kan spare barnet for mange symptomer. I mange situasjoner kan det være nyttig å ha, men ikke gi det til barnet før du har forhørt deg med legevakten eller Giftinformasjonen, for i noen tilfeller skal det ikke brukes, råder Tosterud.

Tips: Skaff deg et medisinskap på hytta, slik at legemidlene oppbevares på et sted og blir utilgjengelige for små barn. 

LES OGSÅ: Slik redder du barnet ditt fra kvelning

SPIST KJEMIKALIER: Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på bilvask, felgrens og maling. Foto: NTB scanpix
SPIST KJEMIKALIER: Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på bilvask, felgrens og maling. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

2. Barn smaker på kjemikalier

– Vi er mer aktive om sommeren. Vi maler huset, vasker bilen, renser felgene og vasker ned terrassen. Jo mer kjemikalier som står fremme, jo større er sjansene for at de minste smaker på det, påpeker Tosterud. 

Giftinformasjonen får jevnt og trutt spørsmål fra bekymrede foreldre med barn som har smakt på slike kjemikalier. For små barn kan det være fristende å ta en slurk.

– Bilsjampo og hverdagsvask er ofte ikke så ille, men hvis det er snakk om rust- eller asfaltfjernere eller felgerens, så kan det inneholde giftige og etsende ingredienser. For å vite om det blir farlig er vi på Giftinformasjonen er opptatt av å finne ut hva som er i dette produktet, om det er fortynnet og hvilken mengde som ble inntatt, forklarer Tosterud.

Voksne kan også få i seg kjemikalier, men da er det typisk situasjoner hvor de har fått noe på øyet eller har hellet kjemikalier over på brusflasker, og har deretter tatt seg en slurk av feil flaske. Dersom det er frostvæske i flaska man har smakt på, kan man trenge sykehusbehandling om man tar en slurk.

3. Barn smaker på husmaling

Giftinformasjonen får hyppig spørsmål om barn som har smakt på husmalingen. 

– De maler gjerne på seg selv og smaker på malingen. Det er veldig sjeldent noe stort problem. Det er faktisk farligere når foreldre prøver å få bort malingen med white spirit, sier Tosterud. 

Det organiske løsemidlet tørker nemlig mer ut huden, siden det er fettoppløsende. 

– White spirit gir mer irritasjon i huden. Vask heller bort malingen med vann og såpe. Det er ikke så farlig om det sitter igjen litt maling, råder Tosterud. 

LES OGSÅ: Kløende utslett etter bading i ferskvann?

Hva bør du gjøre om uhellet er ute?

SKYLL MUNNEN GODT: Har du har inntatt noe som kan medføre forgiftning? Da skal du fjerne alle rester fra munnen og drikke noe - for eksempel vann, melk eller saft. Foto: NTB scanpix
SKYLL MUNNEN GODT: Har du har inntatt noe som kan medføre forgiftning? Da skal du fjerne alle rester fra munnen og drikke noe - for eksempel vann, melk eller saft. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ved fare for akutt forgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22591300. 

Ved alvorlige symptomer, ring 113.

Stoff som kan gi forgiftning :

Giftinformasjonen er opptatt av at barn ikke kan beskyttes mot alle inntak, så det er viktig å rette fokus på produkter og legemidler som kan gi alvorlig forgiftning ved små inntak. Foreldre bør være særlig oppmerksom på:

  • Petroleumsdestillater (som white-spirit, lampeolje, tennvæske og bensin)
  • Legemidler, også en del av de reseptfrie både med paracetamol og nesesprayer kan være problematiske for barn
  • Jerntabletter
  • Sterke, etsende produkter som avløpsåpnere, ovnsrensemidler, terrassevask og midler til utendørs husvask samt sopp- og algefjerning.
  • Produkter med glykoler, særlig frostvæske og bremsevæsker
  • Bordsalt
  • Alkohol
  • Nikotinholdige produkter
  • Knappcellebatterier

Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Sjekk Helsenorge.no for flere tips ved inntak av petroleumsdestillater og etsende stoffer.

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer