Tre matvarer barn ikke må spise for mye av

Spinat, riskaker og rosiner inneholder nitrat eller arsen, som barn tåler dårligere enn voksne. Og rismelk bør ikke barn drikke i det hele tatt.

UHELDIGE MATVARER: - Variasjon i kostholdet, med bruk av ulike matvarer og produkter, anbefales likevel for å unngå et uheldig høyt inntak fra enkeltprodukter, sier Julie T. Håland i Mattilsynet Foto: NTB scanpix
UHELDIGE MATVARER: - Variasjon i kostholdet, med bruk av ulike matvarer og produkter, anbefales likevel for å unngå et uheldig høyt inntak fra enkeltprodukter, sier Julie T. Håland i Mattilsynet Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at barn under ett år ikke bør spise grønnsaker som inneholder mye nitrat? Og har du hørt at rismelk ikke er bra for små barn på grunn av risens innhold av arsen? Hva bør du egentlig unngå å gi til de aller minste barna?

Hvordan vite hva du kan gi når du skal starte med mattilvenning? 

- Unngå grønnsaker som spinat

- Nitrat kan omdannes til nitritt, og nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Barn under ett år er spesielt utsatt fordi blodet deres opptar nitritt raskt. Derfor bør barn under ett år unngå å spise grønnsaker som inneholder mye nitrat, sier almennlege Cathrine Helene Mohn.

Forfatter av boka Bare Barnemat, Christine Henriksen fraråder også foreldre å gi små barn grønnsaker med høyt innhold av nitritt. - Dette gjelder grønnsaker som spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold. Grønnsaker som for eksempel kokt og most kålrot, blomkål, brokkoli, squash og gjerne erter er noe av det vi imidlertid anbefaler å introdusere barnet for når det skal begynne med fast føde, påpeker Henriksen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.