Blivende foreldre har mye å ordne og tenke på før fødselen. Noe av det koseligste er kanskje å pakke fødebagen og handle inn alt det babyen trenger av klær og utstyr den første tiden.
Jordmødrene Jenny Jonsson og Janicke Jordbakke jobber begge ved føde- og barselavdelingen på Bærum sykehus. Sammen har de startet podcasten «Jordmorpodden», hvor de tar opp alt som gjelder graviditet, fødsel og barseltid.
I en episode snakker de om hvilke ting det kan være praktisk å ta med seg i fødebagen og hva som er det rareste de har sett noen pakke opp på fødeavdelingen (spoiler alert: riskoker og smoothiemaskin!).
Det fysiske i fødebagen er ikke viktigst
Men ifølge de to jordmødrene er det tre helt andre ting mange gravide fort glemmer å ta med seg når de skal føde; troen på seg selv, brev til jordmor og det å være forberedt på amming.
– Fødebagen er en fin del av fødselsforberedelsene, fordi du under pakkingen tenker på hva du skal igjennom. Men hvis vannet ditt går mens du er på kjøpesenteret og du ikke har rukket å pakke fødebagen din ennå, går det helt fint å føde uten den, sier Janicke.
– Den viktigste ingrediensen i fødebagen er ikke fysisk, men troen på at du faktisk klarer å føde. Det er også viktig at du har med deg en positiv partner, det vil si at partner også er forberedt på hva som skal skje og er støttende og positiv.
Fører til en bedre fødsel
En årsak til at den mentale biten av fødselsforberedelsene er så viktig, er ifølge Jenny at positive tanker og følelser fører til at kroppen din utskiller mer oksytocin.
Dette er et hormon som lager rier og fremmer utdrivningen av morsmelk fra brystene. Men oksytocin er også forbundet med kjærlighet og bidrar til å skape et godt bånd mellom mor og barn rett etter fødselen.
På motsatt side finner vi stress og negative tanker som fører til at vi produserer mer adrenalin som hemmer fødselsarbeidet.
– Det å føde er en kroppslig prosess som er vanskelig å lære, sier hun.
– Kroppen klarer å føde helt selv og vet hva den skal gjøre, men det gjelder å få hodet med. Det er derfor vanskelig å forberede seg på det fysiske, men om man forbereder seg godt mentalt er det større sjanse for å få en bedre fødselsopplevelse.

- Jeg hadde pakket truseinnlegg i fødebagen, men det ble bleie i XL
Ikke lytt til skremselshistorier
For en del gravide vil det å se omgivelsene de skal føde i føles betryggende, og mange sykehus tilbyr omvisning på sykehuset (men ikke under koronapandemien).
Også for partneren kan det være greit å få prøvekjøre veien til sykehuset eller å sjekke hvordan parkeringsforholdene er, i god tid før termin.
– Det er naturlig å være spent på noe man ikke har gjort før, men om man snakker godt med partneren sin eller med jordmor, er det lettere å forberede seg mentalt, sier Jenny.
– Samtidig som man leser om fødselens faser og forbereder seg på ting som kan skje, er det viktig å tenke at det ikke nødvendigvis kommer til å skje med meg. Som gravid bør man også verne seg selv litt og ikke høre på alle skremselshistoriene. Det er dessverre ikke alltid de sterke og positive opplevelsene om god mestringsfølelse det snakkes mest om.

Skriv et brev til jordmor
Et fødebrev er ifølge jordmødrene også fint å ha med seg når man skal føde. I fødebrevet kan du skrive ned dine ønsker for fødselen og tiden rett etterpå. Har du for eksempel fødselsangst, opplevd tøffe fødsler tidligere eller andre ting som påvirker deg, er det fint å informere jordmor om dette.
Å skrive brevet er ifølge Jenny også en vesentlig del av den mentale forberedelsen for fødselen.
– Men det er ikke så viktig for oss å vite at du ikke vil ha store rifter, vi trenger ikke den type informasjon fordi vi alltid gjør det vi kan for at dette ikke skal skje, sier hun.
– I stedet er det kjempefint om du forteller hvordan du reagerer i uforutsette situasjoner, for eksempel at du blir sint når du er redd. Det er også fint for oss å vite om du er redd for sprøyter, ikke tåler å se blod eller om partneren ikke tåler å se blod. En del kvinner blir stresset av tanken på at det skal komme avføring under fødselen, så om du skriver det i fødebrevet kan vi sørge for at du får klyster i forkant.
– Når vi får denne informasjonen kan vi tilrettelegge ting i fødsel, slik at det oppleves så trygt som mulig. Brevet behøver ikke være så langt, men om du skriver side opp og side ned synes vi det bare er hyggelig, forsikrer hun.

Norske jordmødre blant verdens beste i å forhindre store rifter hos kvinner under fødselen
Sørg for nok hvile
En annen viktig del av fødselsforberedelsene er at den gravide har fylt sine mest grunnleggende behov. Det vil si at du i tiden før fødselen har fokus på å spise godt og sunt, være i aktivitet og få nok hvile.
Janicke, som har mesteparten av sitt daglige virke i kommunehelsetjenesten i Asker, forteller at hun ofte får spørsmål om fødselen vil komme fortere i gang om den gravide går mye i trapper eller beveger seg mye.
– Men vi sammenligner ofte fødselen med et maratonløp og da sier det seg selv at du ikke vil slite deg ut rett før du skal ut i et langt løp. Du vet aldri når på døgnet fødselen starter, hvor lang tid den tar eller hvordan den første tiden etterpå blir. Det er derfor viktig at du bygger opp energi i tiden før fødselen, gjennom å sove og spise godt, sier hun.
– Det er bra å holde seg i form gjennom hele graviditeten, gjerne gå 30 minutter hver dag, svømme eller drive med yoga om man kan det. Men man trenger ikke starte på nye ekstreme treningsformer mens man er gravid, det er bedre å lytte til kroppen og gjøre det den er kjent med.
Dersom du er veldig engstelig eller har behov for å snakke mer med jordmor, er det fullt mulig å be om å få en ekstra samtale med jordmor før fødselen.
– Vi i kommunehelsetjenesten kan sette av en dobbelttime, det vil si en hel klokketime, til å snakke om fødselen dersom kvinnen ønsker det. Man kan også få en time hos jordmor eller lege på sykehuset om man har behov for mer hjelp.

- Nybakte mødre bør være mindre strenge med seg selv
Viktig å forberede seg på amming
Den tredje tingen kvinner ofte glemmer før fødselen, er å forberede seg på det som skal skje etterpå. Spesielt med tanke på amming, da dette er noe mange kvinner kan finne utfordrende de første dagene.
– Man tror at amming skal komme instinktivt, at det er en naturlig del av spedbarnstiden og at den sjelden byr på utfordringer. Vi vet at dette ikke alltid stemmer, sier Jenny.
– Det er derfor lurt å forberede seg på at ammingen noen ganger koster litt blod, svette og tårer. Ved å være mer forberedt unngår du tanker om at du er mislykket fordi du ikke får det til eller at du er en dårlig mor.
Det viktigste du trenger å vite med tanke på ammingen, er ifølge Janicke at det ikke er melk i brystet ditt når babyen fødes. Mange nybakte mødre stresser over at barnet ikke skal få i seg nok næring de første dagene, men det er det ifølge jordmødrene ingen grunn til.
Barnet er nemlig født med en matpakke» til de første dagene på utsiden av livmoren og kan tåle å gå ned inntil ti prosent i vekt de første dagene.
– De først dagene kan være en veldig slitsom tid for moren som er ekstra sårbar etter en fødsel. Det kan være at barnet gråter en del og vil suge ofte, da kan det være rart å oppleve at de ansatte på barselavdelingen hjelper til med å håndmelke et par dråper melk, for så å si at du har vært kjempeflink og går ut. Det er viktig at mor får vite at dette bare er begynnelsen på noe bra og helt normalt, sier Janicke.
– Det er også veldig bra å ha babyen masse inntil seg, hud mot hud, den første tiden. Det er både godt for ammingen og for å skape gode følelser og tilknytning. Dette gjelder uansett om man velger å amme eller ikke.

To mødre forteller hvorfor de valgte å føde alene

Kvinnene som elsker å føde
