Reise alene

Trebarnsmor Anine reiser på ferie helt alene

Dårlig samvittighet over å la partner og barn være hjemme alene? Det å ta seg et friminutt fra hverdagen kan ifølge familieterapeut ha en positiv påvirkning på samspillet i familien.

REISER GJERNE PÅ ALENEFERIE: - Alle har godt av å ha litt tid alene, slik at man får være seg selv og ikke bare være forelder hele tiden, mener Anine von Krogh. FOTO: Privat
REISER GJERNE PÅ ALENEFERIE: - Alle har godt av å ha litt tid alene, slik at man får være seg selv og ikke bare være forelder hele tiden, mener Anine von Krogh. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Husmorferie var opprinnelig et sosialt hjelpetiltak som ble etablert etter andre verdenskrig. Ifølge Store norske leksikon fikk vanskeligstilte husmødre med barn støtte fra staten til kortvarige ferieopphold.

Ordningen ble opphevet i 1981, men begrepet husmorferie brukes fortsatt som en betegnelse for kvinners behov for å ta en pause fra familien.

Men er det egentlig rettferdig av oss kvinner å la mann og barn være hjemme, mens vi selv reiser av sted på ferie?

– Ja så absolutt, mener Anine von Krogh (37). Som mamma til tre barn i alderen åtte måneder til 11 år, har hun flere ganger tatt seg små pauser vekk fra resten av familien.

– Mange mødre får dårlig samvittighet dersom de stikker fra barna sine i to-tre dager, noe jeg tror er et typisk mammasyndrom. Men slik tenker ikke jeg i det hele tatt. Alle har godt av å ha litt tid alene, slik at man får være seg selv og ikke bare være forelder hele tiden, sier hun.

Reiste til Spania uten mann og barn

Da hun var gravid med sitt yngste barn, tilbrakte hun noen dager alene i familiens leilighet i Spania. Her brukte hun tiden på å gå turer, titte i butikker og spise på restaurant helt alene.

– Jeg bryr meg ikke noe om at jeg ser ut som «Viggo Venneløs», smiler Anine. – Det er deilig å bare rusle rundt og ta ting som de kommer. Når man reiser alene får man tid til å reflektere over livssituasjonen sin, hvor man er i livet og hva man ønsker seg.

– Du får et helt annet utbytte av en slik tur enn for eksempel en jentetur hvor det er mye festligheter. Som mamma er det godt å ha tid til sine egne tanker uten å bli avbrutt hele tiden.

Det å være borte fra hverandre i korte perioder, tror hun kan være positivt for alle i familien.

– Jeg tror det er fint for familien å få mulighet til å savne hverandre litt innimellom. Mannen min Fredrik og barna var borte i helgen og det var helt fantastisk deilig da de kom hjem igjen. Det får meg til å sette mer pris på at det kan være travelt med mange barn til tider, men at jeg har det ganske fint.

– Datteren min på fem år er veldig flink til å uttrykke følelser og når vi møtes igjen forteller hun alltid hvor mye hun har savnet meg. Selv om vi har en tilhørighet til hverandre hele tiden, kjennes det som at den blir forsterket når vi har vært borte fra hverandre.

Burde være rausere med hverandre

Anine mener imidlertid ikke at det er nødvendig å legge lista for egentid så høyt, og at man slett ikke trenger å reise til utlandet for å slappe av alene. Noen timer uten partner og barn hjemme, kan være nok.

– Fredrik er nok flinkere enn meg til å ta seg egentid i hverdagen, han kan for eksempel ta seg en tur i skogen alene. Ellers reiser han gjerne bort med venner i forbindelse med jobb, mange av jobbturene har jo like mye festligheter og moro som gutteturer.

– Jeg synes folk burde være litt rausere med hverandre og la partneren få dra av sted alene. Jeg har for eksempel opplevd at vennepar har takket nei til invitasjoner fordi begge ikke kunne dra. Hadde det vært meg, hadde jeg latt Fredrik fått lov til å reise eller så hadde jeg reist uten ham, sier hun.

Egentid gir rom for refleksjon

Familieterapeut Lene Hoff Holmedahl er enig i at det å ta seg et «friminutt» fra hverdagen, kan være bra.

– Det er ikke til å komme fra at det er mye stress og mange krav i hverdagen vår. Egentid som en middag ute, et par døgn på tur eller en tur på trening, kan virke forebyggende. Det kan også gi rom til å kjenne på takknemlighet over det du har der hjemme, savne familien litt og med litt tid alene kommer også gjerne god refleksjon, sier hun.

– Det kan for mange par være lurt å avklare med hverandre hva et slikt avbrekk er og ikke er, slik at det ikke tolkes som avvisning eller symboliserer noe skremmende for partneren. Vi snakker gjerne forskjellige «språk» og jeg tenker det styrker forholdet når man er trygg på hvor man har hverandre.

Ifølge Hoff Holmedahl kan det å være litt borte fra hverandre også ha en positiv påvirkning på samspillet i familien når vi møtes igjen.

– Har det vært en slitsom periode i forkant med kort lunte og mye dårlig stemning, kan det utgjøre en forskjell for måten vi behandler hverandre. Kanskje er vi litt rausere, får ny innsikt i hverandres hverdag og ser ting på en litt annen måte. Med litt utvidet toleranse for hverandre får en da gjerne flere positive opplevelser sammen også.

– Barn reagerer ulikt på avstand. For noen er det lett å forholde seg til at mamma er borte litt, mens for andre vil det føles godt å bli møtt ekstra på følelser som tristhet og frykt fra trygge voksne.

EGENTID ER POSITIVT: Men det kan ifølge familieterapeut Lene Hoff Holmedahl være lurt å på forhånd avklare hva et slikt avbrekk er og ikke er. FOTO: Privat
EGENTID ER POSITIVT: Men det kan ifølge familieterapeut Lene Hoff Holmedahl være lurt å på forhånd avklare hva et slikt avbrekk er og ikke er. FOTO: Privat Vis mer

Mange mødre skammer seg over å ønske seg tid alene

Gjennom jobben sin treffer familieterapeuten ofte mødre som sier de får klump i magen og skammer seg når de savner tid alene med partneren eller å ta en middag ute med ei venninne.

– Bare det å ønske seg en handletur på matbutikken uten unger i buksebeina eller mas ved godterihylla, kan trigge skamfølelsen. Det er for mange en veldig god ting å kjenne at andre virkelig trenger oss, at ingenting er som mamma-måten, vi føler oss uunnværlig og satt pris på.

– Samtidig kan det være en god og nødvendig erfaring for alle å oppleve at det også går bra for alle parter om mamma er borte noen timer, og at det funker fint med pappa-matpakke, pappa-flette og at det kan være styrke i det å være forskjellige.

Aleneferie kan oppleves som problematisk for enkelte par

Som familieterapeut snakker hun også med mange som har ambivalente følelser rundt det å dra på ferie alene.

Dersom det oppleves uproblematisk og begge parter kjenner seg møtt emosjonelt og er trygge på hverandre, mener hun det ikke er noe i veien for litt ekstra fri for den enkelte

– Er det derimot mye usikkerhet, uavklarte følelser og manglende forståelse i forholdet, så vil et slikt tema kunne trigge ytterligere usikkerhet, en opplevelse av at den som vil dra er egoistisk, at en blir forlatt på et vis, eller at den som vil ha partneren hjemme oppleves «vanskelig», sier hun.

I slike tilfeller kan det ifølge Hoff Holmedahl bli et uheldig mønster hvor det ikke lengre dreier seg om et «friminutt», men heller en type flukt fordi man er sliten, eller at den som er igjen blir redd, sint og pågående.

Hun mener det da kan være nyttig å snakke med en utenforstående for å oppklare misforståelser, åpne opp for anerkjennende dialog og ha litt fokus på hva paret trenger

– Vi blir gode på skyld, skam og årsak-virkning tenkning, når vi ikke har «kapteinen» i hjernen vår helt på plass og ser da gjerne kun vårt eget ståsted. Jeg tenker en kommer langt med å se hverandres perspektiv, vise forståelse for den en er glad i og kommunisere med respekt og aksept, gjerne uten å avbryte med sine egne gode motargumenter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer