Fattigdom i Norge

Trebarnsmor ba om hjelp til jul på FINN - ble hetset

– Jeg føler meg så liten og lite verdt, samtidig blir jeg sint over at noen som overhodet ikke kjenner meg eller vår situasjon, kan anta slike ting om oss.

BA OM HJELP TIL JUL: Trebarnsmoren ble veldig overrasket og lei seg av responsen hun fikk på annonsen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
BA OM HJELP TIL JUL: Trebarnsmoren ble veldig overrasket og lei seg av responsen hun fikk på annonsen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Monica», som ønsker å fortelle sin historie anonymt, er gift og mamma til tre små barn. På grunn av familiens vanskelige økonomiske situasjon, har hun som så mange andre bedt om hjelp til jul i en annonse på FINN.

I annonsen spør hun om noen kan avse brukte klær og leker til barna, eller gi familien litt mat til jul.

Dette er det andre året Monica ser seg nødt til å legge ut en slik annonse og så langt har responsen vært blandet. Mens noen personer har tilbudt seg å hjelpe familien, har andre benyttet anledningen til å fortelle hva de mener om folk som legger ut slike annonser.

Hun har blant annet fått meldinger fra personer som beskylder henne for å prioritere alkohol og narkotika foran barna sine.

En person tipser om at hun kan lete etter mat i søppelcontainere og skriver at hun heller burde hjelpe barna sine ved å plassere dem i fosterhjem.

Monica forteller at det er ekstremt sårende å motta denne typen meldinger.

– Jeg føler meg så liten og lite verdt, samtidig blir jeg sint over at noen som overhodet ikke kjenner meg eller vår situasjon, kan anta slike ting om oss. Jeg har aldri vært borti narkotika og det er flere år siden jeg rørte alkohol. Vi er de som setter barna våre først, uansett, sier hun.

Trebarnsmor ba om hjelp til jul på FINN - ble hetset

Begge sliter psykisk

Familien på fem lever i dag på økonomisk sosialhjelp fra NAV. Etter tvangstrekk fra Namsmannen har de knappe 14.000 kroner som skal gå til husleie, strøm, forsikringer, telefon, barnehage og andre utgifter.

Årsaken til at de har havnet i denne situasjonen er sammensatt. Både Monica og ektemannen sliter psykisk, og perioder uten jobb og lav inntekt har ført dem inn i en gjeldsspiral. Monica sliter med angst og depresjon etter flere alvorlige hendelser tidligere i livet.

For en tid tilbake ble hun i tillegg utsatt for en grov overfallsvoldtekt, noe som har gjort det svært vanskelig for henne å komme tilbake til arbeidslivet.

– Legevakten sa at det var noe av det verste de hadde sett. Jeg var slått gul og blå over hele kroppen og hadde i flere uker etterpå store problemer med å sitte. I tillegg til traumene fra det som skjedde, kom alt det gamle jeg hadde blitt utsatt for også opp. Det å skulle stå opp om morgenen, kjøre bil og gjøre alle de dagligdagse tingene ble forferdelig tungt, sier hun.

For de fleste som sliter økonomisk sitter det nok langt inne å skulle be om hjelp på denne måten. Monica synes derfor det er ekstra ille at noen velger å sende henne slike meldinger.

– Det er kun de som har lagt ut en annonse som vet hvor tungt det er og hvor vanskelig det er å be om hjelp. Da er det forferdelig å få meldinger som dette, på toppen av alt det andre. Jeg skulle ønske at man kunne strekke ut en hånd til dem som trenger den, og ikke sparke dem som allerede ligger nede, sier hun.

Trebarnsmor ba om hjelp til jul på FINN - ble hetset

Mente barnevernet burde ta barna

Monica er slett ikke alene om å oppleve å bli hetset på denne måten. KK har også vært i kontakt med Marita som har to barn på 12 og 15 år.

Hun har fått meldinger fra mennesker som mener hun bør få seg en jobb og slutte å snylte på samfunnet.

Jeg har også fått beskjed om at dersom jeg ikke klarer å gi barna det de trenger, bør barnevernet ta dem. En spurte meg hvorfor jeg som trygdet gadd få barn, når det er andre som må forsørge dem. Slike meldinger er dessverre vanlige, sier hun.

Marita er uføretrygdet på gjeldsordning og har det svært trangt økonomisk. Tidligere har hun bedt om hjelp til påske og jul, da hennes økonomiske situasjon ikke gir rom for noe ekstra.

Flere ganger har hun imidlertid blitt så såret og lei seg av meldingene hun har fått at hun har fjernet annonsene.

Hun ønsker at flere forstår at de som ber om hjelp på denne måten, som regel er mennesker som virkelig trenger den.

Jeg tviler sterkt på at de fleste er svindlere. De fleste har nok snudd og vendt på hver eneste krone og forsøkt alle tenkelige løsninger, før de stiller seg åpen for hogg offentlig. Når man kun har penger til å dekke det aller mest nødvendige, er det veldig sårende å få råd om økonomi og høre at man sløser eller prioriterer feil.

– En del tror at alle bare kan søke hjelp hos NAV, men den prosessen er vanskelig og ofte får man dessverre nei. Samtidig er det utrolig nedverdigende å gå dit og måtte brette ut hele livet sitt for å få nødhjelp, sier hun.

Bunner i kunnskapsmangel

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, mener trakasseringen disse kvinnene har opplevd, vitner om kunnskapsmangel og fordommer.

– Det er modig å be om hjelp, det viser tiltak og handlekraft. Disse kvinnene fortjener virkelig ikke å bli møtt med hets. Det skaper en ekstra belastning som de som sliter økonomisk virkelig ikke trenger i tillegg til å bekymre seg for om de klarer å gi barna mat og klær, sier hun.

– Kommentarene avslører at hverken hode eller hjerte har vært påkoblet hos de som skrev. De viser at mange mangler kunnskap, og jeg skulle ønske det var større grunn til å bli overrasket.

MANGLER KUNNSKAP: Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, sier at hun ikke er direkte overrasket over meldingene disse kvinnene har fått. FOTO: Torstein Ihle
MANGLER KUNNSKAP: Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, sier at hun ikke er direkte overrasket over meldingene disse kvinnene har fått. FOTO: Torstein Ihle Vis mer

Tror pandemien har ført til mer forståelse

Økonomiske vanskeligheter kan ifølge Hvambsal ha mange ulike årsaker og ramme hvem som helst i perioder av livet. De kan oppstå av hendelser du ikke har herredømme over, som sykdom, arbeidsledighet, lav pensjon, eller at inntekten fra den ene forsørgeren blir borte.

I en undersøkelse foretatt av Kirkens Bymisjon trodde klart flest at arbeidsledighet var den viktigste årsaken til fattigdom, dernest sykdom, noe som ifølge Hvambsal stemmer godt med deres erfaringer.

– På tredjeplass av mulige grunner til fattigdom antok de spurte at folk prioriterer pengene sine feil. Vi skal langt ned på listen før vi ser antagelser som for eksempel latskap. Så vi kan håpe at fordommene ikke er så utbredt. De som har slike fordommer er kanskje særlig høylytte i kommentarfelt, og det svir, selv om de er feilaktige, sier hun.

– Pandemien har tilført oss noe her. Kirkens Bymisjon sin undersøkelse tyder på at korona-permitteringer har gjort at mange innser at det kan skje dem selv. Hver tredje nordmann frykter å få økonomiske vanskeligheter gjennom livet. Like mange mener at velferdsstaten ikke ivaretar de med økonomiske vanskeligheter godt nok. Jeg håper vi tar disse erkjennelsene med oss videre, slik at vi kan møte hverandre mer varme når livet røyner på.

Oppfordrer brukere om å rapportere

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghetsavdelingen i FINN, synes det er fryktelig leit å høre at personer som har bedt om hjelp til jul har slike opplevelser på FINN.

– Dette er selvfølgelig ikke noe vi ønsker at skal forekomme på vår markedsplass. Heldigvis får de aller fleste som ber om hjelp til jul via Torget god respons og opplever at de møtes med stor giverglede.

– Men dessverre er det på FINN, som ellers i samfunnet, noen som ikke klarer å oppføre seg som de skal. Derfor oppfordrer vi alle de som eventuelt skulle oppleve noe uønsket om å rapportere det inn eller si fra til oss. Alle rapporteringer blir vurdert manuelt, slik at vi kan ta eventuelle grep for å forhindre at andre opplever det samme, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer