Som forelder kan det være vanskelig å observere at barnet ditt trekker seg unna eller er redd for å delta i enkelte situasjoner og aktiviteter. Samtidig hører man ofte at dagens foreldre har en tendens til å overbeskytte barna sine og at de skjermer dem for mye fra ting som oppleves som litt ubehagelig. Bør foreldre ha et større fokus på å «pushe» barna ut av komfortsonen?
– Det er gjennom krav og utfordringer at vi utvikler oss som mennesker. Det er derfor ikke noe galt i at barn får oppleve utfordringer og stressende situasjoner, sier psykolog og professor i helsepsykologi ved UiT, Oddgeir Friborg.
Det å skulle holde et foredrag for klassen er et eksempel på en slik situasjon. I likhet med mange voksne vil enkelte barn oppleve dette som stressende, men Friborg mener stress i denne sammenhengen ikke nødvendigvis er negativt.
– Stress er i utgangspunktet positivt fordi om vi opplever den samme situasjonen på nytt, så reagerer kroppen mindre intenst neste gang. Vi klarer ting bedre og vi blir stadig flinkere. Selv om det kjennes ubehagelig i øyeblikket, er det bra på sikt. Poenget er at man skal få følelsen av mestring, og at man blir befordret til å skaffe seg den kompetansen og ferdigheten man trenger for å løse problemet. Dette er krevende, men noe de fleste vokser på, sier han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger