Trenger barn egentlig ullklær?

Norske foreldre sverger til ull på ungene når det er kaldt ute. Må vi det?

UTEBARNEHAGE: Ungene i Langøy friluftsbarnehage utenfor Bergen er ute hele dagen hele året, og da er det ull som gjelder aller innerst. -Ellers blir de kalde, sier bestyrer Lise Lauvik. Foto: Barnehagen Foto: Foto: Barnehagen
UTEBARNEHAGE: Ungene i Langøy friluftsbarnehage utenfor Bergen er ute hele dagen hele året, og da er det ull som gjelder aller innerst. -Ellers blir de kalde, sier bestyrer Lise Lauvik. Foto: Barnehagen Foto: Foto: Barnehagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gradestokken nærmer seg null de fleste steder i landet, og mange foreldre har for lengst funnet fram barnas vintertøy.  Og her i Norge er ull en del av den faste vinterutrustninga – aller helst fra topp til tå. Så fort vinteren nærmer seg pakker vi barna våre, særlig barnehagebarna, i ull fra innerst til nest ytterst.  Få andre land selger like mye ullundertøy som vi gjør i Norge.

AVSTEMNING NEDERST: BRUKER BARNA DINE ULLUNDERTØY?

- Det er flere grunner til det – for det første er det kaldt i Norge. Men den viktigste grunnen er nok at vi i Norge tenker at det viktig for barna å være ute, selv om det er kaldt. Det er en del av vår kultur. I Norge har vi en idé om at fysisk lek og utendørsaktiviteter er en viktig del av en god barndom, forklarer forsker Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

LES OGSÅ: Derfor bør du velge ull til barna

FORSKER: Ingun Klepp ved SIFO har forsket på ull og klær, og mener ingenting annet duger i kulda.  Foto: Privat
FORSKER: Ingun Klepp ved SIFO har forsket på ull og klær, og mener ingenting annet duger i kulda. Foto: Privat Vis mer

Polartradisjonen

Denne tankegangen står sterkt i Norge – kanskje på grunn av vår stolte fortid med polekspedisjoner, Nansen og Amundsen – og fordi det å være ute i all slags vær er noe som er sterkt forankret i det norske samfunnet.

- I andre land er ungene inne når det er kaldt. Eller i land som England for eksempel, tenker man at ungene herdes ved å fryse. Det er en litt annen tankegang, sier Klepp.

Hun har forsket på klær og tekstiler i mange år, og blant annet gitt ut boka “Ren ull” sammen med journalist Tone Skårdal Tobiasson.

- Ingenting slår ull når det gjelder å holde varmen

Hun mener det er ingenting som slår ull når det gjelder å holde varmen. Særlig for små barn.

- Ingen andre fibre kan måle seg med ull. Når det gjelder varme er det slik at kroppen vår produserer varme så fort vi beveger oss. Men vi produserer også fuktighet, og fuktighet leder varme. Det betyr at når klærne blir fuktige så isolerer de ikke lenger, og vi blir kalde. Ull har tre egenskaper som gjør den annerledes: Den kan ta opp mye fuktighet uten at den føles våt og uten at den leder vekk varmen. Ull avgir dessuten varme når den tar opp fuktighet. Og til sist gjør den krøllete fasongen på fibrene at det blir plass til luft, og luft er viktig når det gjelder isolasjon, sier Grimstad Klepp.

Så må man selvsagt sørge for flere lag utenpå, som er vind- og vanntett. Ull fungerer dårlig som ytterste lag – annet enn om sommeren, nettopp fordi det er så luftig.

LES OGSÅ: Disse klærne trenger barna i barnehagen

TOPP TIL TÅ: Ull varmer godt, også når den blir våt. Dermed holder ungene varmen bedre.  Foto: Bård Løken/Samfoto
TOPP TIL TÅ: Ull varmer godt, også når den blir våt. Dermed holder ungene varmen bedre. Foto: Bård Løken/Samfoto Vis mer

Anbefaler ull i barnehagen

I Langøy friluftsbarnehage på Fjell utenfor Bergen er ungene ute hele dagen hele året. Da er det ull som gjelder.

- Vi anbefaler alle foreldre å kjøpe ull til ungene, og 98 prosent gjør det. Vi ser at de barna som har ull innerst, de fryser ikke. Dette ser vi særlig på beina, her blir de som ikke har ull innerst fort kalde. Om du så har hundre lag bomull, så holder det ikke. Det samme gjelder på hendene – selv om nye polvotter er veldig populært, så er det de som har strikkevotter i ull som holder seg varme og tørre, sier bestyrer Lise Lauvik.

Hun peker også på at ullundertøy er billigere i dag en bare for noen år siden.  Som et andre lag anbefaler hun fleece eller en tykkere ullgenser eller jakke, og ytterst må det være vann- og vindtett når man er ute hele dagen.

- Det som også er bra med ull er at den holder varmen selv om man blir våt, og det er viktig i vår barnehage hvor barna er ute hele dagen. Og spesielt her på Vestlandet hvor det meste av nedbøren kommer som regn, sier Lauvik.

Lege advarer: Barn blir raskt nedkjølt i kulda.

Unngå våte bein

Prøv selv – eller, de fleste av oss har kanskje prøvd å gå tur i gjennomvåte sko og bomullssokker. Det blir fort kaldt. Årsaken er at både bomull og viskose, som begge er naturstoffer, trekker til seg fuktighet. Derfor blir de også fort kalde.

I dag dukker det stadig nye produkter opp på markedet, og stadig nye blandingstekstiler – mange med ull. Svært mange sverger til såkalt superundertøy, kanskje særlig på tur eller til trening.

- Såkalt superundertøy er spesiallaget for at fuktigheten ikke skal absorberes, men transporteres ut. Dette har en veldig god effekt i situasjoner der du produserer både varme og fuktighet, for eksempel med hard trening. Men barn blir ikke svette på samme måten, derfor er ull bedre. Men superundertøy vil være bedre enn bomull eller viskose, sier forskeren fra SIFO.

Plaggene din baby trenger

HJEMMESTRIKKET: Norske barn er verdensmestre i ull, her en hjemmestrikket variant. I vind og regn er det viktig med vind- og vanntett tøy utenpå.  Foto: Foto: NTB Scanpix
HJEMMESTRIKKET: Norske barn er verdensmestre i ull, her en hjemmestrikket variant. I vind og regn er det viktig med vind- og vanntett tøy utenpå. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er ull-kløen en myte?

Mange foreldre opplever at de minste klør og ikke vil bruke ullundertøy – eller ulltøy som sådan. For enkelte oppleves dette som en evig kamp.

- Hvis du tar en tur i en norsk barnehage om vinteren, så vil du se at de fleste har på seg ull – uten å klø. Men ull gir en annen følelse enn andre materialer, og det finnes barn som klør av det meste. Men de fleste barn klør ikke, mener Klepp.

Heller ikke barnehagestyrer Lise Lauvik opplever at ungene klør av dagens ullundertøy.

- Det finnes noen få som har sart hud, og da kan man for eksempel bruke klær der ull er kombinert med silke eller bambus, sier Lauvik.

SIFO-forskeren har gjennomført undersøkelser der folk ble bedt om å si hvilke tekstiler som var ull og ikke, og svært få klarte å si hva som faktisk var ull. Hun mener den voldsomme kløingen er en myte.

My forteller hvor mye ullplagget klør

- Men om ull klør eller ikke avhenger av tykkelsen på fibrene. Dette måles i noe som heter my. I dag får man kjøpt ullplagg i forskjellig tykkelse, og de som opplever kløe bør kjøpe de aller tynneste kvalitetene, råder SIFO-forskeren.

Dette bør man finne ut ved å granske merkelappen og se etter lavest mulig my.  En my, eller micron er lik 1/1000 mm. I dag skal alt norsk ullundertøy ligge innenfor den internasjonale kløgrensen (ja, for det finnes faktisk) for ull, som er 27 my.

Liste: Alt du trenger til babyen

Hvis barnet nekter å ha på ull - velg det nest beste

Men hva hvis ungene likevel nekter å ha på seg ull – eller andre ting som klør. Hva kan foreldrene gjøre for å unngå at påkledningen blir en evig kamp med grining og raseriutbrudd – både hos store og små?

- Den nest-beste løsningen vil være å ta en tynn, syntetisk trøye under ulltrøya. Ikke bruk bomull. Hvis man har klø-problemer kan man også prøve en blanding av ull og silke, råder Klepp.

Det samme gjelder på beina – ta en tynn nylonsokk, eller en sokk i annet syntetisk materiale, under ullsokkene.

Eksembarn bør unngå ull

Barn med atopisk eksem bør unngå ull, mener Teresa Løvold Berents. Hun er hudlege ved Rikshospitalet, og står bak Eksemskolen, som skal gi råd til foreldre med barn med hudproblemer.

– Mange av dem vil ha problemer med ullundertøy fordi fibrene i ulla skraper mot huden. Barn og voksne med atopisk eksem har svakere hud som lettere blir irritert. Mange med atopisk eksem opplever at eksemet blir verre hvis de bruker ulltøy, sier Løvold Berents til NRK. 

Man regner med at rundt 20 prosent av alle norske barn under seks år har atopisk eksem, men mange vokser det av seg når de blir større. For de aller mest sensitive kan også ullblandinger klø.

LES OGSÅ: Atopisk eksem blir ofte verre om vinteren

Voldsom markedsføring

I dag er konkurransen stor mellom produsenter av ullundertøy, og markedsføringen er heftig. Likevel har Grimstad Klepp liten tro på at markedskreftene står bak den norske ullbølgen.

- Ingenting slår ull, og det er det ikke bare jeg som mener. Jeg mener faktisk vi kan takke markedsføringen av merino for at norske barn har bedre klær i dag enn for få år siden, og bedre enn i mange andre land, sier Klepp.

Hun har heller ingen tro på at nye, syntetiske materialer vil overta for ulla.

- Tvert i mot. Mange syntetiske stoffer, som fleece, er laget av polyester – som igjen produseres av olje. I dag er det et politisk mål over hele verden å erstatte oljebaserte materialer med biologiske materialer – for at vi skal bli mindre avhengige av oljen. Derfor vil veksten i nye syntetiske materialer stagnere, mener Klepp.

Selv om vi produserer ull i Norge, importerer vi merinoulla som brukes i ullundertøy fra utlandet. Ulla fra merinosauen er nemlig finere og mykere enn vanlig ull. 80 prosent av all merinoull kommer fra Australia. Hva så med den norske ulla? Den brukes veldig ofte til garn, og eksporteres til mange land.

Kilder: SIFO, eksemskolen.no, NRK, Langøy friluftsbarnehage

LES OGSÅ: Marius (5) sover uten under åpen himmel

Kler du på barnet ull innerst når det leker ute i kjølig vær? (Avsluttet)
Ja89% (2254)
Nei4% (100)
I blant7% (174)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer