Trenger barn egentlig ullklær?

Norske foreldre sverger til ull på ungene når det er kaldt ute. Må vi det?

UTEBARNEHAGE: Ungene i Langøy friluftsbarnehage utenfor Bergen er ute hele dagen hele året, og da er det ull som gjelder aller innerst. -Ellers blir de kalde, sier bestyrer Lise Lauvik. Foto: Barnehagen Foto: Foto: Barnehagen
UTEBARNEHAGE: Ungene i Langøy friluftsbarnehage utenfor Bergen er ute hele dagen hele året, og da er det ull som gjelder aller innerst. -Ellers blir de kalde, sier bestyrer Lise Lauvik. Foto: Barnehagen Foto: Foto: Barnehagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gradestokken nærmer seg null de fleste steder i landet, og mange foreldre har for lengst funnet fram barnas vintertøy.  Og her i Norge er ull en del av den faste vinterutrustninga – aller helst fra topp til tå. Så fort vinteren nærmer seg pakker vi barna våre, særlig barnehagebarna, i ull fra innerst til nest ytterst.  Få andre land selger like mye ullundertøy som vi gjør i Norge.

AVSTEMNING NEDERST: BRUKER BARNA DINE ULLUNDERTØY?

- Det er flere grunner til det – for det første er det kaldt i Norge. Men den viktigste grunnen er nok at vi i Norge tenker at det viktig for barna å være ute, selv om det er kaldt. Det er en del av vår kultur. I Norge har vi en idé om at fysisk lek og utendørsaktiviteter er en viktig del av en god barndom, forklarer forsker Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

LES OGSÅ: Derfor bør du velge ull til barna

Polartradisjonen

Denne tankegangen står sterkt i Norge – kanskje på grunn av vår stolte fortid med polekspedisjoner, Nansen og Amundsen – og fordi det å være ute i all slags vær er noe som er sterkt forankret i det norske samfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer