– Trenger virkelig barn matpakker utformet som kunstverk?

Hverdagsmatpakka er mer enn god nok, ifølge ernæringsfysiolog.

FORSVARER HVERDAGSMATPAKKEN: To skiver brød med gulost er mer enn godt nok. Mammablogger Marte mener trenden med jålete matpakker har tatt helt av. Foto: Privat
FORSVARER HVERDAGSMATPAKKEN: To skiver brød med gulost er mer enn godt nok. Mammablogger Marte mener trenden med jålete matpakker har tatt helt av. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Trenger virkelig barna matpakker formet som kunstverk for å få i seg nistematen, spør blogger Marte Frimand-Anda. 

Marte har lite til overs for de siste årenes matpakketrend, hvor foreldre forsøker å få barna til å spise sunt ved å kutte og dandere maten i matboksen.

Trenden er blitt spesielt stor på Instagram, hvor man kan se fotografier av stjernebrødskiver, vannmeloner skåret ut som traktorer og gulrøtter formet som tusenbein. 

Skaper unødvendig press

Marte mener det hele har skapt et unødvendig press på foreldre og tror mange kappes i å lage den fineste og flotteste matpakken til barna sine. 

– Vel og bra det, hvis man syns sånn er gøy å holde på med. Men når jeg hører om mødre som føler de må lage kunstmatpakker for ikke å bli stemplet som en dårlig mor, eller for at barna ikke skal bli utenfor, da syns jeg det er trist, sier hun

– Dette er vel et behov vi foreldre har skapt. Og har du først begynt, skjønner jeg at det er vanskelig å komme seg unna.

Jeg ønsker å vise at hverdagsmatpakka fortsatt lever i beste velgående, og at ei dobbel brødskive med kaviar er vel så bra som brødskiver skåret ut som Elsa.

KJEDELIGE ELLER MER ENN BRA NOK? Dette er noen av bildene Marte har mottatt av typiske hverdagsmatpakker. Foto: Privat
KJEDELIGE ELLER MER ENN BRA NOK? Dette er noen av bildene Marte har mottatt av typiske hverdagsmatpakker. Foto: Privat Vis mer

Viser frem hverdagsmatpakker

På bloggen CasaKaos oppfordrer hun leserne sine til å vise at hverdagsmatpakka fortsatt eksisterer og at man ikke trenger kunstmatpakkene. Mange er enige med Marte og til nå har hun mottatt flere hundre matpakkefoto på Snapchat og Instagram. 

Hennes egne barn er ifølge Marte ikke spesielt opptatt av å få fine matpakker. – Sikkert fordi de aldri har fått det. Den ferske førsteklassingen min har nettopp begynt å smøre matpakken sin selv. Med varierende hell. Maten ser av og til mer ut som grøt med brødskiver, yoghurt og blåbær klint sammen i en stor smørje, smiler hun.

– Det viktigste med innholdet for meg, er at det er sånn passe sunt og noe barna liker.

Bruker ikke lang tid

Marte anslår at hun selv bruker cirka to minutter på å lage en matpakke, ofte består den av en skive med kaviar eller annet pålegg, en yoghurt og en neve mandler og bær.

– Jo og så bruker jeg nok fem minutter på å rydde opp etter førsteklassingens matpakkeverksted etterpå, legger hun til. 

LES OGSÅ: Hver dag får Eira en ny tegning av pappa i matpakken sin

- To skiver med hvitost holder

TRENGER IKKE SÅ KREATIVE MATPAKKER: Det viktigste at barna får gode energikilder, mener ernæringsfysiolog Helen Christoffersen. Foto: Privat
TRENGER IKKE SÅ KREATIVE MATPAKKER: Det viktigste at barna får gode energikilder, mener ernæringsfysiolog Helen Christoffersen. Foto: Privat Vis mer

Ernæringsfysiolog Helen Christoffersen mener at matpakken absolutt ikke behøver å være et kunstverk for at barna skal spise den. 

En god og sunn matpakke bør ifølge ernæringsfysiolog bestå av både karbohydrater, protein og fett, og hun mener at to skiver med hvitost og smør holder i massevis. 

– Men velg helst noe grovere enn kneippbrød. Send gjerne også med litt frukt, tomat eller en paprikabit i tillegg. Har barnet en matpakke med flere rom slipper mat å ligge helt inntil grønnsaken eller frukten og maten vil også holde seg bedre, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik får du barna til å spise sunn og god mat - helt frivillig!

Lurt å bruke farger

– Noen foreldre opplever at barna kanskje ikke har så mye appetitt til lunsj og ser at barnet spiser opp matpakken hvis den er skåret i former. Men det kan fort bli et press for andre foreldre. 

– Jeg ser at noen blogger bilder av hvor fantastiske matpakker barnet har med seg i barnehagen/småskolen.  Man kan også oppleve at barnet nekter å spise vanlige brødskiver og vil ha alt oppskåret i former, sier hun.

Hun mener riktignok at det kan være lurt av foreldrene å lage fargerike matpakker gjennom å sende med frukt og bær.

– Det vil fremme appetitten. Lunsj er et viktig måltid som bør bestå av næringsrik mat som skal mette godt og gi barna langvarig energi utover dagen, sier hun.

 

HELT GREIT: Men bruk helst grovere brødtyper og la barna gjerne få litt frukt ved siden av, mener ernæringsfysiologen. Foto: Privat
HELT GREIT: Men bruk helst grovere brødtyper og la barna gjerne få litt frukt ved siden av, mener ernæringsfysiologen. Foto: Privat Vis mer

Viktig med gode karbohydrater

Ved å velge langsomme karbohydratkilder sier hun at barna vil holde energien lengre utover dagen og at et mer stabilt blodsukker vil gjøre det lettere for dem å konsentrere seg. 

– Karbohydrat er kroppens hovedenergikilde og bør komme fra matvarer som: grove korn og kornprodukter, grønnsaker, havregryn, bønner og linser. Ved å velge disse matvarene vil du i tillegg få både kostfiber, vitaminer og mineraler med på kjøpet. 

 – Som pålegg kan man bruke det som barnet liker best, men helst ikke pålegg med sukker. Barn får som regel i seg nok sukker fra før. Kjøttpålegg med lavt innhold av salt og fett er gode alternativer. Ost, leverpostei og egg er også veldig bra, sier hun. 

LES OGSÅ: Å være "flink" med mat kan ha en høy pris

LEGGER FLID I MATPAKKEN: Eksempel på en typisk matpakke som trebarnsmamma Nina lager til barna sine. Foto: Privat
LEGGER FLID I MATPAKKEN: Eksempel på en typisk matpakke som trebarnsmamma Nina lager til barna sine. Foto: Privat Vis mer

Nina lager tre spennende matpakker hver dag

Trebarnsmor Nina Kroghrud har et ganske annet syn på saken. Selv i en travel hverdag med tre unger som skal avgårde til barnehage og skole, tar hun seg tid til å lage innholdsrike matpakker og bruker gjerne pepperkakeformer for å skjære ut figurer i maten. 

– Jeg synes det er fint å kunne sende med barna en fresh matpakke, som ser delikat ut etter noen timer i sekken. For meg er matglede viktig, og for å sette det litt på spissen; to halvtørre skiver kneip med svett gulost og en banan som har blitt myk og brun etter litt juling i bunn av sekken, representerer ikke matglede for meg! 

IKKE MATPAKKEPRESS: - Det er gøy og tar ikke lang tid å lage slike matpakker, sier Nina Kroghrud. Foto: Privat
IKKE MATPAKKEPRESS: - Det er gøy og tar ikke lang tid å lage slike matpakker, sier Nina Kroghrud. Foto: Privat Vis mer

Nina benekter at det å lage slike matpakker er spesielt tidkrevende.

– Jeg bruker sjelden mer enn 15 minutter på alle matpakkene. 

– Det er ikke så mye som skal til for at matpakken skal se fargerik og delikat ut!

Opptatt av variasjon

Det er også viktig for Nina at matpakkene hun lager er sunne, med variasjon av ulike kornprodukter, meieriprodukter, frukt, grønt, bær og nøtter.

– Matpakkene er ikke alltid like «avanserte», det er absolutt ikke hver dag de får traktor-brødskiver, stjerne-egg og hjerte-epler. Det kommer an på hvor god tid jeg har, men fargene er alltid tilstede, sier hun.

Synes ikke det er press

Hun fastholder at hun ikke føler noe press til å lage slike matpakker, men at hun gjør det fordi hun synes det er gøy.

– Jeg hadde nok ikke laget disse matboksene om jeg syntes det var veldig kjedelig. Noen sier kanskje at det er unødvendig, men når du åpner matboksen din, hva foretrekker du å se? To brødskiver med litt svett gulost og et eple, eller speltlompe med Philadelphiaost, ruccola og spekeskinke, noen friske tomater, eplebåter og noen blåbær og en liten yoghurt?

LES OGSÅ: - Det er ikke barns ansvar å gjøre foreldre lykkelige

MATPAKKE UTEN BRØD: Nina sender gjerne med smurte speltlomper i stedet for brød i matpakkene til barna. Foto: Privat
MATPAKKE UTEN BRØD: Nina sender gjerne med smurte speltlomper i stedet for brød i matpakkene til barna. Foto: Privat Vis mer

 

Opplever du matpakkepress

Dette mener noen av Norges største foreldrebloggere:

[[{"fid":"89505","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Presset eksisterer ikke

– Nei ikke i det hele tatt. Jeg fikk skryt av barnehagen den perioden jeg prøvde meg på noe fancy, rett og slett fordi jeg var den eneste som gjorde det. Så det er nok ikke viktig. Ikke i vår barnehage i hvert fall, sier Beate som skriver Perfekt Bærumsfrue

Hun opplever også at slike matpakker er bortkastet på de minste barna.

– Det så ikke ut til at treåringen satte så veldig pris på det forfinede innholdet i matpakken. For når maten endelig ble satt foran ham i barnehagen, så lå vel antakeligvis skiven, osten og skinken om hverandre oppi boksen som hadde blitt kastet rundt i sekken.

- Jeg tror ikke han tenkte mye over at det så ut som en racerbil der han satt og snakket med alle barnehagekompisene sine i lunchen, sier hun.

[[{"fid":"89507","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]Føler litt press

Stine fra bloggen Diaper Diva Diary sier at hun ikke opplever noe press fra barnehagen om fancy matpakker, men innrømmer at hun tenker litt over hva hun gjør ut av dem. 

– Som å variere matpakken litt fra dag til dag, sende med forskjellige grønnsaker, og at alt skal være grovt - om det er brød, pasta eller knekkebrød.

- Så et slags press må jeg vel innrømme at jeg opplever, selv om jeg vil påstå at matpakkene mine er HELT A4, sier hun.

[[{"fid":"89506","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-right-align"}}]]- Synes det er supert

Ole Morten som skriver Superpapsen sier han aldri har hørt hverken foreldre eller barn snakke spesielt om matpakkene. Han mener at barna dessuten er veldig flinke til å dele med de andre de dagene de har med seg noe ekstra godt. 

Selv synes han det er supert om foreldre tar seg tid til å lage det lille ekstra i matpakkene til barna sine

– Det tar neppe lengre tid enn det jeg gjør for de som har øvelse. Og det er helt sikkert morsomt for både barn og voksne. Men helt ærlig er min estetiske sans såpass dårlig at det vil se ut som etterdønningene av Tsjernobyl om jeg forsøker det samme. Så jeg satser heller på interessant innhold enn interessant utseende!

LES OGSÅ: Bør barnehagen ligge unna matboksen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer