Trening etter fødselen

Tilleturer er flott trening som er enkelt å gjennomføre med en liten baby! Foto: Shutterstock.com
Tilleturer er flott trening som er enkelt å gjennomføre med en liten baby! Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fødselen er over og det første du begynner å tenke på er å begynne å trene igjen... Eller kanskje ikke! Oppstykket søvn og døgnrytme snudd på hodet, sårhet og smerter i underlivet, blødning og ofte en generell følelse av å være sliten, vil nok legge en kraftig demper på selv den ivrigste mosjonist. Men dette går snart over, og du vil få overskudd til å begynne med trening igjen. 

De første ukene etter fødselen skal du unne deg hvile og ro, men det kan være lurt å gjøre noen trimøvelser hjemme når du har tid. Under barseltiden (0-6 uker etter fødsel) skjer det mye i kroppen din, og du må derfor tenke gjennom hvordan du skal tilpasse treningen din til dette. Les mer om dette i barselkvinnen.

På sykehuset

Noen råd for å raskest mulig komme i form igjen:

  • Kom deg opp av sengen så fort som mulig. I gamle dager lå barselkvinnene 14 dager til sengs etter en fødsel. I dag vet vi bedre! Det er ikke bra for kretsløpet å bli liggende lenge etter en fødsel. Etter et keisersnitt trenger du selvsagt å ligge i sengen noe lenger, enn kvinner som har født vaginalt, bør stå opp og bevege seg kort tid etter fødselen.
  • Å amme kan ses på som den første treningsøvelsen. Ammingen vil også påvirke livmoren til å trekke seg raskere sammen. Få hjelp til å finne en god ammestiling. Ammeveiledning er en investering, fordi rett ammestilling forebygger vonde, ømme muskler i skuldre, nakke og armer! Ikke vær redd for å be om hjelp på sykehuset.
  • Start med bekkenbunnsøvelser så fort som mulig. Les mer om dette nedenfor.
  • Tenk på kroppsholdningen når du er oppe og går. Vekten på magen er nå borte, rett deg opp i ryggen!

Bekkenbunnstrening - begynn så fort som mulig!

Start med bekkenbunnstrening. Bekkenbunnsmuskulaturen er selve bunnen i overkroppen din og må styrkes før du trener andre styrkeøvelser. En sterk bekkenbunn er viktig for en god holdning, og forebygger eller reduserer ufrivillig vannlatning og nedsunken livmor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer