Tretthet og økt trettbarhet

Publisert
Sist oppdatert

De 3-4 første månedene av svangerskapet kan du som er gravid ofte føle deg ekstra trett. Noen opplever at det er vanskelig å holde seg våken om kvelden. Andre kan beskrive en lammende tretthet som gjør at de må slepe seg gjennom dagen. Årsaken til dette er ikke helt kartlagt, men følgende antas å ha en innvirkning:

  • Det kan anses som kroppens tilpasning til alle endringene som finner sted nå og som kommer de neste 40 ukene.
  • Omveltende livsfase, psykiske prosesser gir tretthet.
  • Det er også en mulighet for at svangerskpashormoner har en direkte fysiologisk innvirkning som medfører tretthet.


Ta dette på alvor. Kroppen din signaliserer at den trenger ekstra søvn. Legg deg tidlig. Ta en hvil på dagen. Hvis du jobber skiftarbeid/nattearbeid ta opp dette med legen din. Noen ganger er sykemelding nødvendig. Har du flere barn, som krever sitt; prøv å skaffe avlastning slik at du får hvile.

Midtre del av graviditeten er ofte fulgt av økende energi og mindre tretthet. Men søvnkvaliteten oppleves ikke alltid like god. Hyppig vannlating og andre plager kan medføre dette. I siste del av svangerskapet vil det også bli vanskeligere å finne en bekvem sovestilling med den store magen. En del kvinner beskriver at de bare sover 3-4 timer i løpet av natten. Det kan være irriterendes, men man må prøve å lytte til kroppens endringer i rytme og heller prøve å tilrettelegge hverdagen. Delvis sykemelding kan være aktuelt.

Fysisk aktivitet vil kunne bidra til å gi en god natts søvn. Gå deg noen turer i løpet av dagen eller benytt deg av trimaktiviteter du liker. Les mer om graviditet og trening

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder:

  • "Det nye livet", Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer