Triksene for en vellykket bilferie

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre velger en ferie som innebærer bilkjøring og lange timer for både små og store i baksetet.

Når minsten har sutret i en time i strekk og 5-åringen spør hvor langt det er igjen - for n`te gang - har du kanskje mest lyst til å snu og kjøre til nærmeste flyplass istedenfor? 

Invester i bilturen

- Hver biltur med barna bør være en investering i neste biltur, mener forsker og atferdsanalytiker Jørn Isaksen. Han er tobarnspappa og forfatter av boka Foreldrelappen.

Hva gjør vi foreldre galt på bilturen?

Vi kjenner vel alle til det. De fleste bilturene ender på et eller annet tidspunkt opp med skriking og krangling i baksetet, og to slitne foreldre som prøver å holde humøret oppe. Hvorfor blir det slik?

- Problemet er ofte at vi "løser" en og en biltur - uten å tenke på at dette er en læreprosess for barnet, og for så vidt også for oss voksne. Det vanligste foreldre gjør for å stoppe uønskede handlinger hos barn, er å benytte trusler og kjefting, sier Isaksen.

- Noe sier meg at dette ikke er riktig metode for å ha en rolig tur?
- Nei. Se for deg familien med fullpakket bil og campingvogn på slep - og forhåndsbookete plasser på ulike campingplasser de neste tre ukene. Så sier en av dere: Om dere ikke er rolige nå så snur vi og kjører hjem igjen! Barna kommer garantert ikke til å roe seg av den grunn - og hva gjør dere da? Snur dere, slik dere sa ville skje?

- Bilferie med barn kjennetegnes ofte av enorme mengder tomme trusler, understreker  Isaksen.

Planlegg turen godt

- Gjennom god planlegging, engasjement fra de voksne og positive holdninger, har dere gode muligheter til å sikre at en lang biltur blir hyggelig for både store og små, sier Isaksen og tilføyer følgende tips:

 1. Sørg for at barna har spist før dere kjører, og at de ikke er tørste allerede med en gang de setter seg i bilen.
 2. Ved lengre bilturer er det lurt å ta med mat og drikke.
 3. Ta med leker eller noe annet som barnet kan være opptatt med - slik at det ikke kjeder seg så mye på turen.
 4. Ikke la det bli for varmt i bilen, spesielt hvis det er varmt ute.

Oppførsel og kjedsomhet

- I bilen, som på de fleste andre steder, er det viktig å fortelle barna hvilke forventninger en har til hvordan de skal oppføre seg. Dersom barna gjør som de voksne har beskrevet, må det lede til positive tilbakemeldinger, forklarer Isaksen.

Når det eventuelt oppstår en situasjon hvor barnet oppfører seg dårlig, kan det være lurt å lage minst mulig oppstuss av det.

- Ofte er det bedre å vente på små positive endringer i barnets oppførsel som kan gi anledning til å komme med positive tilbakemeldinger, sier han.

Barn trives i ulik grad på biltur. Noen barn kan synes det er forferdelig kjedelig med lange bilturer, mens andre synes det kan være ganske hyggelig.

- Dersom en skal på tur med flere barn i baksetet, kan det ofte skje at de av kjedsomhet begynner å tirre hverandre, krangle eller til og med dytte og slå. Det finnes et stort og variert repertoar av handlinger som kan utøves i baksetet på en bil, iblant til foreldrenes store irritasjon og fortvilelse.

Forebygg reisesyke

- Dessverre er det mange barn som lett blir bilsyke, og for å forebygge dette kan man forsøke SeaBand akupressurarmbånd. Dette er et armbånd som utøver et lett trykk på et bestemt akupunkturpunkt (P6) på håndleddene, og finnes i egne utgaver til barn, sier farmasøyt i Apotek 1, Silje Furuseth.

Hun understreker at av legemidler som forebygger reisesyke, er Postafen det eneste som kan brukes av barn under 12 år - men kun fra 6 år. Ønsker foreldre allikevel å gi Postafen til barn under 6 år bør de snakke med legen.

- Reisesyke kan også ofte forebygges ved å følge enkle råd som å kjøre når barnet er uthvilt, ikke la det spise mye eller tung fordøyelig mat før dere drar og ta hyppige pauser for å få frisk luft, anbefaler Furuseth. Hvis barnet først er blitt kvalm, kan det ofte hjelpe å legge det ned eller avlede med en aktivitet, legger farmasøyten til. På Apotek1 sine nettsider kan du få flere gode reiseråd.

Lei av å kjøre?

- Mange foreldre begynner med å underholde barn som allerede viser alle “symptomene” på at bilkjøring er kjedelig. Men hva skjer da med atferd hos barnet som leder til underholdning (positive tilbakemeldinger)? Jo, den øker. Over tid skaper dette mer protest og flere “symptomer”, forklarer Isaksen, og mener at underholdningen bør komme før barna har gått lei.

- På den måten vil barna trives bedre på bilturen og ikke minst lære seg å bli mer utholdende, legger Isaksen til.

Parallelt med dette, vil det alltid være smart å legge inn pauser når bilturen går problemfri.
- Det er ikke alltid best å vente med å legge inn pauser til barna viser alle "symptomene" på at de kjeder seg, sier pedagogen.

Og så er familien på vei. Med godt mot trykker far på gasspedalen, mens mor setter på musikk. Begge krysser fingrene for at denne bilturen ikke blir som den i fjor.

Les også: Ta barna med på sykkel i sommer

 

Her er noen tips til underholdning og aktivisering:

For de eldste:
Lydbøker eller musikk
DVD-spiller som kan festes i seteryggen
Aktivitetshefte eller tegnebrett

For de minste:
Smokk, koseklut/ bamse
Musikk- og lekeuro som festes i bilstolen
Lette småleker barnet liker og kan holde selv

Diverse leker for hele familien
Annen underholdning som diverse leker for hele familien, får tiden til å gå fortere og er hyggelig samvær med barna selv om dere sitter med ryggen til. Det er best at den som ikke kjører, er ansvarlig for lekene.

 • Telle bilmerker
  Alle i familien velger seg hvert sitt bilmerke, og den som først teller til 20 av sitt bilmerke vinner. Man kan også velge farger i stedet for merker -det er ofte enklere for de minste i familien
 • “Mitt skip er lastet med”
  Velg en bokstav, og så skal hver deltager etter tur si følgende: ”Mitt skip er lastet med….” og avslutte med et ord som begynner på den valgte bokstaven. Hvis bokstaven A er valgt kan man for eksempel si ”Mitt skip er lastet med Appelsiner”. Deltagerne må hele tiden velge nye ord. Gjentar man et ord, eller ikke klarer å komme på et nytt, så får man en prikk, også skal det skiftes til en ny bokstav. Hva prikkene innebærer kan deltagerne selv avgjøre. For eksempel kan man ryke ut av spillet når man har fått 5 prikker.
 • Lag en historie
  En begynner på en setning, så skal den neste forsette og slik forsetter det,det skal bli en fortelling!
 • Hvilken person?
  En av deltakerne skal tenke på en person/figur. Dette kan være en i familien, en popstjerne, en tegneseriefigur, Pippi, Kaptein Sabeltann... Så skal familiemdelmmene etter tur stille et spørsmål som bare besvares med JA/NEI. Når noen tror de vet hvem personen er gjetter de navn.  
 • Førstemann å se
  Turdeltagerne blir enig om en gjenstand det er sannsynlig at de vil se langs veien i løpet av rimelig kort tid (For eksempel en postkasse, en bensinstasjon, en fotoboks eller lignende). Den første som oppdager gjenstanden har vunnet!
 • Allsang
  Syng kjente sanger alle kan eller øv på rim og regler. Å bli enige om sang kan være en utfordring -velg sang etter tur!
 • Gjett sangen
  Her er det slik at en i bilen starter med å tenke ut en sang i hodet sitt. Det kan for eksempel være “kjærlighet er mer enn forelskelse”. Da må den personen nynne den sangen og ikke synge teksten! Den som klarer å gjette hvilken sang det er får da nynne en sang de andre skal gjette.
 • Bingo
  Lag et kvadrat med for eksempel 16 ruter. Tegn en ting i hver av rutene, som det kan hende du ser i løpet av turen. Når du har sett et av tingene du har tegnet for eksempel et trafikklys, krysser du over den ruten som du har tegnet trafikklyset på. Når du har krysset over fire ruter på rad har du fått bingo. Radene kan gå vannrett, loddrett og diagonalt.
 • Bestefars gamle underbukser
  Enkel, men ufattelig morsom lek for barn i rett alder. Man stiller hverandre spørsmål, og uansett hva man spør hverandre om er svare "bestefars gamle underbukser"
 • Ordlek
  Førstemann sier et ord. For eksempel "bil". Nestemann må da si et ord som starter med siste bokstav i ordet til forrige mann: "lakris". Nestemann: "sol". Osv.
 • Stein, saks, papir
  Stein (knyttet neve), en saks (stikk ut pekefinger og langfinger) eller papir (flat hånd). Stein slår saks, saks slår papir og papir slår stein. Så kan man få et poeng for hver seier og velge hvor mange poeng vinneren må oppnå. Vi anbefaler at sjåføren ikke deltar!
 • Stilleleken
  Mange foreldres favorittlek! Hvem klarer å være stille lengst? Vårt tips: Ikke ha store forventninger til langvarig stillhet og sjelefred! Vår erfaring: Kan ofte medføre flere desibel enn utgangspunktet.

Diskuter og del tips om flere aktiviteter på biltur


Denne artikkelen ble publisert første gang 04.07.2011

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer