Trillinger - mot alle odds!

En lykkelig familie på fem - mot alle odds! Foto: www.FotografenEide.no
En lykkelig familie på fem - mot alle odds! Foto: www.FotografenEide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg begynte å le, og spurte legen om han tullet, forteller Janne Katrin. Det gikk egentlig ikke opp for henne at hun skulle bli mamma til trillinger, før den dagen hun hadde alle tre barna i hendene sine. 


Ble forberedt på senabort!

Graviditeten ble en helt spesiell opplevelse for Janne Katrin (33) og Knut Oddvar (37. Den første delen av svangerskapet var Janne Katrin i toppform. Hun var ikke kvalm eller kastet opp en eneste gang. Men i uke 20 ble alt forandret. Ved en rutinekontroll ble det oppdaget at hun hadde kort livmorhals. Uken etter ble hun umiddelbart innlagt på sykehus. 

- Vi fikk den forferdelige beskjeden om at dette kom til å ende med en senabort, noe som kom helt uventet på oss, forteller hun. Men paret ville ikke gi opp håpet: - Vi levde i en egen boble, der vi tok time for time frem til den magiske grensen: uke 23. Da ble det bestemt at jeg skulle få en lungemodningssprøyte og legene ville prøve å redde barna dersom de skulle komme nå.

Les også: Trillinger på vei! 

Håpet ble sterkere 

Etter dette ble håpet sterkere, og vi følte at vi kunne ta dag for dag. Etter hvert som tiden gikk og overlevelsesprosenten ved fødsel gikk oppover ble mantraet vårt: "Tenk om vi klarer en uke til!", forteller Janne Katrin.

Paret opplevde god støtte fra familie og venner som besøkte dem, ringte og sendte meldinger i den lange ventetiden. De fant også trøst og støtte i sangen "Ikkje gje opp håpet".

Den store dagen hadde endelig kommet

Utrolige to måneder gikk. Og 13 dager til. Da ble det bestemt at den store dagen hadde kommet. De tre barna ble forløst med keisersnitt en onsdag vårdag. Det satte sluttstrek for en nervepirrende periode.

Barna veide 1640, 1495 og 1482 gram. To gutter og en jente. 

Barna var innlagt på barneklinikken de første fire ukene. Trillingene var i fin form, men måtte ha mattrening og gå opp i vekt før hjemreise. Janne Katrin og Knut Oddvar fikk liten tid til å være sammen som en familie i denne tiden. - Personalet ved klinikken samt andre barn og foreldre var rundt oss hele tiden. Vi brukte tiden til å bli kjent med barna, og å opprette mat og søvnrutiner til vi skulle komme hjem. Det var stort den dagen vi kunne ta barna med oss, samtidig visste vi at nå kom hverdagen...

Usedvanlig hektisk hverdag

- Hektisk. Lite søvn. Rutiner! Slik oppsummerer Janne Katrin det første året med trillinger. - De første to månedene skulle barna ha mat hver tredje time døgnet rundt, noe som innebar at heller ikke vi fikk lange stunden på puten i gangen. Vi måtte holde hardt på rutiner. Vi la barna samtidig, de fikk mat samtidig, vi skiftet på dem samtidig. Mellom stellene, som gjerne tok 1 1/2 time, skulle vi sterilisere flasker, bytte bleier, rydde og gjøre i stand til neste måltid, samtidig som vi skulle ha mat selv også. Da gikk tiden fort, sier trillingmoren.

Lite hjelp, støtte og kunnskap fra det offentlige 

Trillingfamilien hadde på denne tiden ingen familie i nærheten, og ingen avlastning fra velvillige besteforeldre, tanter og onkler. - Siden vi ikke hadde familie i nærheten søkte vi om støtte fra kommunen. Vi fikk 1 1/2 time fem dager i uka frem til barna ble seks måneder, da var det stopp. Kvaliteten på denne tjenesten var mildt sagt dårlig. Det manglet både forståelse og kunnskaper om premature barn og deres behov, forteller hun.

Om Home-Start

Home-Start Familiekontakten (HSF) er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier med minst et barn under skolealder, 2-4 timer i uken.

Home-Start hadde i 2011 aktivitet i  32 avdelinger. Driftsansvarlige er kommuner, bydeler, og enkelte organisasjoner.

I 2010 fikk 732 familier med tilsammen 1552 barn besøk av en av Home-Starts 490 familiekontakter.

Les mer: www.home-start-norge.no

Støtteordninger for flerlingefamilier er nærmest ikke-eksisterende, og kvaliteten på tilbudet man får, samt om man får noe tilbud om hjelp i det hele tatt er veldig varierende fra kommune til kommune. 

Janne Katrin og Knut Oddvar er opptatt av at andre nybakte trillingforeldre skal få et bedre tilbud enn det de fikk og har derfor skrevet brev både til forvaltningen, fylkesmannen, departementer og byråder i Bergen. - Byrådene har ikke en gang svart på våre henvendelser, forteller paret.

Gjennom venner fikk de høre om Home-Start og tok kontakt med dem. Her fikk de tildelt fire timer i uken med hjelp. - Helga Kristine kom som et friskt pust, klar til innsats for og sammen med barna. Hun lekte og gikk turer. Fantastisk for oss som foreldre, og barna storkoste seg! 

Triple behov og utfordringer 

Det praktiske kan være en stor utfordring for trillingforeldre. Janne Katrin og Knut Oddvar måtte bytte ut den nye bilen sin, og de trenger trippelt opp av klær og utstyr. - Heldigvis har Libero støttet oss med bleier til ett barn frem til det er to år, og Nestlé gav trillingene barnemat frem til de fylte ett år.

Trillingforeldre får fem-syv uker ekstra permisjon per barn ut over et år, avhengig av hvilken prosent an velger i permisjonstiden. Det mener Janne er for lite. - Hadde vi fått tre barn etter hverandre hadde vi hatt rett til tre års permisjon, nå ble vi avspist med ett år. Kontantstøtten tar de også vekk neste år. Vi skal uansett være hjemme to dager pr uke med barna da også, men denne støtten hadde kommet godt med.

Trillinger - tre barn med hver sin personlighet
Trillinger - tre barn med hver sin personlighet Vis mer

Har valgt å være hjemme med barna

Janne Katrin er hjemme med de tre 18 måneder gamle barna fire dager i uken, Knut Oddvar en dag. Dette er en ordning som de føler fungerer fint. - Vi ønsker å ta del i barnas hverdag nå når vi har muligheten til det. Som førskolelærer har jeg god kompetanse for å legge til rette for lek, læring, utfordringer og utvikling gjennom dagen. Utfordringen i forhold til det er at vi må være flinke til å møte familie og venner med barn på samme alder som våre, slik at det sosiale i forhold til andre enn dem selv skal bli ivaretatt, sier Janne. 

Familien har nå flyttet fra byen til et mer landlig sted. - Vi har kommet nærmere familie, og har flotte besteforeldre på begge sider som stiller opp! 

De heter ikke "Trillingene"!

- Barna gir oss glede. De gir hverandre glede og de har et utrolig samhold allerede nå. De har alltid en å være sammen med. Det er mye smil og latter. Utviklingen går i en rasende fart, vi får nye opplevelser hver dag, forteller Janne Katrin.

- Vi fokuserer på at det ikke finnes hindringer, og at man kan gjøre mye man gjorde før, bare man tilrettelegger. Det er viktig for oss at barna skal få god tilhørighet til hverandre og bevissthet om at de er like gamle, samtidig skal de få utvikle egen jeg følelse og egen identitet. Vi merker godt at de har egne personligheter og er ulike. Det er flott, synes vi, forteller den positive trillingmoren.

Familien får mye oppmerksomhet når de er ute. Stort sett positivt, men Janne er bevisst på at dette skal dette skje på barnas premisser: - Både vi og de som kontakter oss må være bevisst på at barna har egne navn, de er ikke "trillingene".

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer