Linn gravid med trillinger
Linn gravid med trillinger Vis mer

Trillinger på vei!

Publisert

"Det er ikke bare en her!" Vi begge utbrøt: "Tvillinger!" Legen som foretok ultralyd-undersøkelsen smilte om mulig enda lurere. Hun pekte på ultralydskjermen og sa: "Her ser dere nr. 1, her er nr. 2 og her er jammen meg en nr. 3 også!" 

La oss begynne med begynnelsen. Førskolelæreren Linn, 27 år, hennes samboer og medisinstudent Per Olav og lille Luna på 4 år var inntil 26 uker siden en ganske typisk, norsk kjernefamilie. Så startet de planlegging av familieforøkelse, og da graviditeten var et faktum skulle alt ligge til rette for at denne familien skulle bli en helt gjennomsnittlig 2-barns familie. Slik gikk det imidlertid ikke...

Sjokkbeskjeden
Frem til uke 11 levde Linn og Per Olav i troen på at det var en spire inne i magen. Men noe føltes galt, og Linn fikk en tidlig ultralydundersøkelse i uke 11 på gyn.poliklinikk ved St.Olavs hospital. Etter noen nervøse minutter i undersøkelsesstolen så de legen smile. Paret pustet lettet ut og skjønte at her var det gode nyheter. Men så kom sjokkbeskjeden: "Dere skal ha trillinger!" 

- "Legen viste oss på ultralydskjermen mens hun forklarte; "Her ser dere nr. 1, her er nr.2 og her er jammen meg en nr. 3 også!" Jeg tenkte at nå må du stoppe! I hodet hørte jeg "og her er nr. 4, nr.5 osv." Og så kom tårene. Det føltes som en "ut-av-meg-selv-opplevelse." forteller Linn.
- "Jeg skrek, lo og skalv om hverandre. En lege fra avdeling for fosterdiagnostikk ble tilkalt og vi fikk bekreftet at det  var tre bankende hjerter. Han antok at det var to som delte morkake (eneggede), mens den tredje hadde egen morkake."

En vassekte trillingmage i uke 26!Risikosvangerskap
Etter ultralyden fikk paret en samtale med legene hvor de fikk mye informasjon. Linn og Per Olav fikk forklart risikoen ved å bære fram flere barn på en gang. - "Selv om risikoen for at noe galt skulle skje er svært liten, var det ikke til å unngå at jeg var redd i tiden som fulgte. Hele samtalen var uvirkelig, jeg klarte ikke fokusere,  jeg følte jeg var som i en drøm, tusen tanker svirret rundt, Alt fra praktiske ting som hus, bil ol. til hvordan jeg skal klare å bære fram tre barn samtidig, hvordan vil livet og hverdagen som firebarnsmor bli? Hvordan vil livet mitt bli?" forteller Linn.

Det tok noen uker før de landet etter sjokkbeskjeden, de første ukene følte Linn seg ganske ustabil. Latter og gråt gikk om hverandre. Det var enda tidlig i svangerskapet, og mye kunne skje, paret var glade, spente, redde, nervøse og tankefulle! Familie og venner tok også nyheten med både sjokk, latter og gråt, enkelte trodde ikke på nyheten, og det ble et stort samtaleemne i tiden som fulgte. Da nyheten var offisiell, følte de at mange snakket og sendte dem blikk på gata. - "Det har vært enormt med oppmerksomhet rundt svangerskapet, så vi har virkelig fått følelsen av hvor spesielt, sjeldent og unikt dette er!" Svært mange trillingesvangerskap er et resultat av hormon- eller prøverørsbehandling, men disse tre babyene ble til ved naturmetoden, kan Linn fortelle.

Helt siden den første ultralyden i uke 11 har Linn blitt fulgt opp på Kvinne-Barn senteret på St. Olavs med ultralyd, kontroll hos jordmor og måling av livmorhals hver fjortende dag. Linn sier det føles trygt og godt å tilhøre et sykehus med et så profesjonelt personale om det skulle oppstå noe underveis i svangerskapet. Linn er nå 26 uker på vei med termin 27. oktober, men det er bestemt at trillingene skal forløses ved keisersnitt senest i uke 35.

Kun moderate plager
Jeg har hele veien frem til i dag (uke 26) følt meg i fin form, med moderate "plager" som tretthet, sliten, humørsvingninger og slikt èn må regne med. Jeg har hatt en del smerter i bekkenbunnen, men har fått dekket fysioterapitrening to ganger i uka med påfølgende hjemmeøvelser som har hjulpet meg. Jeg ble sykemeldt i uke 15 siden jeg har et tungt fysisk arbeid og går under kategorien risikosvangerskap. Det har medført at jeg har kunnet styre mitt eget løp og lyttet til kroppen. Dette er jeg sikker på har vært forebyggende og er grunnen til at jeg er så få fin form den dag i dag. Disse faktorene har helt klart vært nødvendige for å kunne hatt overskudd til Luna, og hverdagen ellers.

Linn har slukt all informasjon om trillingesvangerskap på nett, men det er relativt lite informasjon om dette å finne. Hun har også vært aktiv på trillinglinker via tvillingforum for å få tips, råd og lese andres erfaringer med tre små både i magen og utenfor. Hun forteller at hun har vært så heldig og fått kontakt med ei trillingmor via mail som har vært behjelpelig med å dele erfaringene sine fra svangerskapet, fødselen og tida etterpå. Det har hjulpet henne mye.

Hva er forskjellen på å være gravid med et barn kontra 3?
Siden Linn allerede har født en datter, spør vi henne om forskjellen på å være gravid med et barn kontra tre barn. Hun forteller at de største forskjellene er den hurtige veksten på magen rundt uke 20 og fremover, hun er nå mer sliten, trenger mer hvile, begrensningene for fysisk aktivitet kom tidligere og bekymringene for at noe galt skal skje har vært flere denne gangen. - "Vil jeg klare å gå helt til uke 35? Hva om de blir altfor tidlig født? Hvordan skal jeg klare hverdagen med tre små og ei på 4 år?" lurer Linn på. Hun og Per Olav har også en del praktiske utfordringer som behov for ny, stor bil, ordne ekstra soverom, gjøre klart huset ellers, kjøpe inn trippelt av barneutstyr, trillingvogn og takle all den oppmerksomheten det har ført med seg.

De vordende trillingforeldrene har innsett at de trenger hjelp den første tiden til å få hverdagen til å gå rundt. De har søkt hjelp i fra kommunen, og håper de får innvilget noen timer med hjelp i uka. Forøvrig føler de seg heldige som har familie og venner som alle vil bidra på sin måte.

Glede og forventning
På tross av bekymringer og praktiske utfordringer gleder foreldreparet seg til tiden de har foran seg. - "Vi føler oss unike og heldige som skal få oppleve og få så mange barn. Vi skjønner at det vil bli tøffe tak med fire barn, men vi får bite tenna sammen når det stormer som verst, se litt stort på det, la det som er viktigst være i fokus, legge det sosiale livet på hylla for ei stund, tillate oss selv å være litt "sære" og håpe på forståelse fra de rundt oss. Vi velger å fokusere på det positive det gir, la gledene overskygge "problemene", ta det som ei utfordring og forberede oss på best mulig måte. Tenk så stor glede de tre vil ha av hverandre når de vokser opp! Og tenk så masse kjærlighet vi får gi og motta!" sier Linn.

Storesøster Luna har planleggingen i boks!Storesøster ordner opp!
Luna (4 år) gleder seg veldig til å bli storesøster, det har stått på ønskelista ei god stund. Hun er også veldig stolt over å skulle få tre småsøsken på en gang.  Ut ifra oppmerksomheten det har fått skjønner hun at dette er ekstra spesielt. Familien har fått vite at det er to gutter og ei jente i magen, til storesøsters største glede. Ei lillesøster var det som stod aller øverst på ønskelista! Hun har allerede fordelt babyene, og proklamert at hun skal ta seg av jenta, mens mamma og Per Olav får hver sin gutt. Så enkelt er det med den saken!

Da vi fortalte at det var tre babyer i magen, tok Luna det med fatning, tenkte litt, så på Linn og sa:  "Det var nå bra det ikke var syv da, mamma! Èn kan ligge på mitt rom, èn kan ligge inne hos dere, og èn kan ligge i kjelleren!" Herlig med problemløsende, godtroende og naive fireåringer!

Luna er flittig med å hjelpe til med forberedelsene og har løsninger på det meste. Selv om det blir mye kos og glede, prøver foreldrene å forberede henne på at hverdagen med tre babyer også kan bli hektisk, og det krever mye i forhold til mating, stelling osv.
-"Det er vel ingen av oss som klarer å forberede oss 100% på livet med trillinger i hus, men vi prater mye om det, legger til rette på best muilg måte, tenker praktisk, er positive og gleder oss masse sammen til å bli en familie på 6!" sier den vordende 4-barnsmoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer