Storfamilie:

Trond Helge og Esther har 11 barn i alderen 0-19 år

- Etter nummer fire sluttet folk helt å gratulere, sier 11-barnsmamma Esther.

STORFAMILIE: Caroline Mikaela (19), Rebekka Danielle (18), Miriam Mariell (16), Ruben Natanael (14), Joachim Leonard (12), Emilie Linnea (11), William Leander (9), Aron Nikolai (7), Leah Othelia (5) og Benjamin Jeremy (3) er alle stolte storesøsken til sin nye lillesøster som bare er en uke gammel. Foto: Privat.
STORFAMILIE: Caroline Mikaela (19), Rebekka Danielle (18), Miriam Mariell (16), Ruben Natanael (14), Joachim Leonard (12), Emilie Linnea (11), William Leander (9), Aron Nikolai (7), Leah Othelia (5) og Benjamin Jeremy (3) er alle stolte storesøsken til sin nye lillesøster som bare er en uke gammel. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg bestemte meg allerede som trettenåring at jeg ville ha mange barn når jeg ble stor, smiler Esther Benedicte Vabø (43). For en knapp uke siden kunne Esther og ektemannen Trond Helge Vabø (43) ønske sitt 11. barn velkommen til verden!

Nå består storfamilien av 11 barn i alderen 0 til 19 år. Men selv om Esther alltid har ønsket seg mange barn, forteller hun at de aldri har sett på det som en selvfølge.

Mange sliter med å bli gravide, så vi har vært utrolig heldige og privilegerte. Alle barna har vært like velkomne og planlagte, og vi stortrives som en storfamilie.

– Vi har aldri heller sett på barna som en hindring. Å være så mange er for oss helt naturlig og vi tenker aldri over det. Hver gang vi har fått et nytt barn, merkes det lite og vi har bare tilpasset oss etter hvert, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor fikk vi mange barn

Viktig med gode rutiner

Ifølge SSB består den norske gjennomsnittsfamilien av 1,74 barn (tall fra 2016). Men til tross for at Esther og Trond Helge trekker snittet kraftig opp med sin ungeflokk, mener de at hverdagen deres er nokså lik alle andres.

– Men vi trenger nok litt mer tid på å få alle ut av huset. Vi har gode rutiner både ved leggetid og om morgenen; de minste legges først, så de mellomste og så de største. Jeg synes det er viktig med regler og rutiner, da man ikke ønsker trøtte og uopplagte barn dagen etter og slik at mamma og pappa kan ha litt kveld sammen før dagen er omme. Det er viktig oppi alt at vi har litt tid sammen, slik at vi kan snakke, være venner og kjærester, sier Esther.

– Vi finner også alltid klær og utstyr frem kvelden før. Lekser gjøres rett etter middag og gjerne sammen slik at de kan hjelpe hverandre og få hjelp av oss foreldre. Deretter kan de få gå ut eller leke.

– Siden vi er så mange har vi regler og rutiner på databruk og spilling. Mobiltelefon får de ikke før de begynner i 8. klasse og dataen den må de dele på. Der er jeg nok kanskje gammeldags, da jeg synes at barn må leke ute, sykle og klatre i trær – og ikke bare sitte inne foran skjermer og internett. Det blir sunne barn av mye friluft og frilek!

LES OGSÅ: - Barn må få leke i søla, putte ting i munnen og generelt være barn

HAR FØDT 11 BARN: - Alle fødslene har vært totalt problemfrie, så her har jeg nok sluppet lett unna, sier Esther Vabø. Her med sin en uke gamle datter som foreløpig ikke har fått navn. Foto: Privat
HAR FØDT 11 BARN: - Alle fødslene har vært totalt problemfrie, så her har jeg nok sluppet lett unna, sier Esther Vabø. Her med sin en uke gamle datter som foreløpig ikke har fått navn. Foto: Privat Vis mer

Lærer seg tidlig å gjøre husarbeid

En annen årsak til at hverdagen flyter så fint i storfamilien, er ifølge Esther at barna tidlig har måttet lære seg å ta ansvar – både for seg selv og for hverandre.

– Jeg vokste selv opp med at jeg måtte hjelpe til hjemme fra jeg var ganske ung, så jeg synes det er helt naturlig for barn å lære oppgaver som å vaske klær, vaske opp, vaske gulv, rydde og lage mat, fra de er ganske små. Man må tenke lengre fram, for en dag skal de stå på egne bein. Vi ser hvor selvstendig eldstejenta vår er nå som hun har flyttet til Oslo for å ta sykepleierutdanning. Og guttene våre på 12 og 14 år har i mange år kunnet sette på klesvasken selv, samt at de vasker, støvsuger og lager mat.

– Med så mange i huset blir det jo så klart mer av alt når det gjelder matlaging, klesvask og rot. Men med flere hender som hjelper til, går det raskere. De største barna er også flinke til å passe de små og for dem er det helt naturlig å hjelpe til slik. De krever ikke noe for det, men vi er flinke til å prioritere barna. Vi drar på turer i skog og mark, besøker ofte lekeplasser og badestrender. Hjemme koser vi oss gjerne med en familiefilm og hjemmelaget popcorn, det er noe alle barna setter stor pris på.

LES OGSÅ: Karina (36) er mamma til ni

Blir ikke stresset

Et typisk spørsmål Esther ofte får, er om hun ikke blir sliten. Men ifølge ellevebarnsmoren er det slik at jo flere barn man har, jo mer tid har man!

– Alle barna er jo i ulike aldre. Barna klarer seg godt, hjelper hverandre og de har alltid noen som stiller opp for dem. De blir bestevenner og ikke minst avhengige av hverandre.

– Når man har så mange barn, tenker man også helt annerledes enn mange andre. Vi tar andre prioriteringer og planlegger på en annen måte. Vi er også mer avslappet og senker kravene. Jeg skjønner godt at foreldre med to barn kan ha det slitsomt og være stresset, for samfunnet legger opp til at man skal ha et slikt liv. Men med ulike justeringer, som både er til barnas og foreldrenes beste, kan man fint få en mye roligere og avslappet hverdag.

– Livet med små barn får en aldri igjen, så det er viktig å sette pris på den tiden og nyte det. Jeg er forkjemper for hjemmemammaer, i alle fall de første årene av barnas liv. Selv om jeg har jobbet 50% stilling, har jeg jobbet mest natt og helg eller alltid når Trond Helge har vært hjemme.

LES OGSÅ: Helena og Frode (39) jobber full stilling og har åtte barn

Lette fødsler

Etter å ha gått gravid i over åtte år (totalt sett!) og med hele 11 naturlige barnefødsler bak seg, er det nesten utrolig at Esther ikke har hatt noen svangerskapsplager eller opplevd komplikasjoner i forbindelse med fødsel.

– Da jeg ventet vårt første barn, fikk jeg høre mange historier fra erfarne mødre om hvor grusom fødselen ville bli. Så jeg forberedte meg på det verste! Da jeg merket den første rien tre og en halv time før hun ble født, trodde jeg ikke at det var fødselen. Så jeg sov videre de neste tre timene! Når jeg våknet var det bare ett minutt mellom hver rie og jordmor rakk så vidt å komme hjem til oss akkurat tidsnok til å ta imot henne hjemme i sengen vår.

– Jeg husker jeg sa «hva det alt?», ler hun. – Og siden har alle fødslene vært totalt problemfrie, enkle og ikke vonde. Så her har jeg nok sluppet unna lett.

– Jeg har heller ikke hatt noen komplikasjoner, selv ikke med nummer tre som kom med sete først. Hun havnet nesten på gulvet. Mens nummer syv kom nesten hjemme i gangen og da måtte vi ringe etter ambulansen. Han ble født i ambulansen tre minutter senere, midt på en bro, smiler hun.

Får varierende tilbakemeldinger fra andre

Esther elsker å være gravid, men sier hun skulle ønske omverdenen var mindre dømmende ovenfor familier med mange barn. – Etter nummer fire sluttet folk helt å gratulere. Noen ser på oss som om vi har et stort problem, at vi er tankeløse, uansvarlige og at vi får unger som om vi var kaniner. Eller at vi ikke tenker på at barna skal følges opp her i livet.

– Vi har blitt vant med det, men synes det er synd at folk ikke respekterer andres valg. At man liksom må være som «alle andre» og om man er annerledes og skiller seg ut, blir man sett ned på. Alle med barn vet at familieliv ikke er noen dans på roser, man har absolutt utfordringer – men berikelsen i å ha barn er så mye større!

Familien vekker naturlig nok noe oppsikt når de kommer i samlet tropp og Esther forteller at de også har fått mange fine og morsomme kommentarer opp gjennom årene.

– Jeg husker spesielt en sommerferie da jeg var gravid med nummer åtte og vi hadde fått leie oss en billig leilighet i Spania. Vi skulle ta buss og da vi gikk inn i bussen på rekke og rad med Trond Helge i front, satt folk med store øyne. En telte høyt hvor mange vi var og sa «Oh my god» They are really rich!», ler hun.

– Og så er det jo mange som lurer på om vi ikke skal ha flere barn da, men vi har ikke helt bestemt hva som skal skje videre. Men vi har jo alltid sagt at vi ikke har prøvd tvillinger ennå, spøker Esther.

LES OGSÅ: Kari og Stig-Arne får spørsmål om de har tenkt å befolke bygda alene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer