Babynavn:

Tror ikke norske foreldre vil kopiere Kim Kardashian

- Det kan jo bli noe overlesset å hete Chicago Harstad.

BABYNAVN: Kim Kardashian har gitt sitt tredje barn navnet Chicago. Det kommer få til å kopiere i Norge, tror ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
BABYNAVN: Kim Kardashian har gitt sitt tredje barn navnet Chicago. Det kommer få til å kopiere i Norge, tror ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjente personer har en egen evne til å overgå seg selv hva gjelder å gi barna uvanlige navn.

Kim Kardashian og ektemannen Kanye West ble nylig trebarnsforeldre, og siden deres to første barn heter North og Saint, ble det i forkant av navneavsløringen spekulert i om navnet på barn nummer tre også kom til å bli av det uvanlige slaget.

Navnet Chicago, som babyen har fått, er imidlertid ikke veldig nyskapende og norske navneeksperter mener det er lite sannsynlig at norske mødre vil la seg inspirere og at barnehager her hjemme vil bli fylt opp av mange små Chicagos i årene som kommer.

LES OGSÅ: Disse navnene er i ferd med å forsvinne

Fra Paris til Brooklyn

- Jeg vet ikke nøyaktig når trenden med å kalle opp barn etter steder oppsto, men det kan se ut som det har blitt mer populært de siste to til tre tiårene, og da særlig i USA, sier Ivar Utne, som er navneforsker ved Universitetet i Bergen til KK.

Det samme tror Gulbrand Alhaug, som er navneforsker og professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

- Trolig har trenden først begynt i USA og deretter spredd seg videre, sier han til KK.

På 90-tallet kalte en rekke kjente personer opp barna sine etter byer, stater og land. Bono ga for eksempel datteren navnet Memphis, Alec Baldwin og Kim Basinger ga sin datter navnet Ireland, mens Victoria og David Beckham kalte sønnen de fikk i 1999 Brooklyn. På 2000-tallet fulgte en rekke kjente personer etter, Alicia Keys ga for eksempel sin sønn navnet Egypt, Ashlee Simpson ga sin sønn navnet Bronx og i 2012 ga Reese Witherspoon sønnen sin navnet Tennessee.

Men, kanskje startet trenden egentlig lenge før dette. Chelsea Clinton er for eksempel født i 1980, mens Paris Hilton og Sienna Miller begge er født i 1981.

Utne forteller at det som ofte er tilfelle når stedsnavn brukes som fornavn, er at det like gjerne brukes på gutter som på jenter.

- Da tenker jeg først og fremst på bruken i USA. Men, er det brukt slik i USA, vil barn i Norge kunne få det for begge kjønn også og det handler om at navnene og ordene har ikke spesiell tilknytning til kjønn, sier Utne.

LES OGSÅ: Disse navnene er forbudt i Norge

Oppkalt etter pappas hjemby

Navneforskeren forteller at grunnen til at foreldre velger å kalle opp barna etter steder, ofte ser ut til å være fordi de har et romantisk eller følelsesmessig forhold til stedene.

Lille Chicago West antas å ha fått navnet sitt, fordi det er hjembyen til Kanye, mens Chelsea Clinton for eksempel, angivelig skal ha fått sitt fornavn etter at Hillary og Bill var i London-bydelen med samme navn og etter at Bill hørte Joni Mitchell-låten «Chelsea Morning».

Utne tror imidlertid ikke det kun er fordi stedet betyr så mye for foreldrene, at barna får stedsnavn som fornavn.

- Det kan nok hende at forklaringen ovenfor passer for mange, men det er rimelig å regne med at når de første har tatt i bruk et navn, vil det lett kunne bli tatt i bruk og spre seg uten at folk har spesiell tilknytning til navnet. Ofte er det slik med navn på for eksempel mediepersoner, sier han.

Victoria Beckham har tidligere fortalt, blant annet i selvbiografien sin Learning to Fly, at sønnen ikke egentlig er oppkalt etter bydelen i New York, men fikk navnet fordi hun først likte navnet Brooke.

Utne forteller at det også finnes amerikanere som har kalt barna sin Bergen, etter å ha besøkt den norske vestlandsbyen. Blant nordmenn derimot, er det ikke veldig utbredt å gi barna fornavn oppkalt etter steder.

LES OGSÅ: Her er de mest populære navnene i 2017

Nordmenn inspirert av Italia

Noen unntak finnes det, og to eksempler kan tyde på at vi er litt ekstra glad i vakre italienske byer her i nord. Noen hundre menn og rundt 70 kvinner har ifølge Statistisk Sentralbyrå Luca som fornavn, mens noen hundre kvinner har Sienna som fornavn.

Rundt 50 kvinner har dessuten India som fornavn. Utne forteller at det også er noen få, både kvinner og menn, som har Sydney som fornavn.

Den norske navneloven er imidlertid restriktiv når det gjelder å bruke stedsnavn som fornavn, og det er ikke gitt at du får lov å kalle opp barnet ditt etter et sted selv om du har lyst til det.

- Noen få utenlandske navn har blitt godtatt, men noen norske har blitt avvist fordi de er for like etternavn, og det er forbudt å bruke etternavn som fornavn, sier Utne.

Chicago for eksempel, er det ikke sikkert du ville fått lov å kalle barnet ditt.

- Chicago ville nok ha blitt nektet brukt som fornavn i Norge, tror Alhaug.

Han mener at den norske bruken av etternavn oppkalt etter steder sannsynligvis er hovedgrunnen til at ikke flere i Norge har fornavn oppkalt etter steder. Alhaug forteller at Norge trolig er det landet i Europa, som har flest etternavn som går tilbake til et stedsnavn.

- Det kan jo bli noe overlesset å hete for eksempel Chicago Harstad, sier han.

LES OGSÅ:​ Dette er verdens mest populære jentenavn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer