Trøtte foreldre betaler i dyre dommer for dukken som skal få babyen til å sove

Men holder «Lulla» dukken det produsenten lover?

LOVER Å FÅ BARNET TIL Å SOVE: Dukken «Lulla» gir fra seg lyd og lukt som skal berolige babyen og få den til å sove. Foto: Produsenten
LOVER Å FÅ BARNET TIL Å SOVE: Dukken «Lulla» gir fra seg lyd og lukt som skal berolige babyen og få den til å sove. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Mangelen på søvn kan være ekstrem de første årene som nybakte foreldre. En kartlegging av britiske foreldres sovevaner viste at nybakte foreldre mister hele 44 dager med søvn bare det første året.

Dersom man sliter med å få barnet sitt til å sovne, kan man som foreldre blir temmelig desperate. Vi har tidligere skrevet om småbarnsmoren som gjorde alt fra å male barnerommet i en beroligende farge, til å gi sin atten måneder gamle sønn massasje før leggetid – uten at det hadde nevneverdig effekt.

For å hjelpe utslitte foreldre finnes det etterhvert flere produkter som lover å hjelpe barnet med å finne søvnen. En av dem dukken «Lulla» som er utviklet av den islandske psykologen Eyrún Eggertsdóttir i samarbeid med sykepleiere og lege.

Det spesielle med dukken er at den gir fra seg en lyd som er et opptak av en hvilende mors hjerteslag og puls, noe som skal virke beroligende på babyen. Før dukken gis til babyen er det anbefalt at moren går med dukken inntil huden, slik at den kan absorbere morens kroppslukt.

Desperate foreldre betaler i dyre dommer

Etter at «Lulla doll» ble lansert i desember i fjor ble den straks utsolgt verden over, noe som ifølge Nettavisen har ført til at enkelte foreldre i desperasjon har betalt over 3000 kroner for brukte dukker på nett.

En av dem som har testet dukken er Anne Christophersen fra Babybloggerne, som er mamma til Leah (1).

– Datteren min har generelt sett aldri vært en sovebaby og hun kan være veldig urolig om natten. Jeg hadde hørt mye om denne dukken og ville se om den kunne hjelpe henne med å sove roligere gjennom natten og lengre om morningen. Men jeg var nok mer nysgjerrig enn desperat, smiler hun.

Anne lot datteren få teste dukken over flere dager og den første natten mener hun at hun merket en viss effekt.

– Jeg slo på dukken etter at hun hadde sovnet og hun sov rolig gjennom hele natten, samt lengre neste morgen. Jeg ligger ved siden av henne og jeg sov faktisk også bedre den natten, men det kan jo selvsagt skyldes at hun var mer rolig, sier hun.

LES OGSÅ: Søvn hos barn i forskjellige aldre

MIDDELS FORNØYD: Anne lot datteren Leah teste Lulla dukken, men fikk ikke helt det resultatet hun hadde håpet. Foto: Privat 
MIDDELS FORNØYD: Anne lot datteren Leah teste Lulla dukken, men fikk ikke helt det resultatet hun hadde håpet. Foto: Privat  Vis mer

Begynte å leke med dukken i stedet

De neste dagene var imidlertid ikke like idylliske. – Datteren min var 11 måneder da vi testet Lulla dukken og da var hun kanskje allerede litt for gammel. Hun var nemlig mer opptatt av å leke med dukken enn å legge seg til å sove, forteller Anne.

Basert på disse erfaringene synes hun det er vanskelig å skulle anbefale dukken til andre, men hun vil heller ikke avskrive den helt.

– Dukken ble opprinnelig utviklet for premature babyer og kan ha en helt annen verdi for premature og foreldreløse, nyfødte barn. Personlig tror jeg mange barn kan trenge mors nærhet ved innsovning, men for de som ikke ønsker å samsove kan dukken kanskje være verdt å prøve, sier hun.

Dette er imidlertid ikke det første produktet av denne typen på markedet, det finnes flere lignende produkter på markedet, blant annet teddybjørnen Whisbear som avgir såkalt hvit støy.

KK.no har tidligere snakket med professor og søvnforsker Ståle Pallesen som sier det finnes enkelte studier som viser at denne typen jevn bakgrunnsstøy kan ha en søvninduserende og søvnopprettholdene effekt på spedbarn.

Hjelpemidler kan være ok i korte perioder

Helsesøster og forfatter Karin Naphaug, også kjent som «sove-Karin», sier hun kjenner til dukken men at hun har for lite erfaring med den til å kunne si om den fungerer eller ikke.

– En slik dukke kan kanskje være grei i korte perioder. For eksempel for foreldre som har vent barnet til at det skal bli bysset eller rugget i søvn, da kan et slikt hjelpemiddel være ok i en overgangsfase.

– Men i utgangspunktet er jeg opptatt av at barnet skal klare å finne søvnen selv, sier hun.

Naphaug synes dukken også er i overkant dyr og sier det finnes rimeligere alternativer.

– Hvis man mener at barnet roer seg bedre når det kjenner mors kroppslukt, kan man for eksempel legge en av hennes nattkjoler eller T-skjorter i sengen.

– Jeg hadde et tilfelle hvor barnet hadde vent seg til å kose med morens hår når det skulle sove. Da la vi en dukke i sengen som hadde et hår som minte barnet om moren. Men igjen, man må bruke alle slike hjelpemidler med forsiktighet slik at barnet ikke blir avhengig av det, sier hun.

- Kan ikke erstatte det å ligge nær foreldre

Ergoterapeut Laila Fresjarå Foldvik er forfatter av boken «Den stille mammaopprøret». Boken er en lettlest innføring i tilknytningsomsorg, hvor nærkontakt med babyen og samsoving er to viktige elementer.

Hun sier ideen bak en slik dukke slett ikke er dum, men at den på ingen måte kan erstatte mor eller far.

– Den kan ikke erstatte det å ligge nær levende foreldre. Men jeg tenker at hvis dukken kan være til nytte for noen ved at den redusere stress for både barn og foreldre så er det positivt. Men en ekte kropp er desidert det beste, sier hun.

Foldvik er opptatt av at tilknytningsomsorg ikke skal være en svart-hvitt metode som skaper skyldfølelse hos foreldrene. – Det kan være mange grunner til at det ikke lar seg gjøre at foreldrene ligger ved siden av babyen sin, for eksempel at foreldrene røyker.

– Selv har jeg fem barn og jeg hadde en helt annen toleranse for samsoving med de to siste enn jeg hadde med det første barnet. Første gang synes jeg det var veldig strevsomt og slik tror jeg det kan være for mange. Så dersom en slik dukke kan være til hjelp, synes jeg det er bra, sier hun.

LES OGSÅ: Hvorfor lukter nyfødte babyer så godt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer