Trygge nettsamfunn for barn?

Trygge nettsamfunn for barn?
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke nettsamfunn bruker ditt barn? Er det et trygt og egnet for barn? Her kan du lese mer om noen av de nettstedene som Barnevakten erfarer er mest populære for barn 8-13 år. Nettstedene kan gi barn positive opplevelser, men innebærer også en risiko for digital mobbing og uheldig pengebruk. Vær engasjert i ditt barns digitale hverdag!

Mange barn er aktive i nettsamfunn

I Medietilsynets undersøkelse om barn og medier fra 2010 svarer over halvparten av de spurte barna (9-16 år) at de i løpet av den siste uken har deltatt i nettsamfunn. Barn får tidlig digitale vaner som inkluderer sosiale samfunn, på lik linje med de voksnes stadig økende bruk av sosiale medier. Men det betyr ikke at all bruk er OK og at du ikke skal engasjere deg i hva som skjer. De nye arenaene som nettstedene lager for sosial omgang gir også nye utfordringer. Digital mobbing er et eksempel på dette.

Barnevakten erfarer at noen av de mest populære nettsamfunnene for barn i barneskolealder er Panfu, Habbo, goSupermodel og Moviestarplanet. (Les mer om de enkelte nettsamfunn lenger ned). Alle disse nettsamfunnene henter elementer både fra Facebook og nettrollespill som World of Warcraft, hvor du skal utvikle din egen karakter på ulike måter, og blander dem til en forsøksvis barnevennlig miks, sier Per Kristian Bjørkeng, forfatter av boken "Nettkidsa".

Virituell dukkelek

Journalist og forfatter Per Kristian Bjørkeng: - Norske foreldre er selv mer digitale enn foreldre i andre nordiske land, men likevel mindre engasjert i barnas digitale hverdag.
Journalist og forfatter Per Kristian Bjørkeng: - Norske foreldre er selv mer digitale enn foreldre i andre nordiske land, men likevel mindre engasjert i barnas digitale hverdag. Vis mer

- For barna er poenget med tjenestene både å spille dataspill, leke en slags virtuell dukkelek, og å være sammen med venner. Vennene kan være både andre barn de kjenner fra virkeligheten og nettvenner de aldri har møtt. For nettstedene er poenget å tjene penger på barna. Dette er det ikke noe galt i, like lite som det er noe galt i at produsenten av et nettspill tar seg betalt for det i leketøysbutikken. Likevel er det viktig å forstå mekanismen bak: Alle spillene baserer seg på at de fleste barna deltar gratis. De er likevel balansert slik at et mindretall skal la seg friste til å betale for forskjellige goder. Det kan være muligheten for å ha flere venner, finere klær eller VIP-status. En undersøkelse fra Habbo viser likevel at de aller fleste barn er godt fornøyd med å spille gratis. Du trenger altså ikke lytte til krav om at barna MÅ få penger til virtuelle gjenstander. I hvert fall er det viktig å ha kontroll med utgiftene. Gi derfor ikke barna tilgang til selv å bruke penger, verken på mobilen eller med kredittkort. Små barn forstår ofte ikke helt hva som er mye og lite penger, råder Bjørkeng. 

Digital mobbing

Bjørkeng mener også at det er viktig å være oppmerksom på omgangsformen. - I realiteten er alle disse verdenene svære samfunn med hundretusener av barn, og tonen kan fort utvikle seg til å bli ganske stygg. Det heter seg at voksne moderatorer skal overvåke chatten, men realiteten er at det i beste fall skjer sporadisk og nærmest utelukkende når noen klager på et eller annet. Som forelder har du derfor ikke annet valg enn å enten "sitte ved" i perioder, eller selv gå inn med en egen profil. Det siste er en fin løsning for å danne ditt eget inntrykk av omgangsformen, råder Bjørkeng som selv har vært vitne til  særdeles grovt språk inne på disse nettsamfunnene.
- Det er ikke til å unngå at noen barn vil være slemme her som andre steder, men det er lurt å snakke med barna om hva de skal gjøre når noen er slemme. Det viktigste er å tilkalle en voksen, og ta vare på det som er blitt skrevet. Det fine med digital mobbing i forhold til fysisk mobbing, er at det er lett å ta vare på selve mobbingen. Da kan du som voksen lettere vurdere om det faktisk er snakk om mobbing, eller om det kan være mer uskyldig erting, sier Bjørkeng.

Panfu

Panfu.no retter seg mot barn 7 til 14 år. Brukeren er en pandabjørn, og man møter hverandre på Panfu for å spille, innrede pandaboligen, snakke med hverandre, og delta på Panfu-skolen. Les mer

Gosupermodel

På goSupermodel velger barna en modell som man kler på, styler og sminker. Mange barn oppretter flere profiler og har flere modeller. Medlemmene kan konkurrere mot hverandre og spille  forskjellige spill. Les mer

Habbo

Habbo er et gigantisk hotell i et fiktivt ferieparadis. Hotellet har kafeer, konsertsaler og svømmebasseng. Det virtuelle hotell har "offentlige" rom laget av Habbo, som alle spillere kan chatte i, og private rom laget av spillerne. Les mer

 

Moviestarplanet

Barna lager sin egen tegnefilmfigur og samarbeider med andre om å lage små filmer på engelsk, i tillegg til å utvikle egen profil på ulike måter. Nettsiden henvender seg i hovedsak til barn 10-15 år. Les mer

Barnevakten.no tips til samtalepunkt mellom foreldre og barn:

  • Les vilkår og betingelser nøye og ta stilling til hvilke type informasjon om seg selv barna kan dele/ikke dele.
  • Hvilke verdier og holdninger formidles i spillet?
  • Har spillet/nettsamfunnet en aldersgrense? Respekter eventuelt aldersgrensen.
  • Er det mulig å skaffe seg virtuelle penger eller andre fordeler for ekte penger?
  • Hvor mye penger er det evt greit å bruke, hvem skal betale og hvilken betalingsform skal man velge?
  • Hvordan skal man forholde seg til reklamen i spillet? Er det evt linker i spillet til andre nettsteder?
  • Hvor mye tid skal man få bruke på spillet?
  • Hva er akseptabel oppførsel og ikke?
  • Hva skal man gjøre om man selv blir mobbet eller hvis man er vitne til at andre blir plaget eller sjikanert?
  • Hva gjør man dersom man opplever noe ubehagelig eller ekkelt?

Delta i diskusjonen: Trygge nettsamfunn for barn?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer