Trygt og bra å fullamme til 6 måneders alder

Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, i følge Helsedirektoratet.

ANBEFALING STÅR STØTT: - Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, kan Gry Hay i Helsedirektoratet betrygge ammende mødre om. Foto: NTB/ Scanpix
ANBEFALING STÅR STØTT: - Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, kan Gry Hay i Helsedirektoratet betrygge ammende mødre om. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager ferdigstilles ny Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring fra Helsedirektoratet, etter at den har vært oppe til ekstern høring. Flere studier har vist at barn som fullammes i seks måneder kan få for lite jern og vitamin B12.

Det er i følge én av studiene at to av tre friske spedbarn, som hovedsakelig var brysternæret, hadde moderat vitamin B12-mangel i de første månedene av livet, to mikronæringsstoffer som er svært viktige for normal vekst og utvikling.

LES OGSÅ: Helt grunnløs bekymring forårsaker ofte ammestopp

Kommer ny anbefaling– Vi vet at der kommer det til å stå at morsmelk er den beste maten for spedbarn. Det kommer også til å stå at det er helt trygt å fullamme fram til barnet er seks måneder, kun med tilskudd av D-vitamin, dersom mor og barn trives med det, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. Hun forteller også at det vil komme en formulering om at dersom barn trenger mer mat enn morsmelk etter fylte fire måneder, så bør de få fast føde. - Barn og familier har ulike behov, og helsestasjonen kan gi individuell veiledning når familien vurderer å starte med annen mat, sier Granlund. Ammede barn har lavere B12-statusI høringsutkastet til retningslinjen fremkommer det at arbeidsgruppen har sett på funksjonelle mål hos barnet og ikke innhold av  næringsstoffer i blodet. Det er velkjent at ammede barn har lavere B12-status enn ikke ammede barn, men likevel «scorer» ammede barn bedre enn ikke-ammede barn på psykomotoriske tester, sier Granlund. 

LES OGSÅ: Advarer mot selvdiagnostisering

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer