Trygt og bra å fullamme til 6 måneders alder

Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, i følge Helsedirektoratet.

ANBEFALING STÅR STØTT: - Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, kan Gry Hay i Helsedirektoratet betrygge ammende mødre om. Foto: NTB/ Scanpix
ANBEFALING STÅR STØTT: - Det foreligger ingen dokumentasjon på at vitamin B12-status hos spedbarn gir grunnlag for å endre gjeldende anbefaling, kan Gry Hay i Helsedirektoratet betrygge ammende mødre om. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager ferdigstilles ny Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring fra Helsedirektoratet, etter at den har vært oppe til ekstern høring. Flere studier har vist at barn som fullammes i seks måneder kan få for lite jern og vitamin B12.

Det er i følge én av studiene at to av tre friske spedbarn, som hovedsakelig var brysternæret, hadde moderat vitamin B12-mangel i de første månedene av livet, to mikronæringsstoffer som er svært viktige for normal vekst og utvikling.

LES OGSÅ: Helt grunnløs bekymring forårsaker ofte ammestopp

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet
Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Kommer ny anbefaling

– Vi vet at der kommer det til å stå at morsmelk er den beste maten for spedbarn. Det kommer også til å stå at det er helt trygt å fullamme fram til barnet er seks måneder, kun med tilskudd av D-vitamin, dersom mor og barn trives med det, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
 
Hun forteller også at det vil komme en formulering om at dersom barn trenger mer mat enn morsmelk etter fylte fire måneder, så bør de få fast føde.
 
- Barn og familier har ulike behov, og helsestasjonen kan gi individuell veiledning når familien vurderer å starte med annen mat, sier Granlund.
 

Ammede barn har lavere B12-status

I høringsutkastet til retningslinjen fremkommer det at arbeidsgruppen har sett på funksjonelle mål hos barnet og ikke innhold av  næringsstoffer i blodet. Det er velkjent at ammede barn har lavere B12-status enn ikke ammede barn, men likevel «scorer» ammede barn bedre enn ikke-ammede barn på psykomotoriske tester, sier Granlund.
 

LES OGSÅ: Advarer mot selvdiagnostisering

Helsedirektoratets anbefaling for fullamming: 

Spedbarn kan helt trygt få kun morsmelk, med tilskudd av D-vitamin de første seks månedene, dersom barnet har god vekst og mor trives med det.

Man kan introdusere annen mat før barnet er seks måneder dersom det er behov for det – men ikke før fylte fire måneder. Hvert barn og hver familie har ulike behov. Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres. Helsestasjonen kan gi individuell veiledning når familien vurderer å begynne med annen mat.

Kilde: Helsedirektoratet

Vitaminmangel ved vegansk kosthold

- Det er rapportert tilfeller av vitamin B12-mangel hos spedbarn i familier som lever på vegankost uten tilskudd av vitamin B12. Fullammede barn av mødre som spiser vegankost, står i fare for å få vitamin B12-mangel, med alvorlige konsekvenser. For ammende som lever på vegankost – og utelater meieriprodukter og egg i tillegg til kjøtt og fisk, er det derfor særlig viktig å passe på inntaket av vitamin B12, jod og D-vitamin, forklarer Vibeke Høgseth i en artikkel om vegetarisk kosthold på Ammehjelpen.no.

INNEHOLDER B12: Ammende mødre med et rent vegetarisk kosthold (vegankost) trenger vitamin B12-tilskudd. Dersom mor spiser vegankost, og barnet kun får morsmelk, må barnet få tilskudd av vitamin B12. Foto: NTB/ Scanpix
INNEHOLDER B12: Ammende mødre med et rent vegetarisk kosthold (vegankost) trenger vitamin B12-tilskudd. Dersom mor spiser vegankost, og barnet kun får morsmelk, må barnet få tilskudd av vitamin B12. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Morsmelk inneholder alt barnet trenger

- Morsmelk er den beste maten for spedbarn. Den inneholder alle næringsstoffene som barnet trenger de første seks månedene, unntatt D-vitamin. Spedbarn kan helt trygt få kun morsmelk, med tilskudd av D-vitamin de første seks månedene, dersom barnet har god vekst og mor trives med det, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Miniguide: Kosthold for gravide

BRA MAT: Spedbarn kan helt trygt få kun morsmelk, med tilskudd av D-vitamin de første seks månedene, er anbefalingen fra Helsedirektoratet. Foto: NTB/ Scanpix
BRA MAT: Spedbarn kan helt trygt få kun morsmelk, med tilskudd av D-vitamin de første seks månedene, er anbefalingen fra Helsedirektoratet. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

B12 og amming:

Anbefalt daglig inntak av vitamin B12 er 2,6 mikrogram for ammende. Ammende mødre med et rent vegetarisk kosthold (vegankost) trenger vitamin B12-tilskudd. Dersom mor spiser vegankost, og barnet kun får morsmelk, må barnet få tilskudd av vitamin B12.

For jod er melk og meieriprodukter viktige kilder dersom kosten ikke omfatter fisk og sjømat. Med vegankost trenger mor også tilskudd av jod mens hun ammer.

Kilde: Ammehjelpen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer