Stress og press blant unge:

Tuva (14) ønsket å ta sitt eget liv

Bekymringsverdig å se hvor utbredt stress og press er blant dagens unge, sier forsker.

ØKT STRESS OG PRESS BLANT UNGE: Stadig flere ungdommer får psykiske helseplager på grunn av skolepress. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
ØKT STRESS OG PRESS BLANT UNGE: Stadig flere ungdommer får psykiske helseplager på grunn av skolepress. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har virkelig fått kjenne på kroppen hva stress og press på skolen kan gjøre med en tenåring, sier «Hilde». Da datteren «Tuva» (14) begynte på ungdomsskolen i fjor høst, forandret alt seg for familien.

Tuva, som alltid har vært skoleflink, gledet seg til å begynne på ungdomsskolen, men allerede samme høst begynte moren å legge merke til en forandring hos datteren.

Tuva sov lite om nettene og fikk dårligere matvaner. I tillegg ble hun ofte syk og etter hvert observerte Hilde at sykdomsperiodene hadde en tendens til å sammenfalle med krevende oppgaver på skolen, som fremføringer foran klassen eller prøver.

– Fra å være ei glad jente på barneskolen, mørknet hun mer og mer. Hun grudde seg sånn at hun rett og slett fikk feber og ble syk.

– Det satte seg også i kroppen, hun ble stiv i nakke, skuldre og rygg etter å være så anspent og av å bekymre seg. Hun begynte derfor med behandlinger hos fysioterapeut for å «få løst opp kroppen», forteller Hilde.

– Etter hvert skjønte vi at det kom av at hun ikke tålte presset. Skolen hennes har en sterk kultur for at alle skal være like og «perfekte». Hvis du ikke fikk toppkarakterer ble du ledd av. Du skulle være populær, ha den riktige sminken og være kjempegod både i gym og teoretiske fag. Presset var voldsomt, spesielt blant jentene, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer