Tvillinger: om graviditet, utfordringer for foreldre og myter

Tvillinger: om graviditet, utfordringer for foreldre og myter
Publisert
Sist oppdatert

Det har aldri vært født så mange tvillinger tidligere som de siste årene. Flerlingefødsler, og da især tvillinger øker. Økningen skyldes i stor grad IVF- behandling og/eller at kvinnene er eldre når de føder barn. (Kilde: Den norske Tvillingeforeldre foreningen)

Joan Tønder Grønning er journalist, og forfatter av den danske boken "Boken om tvillinger". Da hun ventet tvillinger – Rasmus og Mikkel i 1993 - syntes hun, at det manglet en oppdatert bok om tvillinger. Joan valgte å skrive og utgi en bok på eget forlag. Siden den gang er ”Bogen om Tvillinger” blitt oppdatert og utvidet løpende til i dag å kunne dekke de første 10 år på 284 sider. MN har spurt henne om hva som kjennetegner et tvillingesvangerskap, utfordringer for foreldre og myter knyttet til tvillinger.

Hvordan skiller et tvillingesvangerskap seg fra et normalt 1-barnssvangerskap? Primært så er man mye mer trett og sliten enn gravide med ett foster. Samtidig blir man tilbudt en lang rekke ekstra undersøkelser (scanninger) – jo flere forhold barnene deler i magen (fosterhinner og morkaker), jo flere undersøkelser blir man tilbudt, så legene kan holde øye med at begge barna har det bra. Hvis tvillinger deler f.eks. fosterhinder og/eller moderkager, er der en økt risiko for komplikasjoner under graviditeten - især for tidlig fødsel. I Danmark vil tvillingegravide i de fleste tilfeller blive satt i gang 2 uker før termin - ca. halvdelen av alle tvillinger bliver født ved keisersnitt, forteller Joan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer