Det har aldri vært født så mange tvillinger tidligere som de siste årene. Flerlingefødsler, og da især tvillinger øker. Økningen skyldes i stor grad IVF- behandling og/eller at kvinnene er eldre når de føder barn. (Kilde: Den norske Tvillingeforeldre foreningen)
Joan Tønder Grønning er journalist, og forfatter av den danske boken "Boken om tvillinger". Da hun ventet tvillinger – Rasmus og Mikkel i 1993 - syntes hun, at det manglet en oppdatert bok om tvillinger. Joan valgte å skrive og utgi en bok på eget forlag. Siden den gang er ”Bogen om Tvillinger” blitt oppdatert og utvidet løpende til i dag å kunne dekke de første 10 år på 284 sider. MN har spurt henne om hva som kjennetegner et tvillingesvangerskap, utfordringer for foreldre og myter knyttet til tvillinger.
Hvordan skiller et tvillingesvangerskap seg fra et normalt 1-barnssvangerskap?
Primært så er man mye mer trett og sliten enn gravide med ett foster. Samtidig blir man tilbudt en lang rekke ekstra undersøkelser (scanninger) – jo flere forhold barnene deler i magen (fosterhinner og morkaker), jo flere undersøkelser blir man tilbudt, så legene kan holde øye med at begge barna har det bra. Hvis tvillinger deler f.eks. fosterhinder og/eller moderkager, er der en økt risiko for komplikasjoner under graviditeten - især for tidlig fødsel. I Danmark vil tvillingegravide i de fleste tilfeller blive satt i gang 2 uker før termin - ca. halvdelen av alle tvillinger bliver født ved keisersnitt, forteller Joan.
En rask sjekk av hva som er vanlig praksis i Norge, viser at tvillingegravide også hos oss blir fulgt tett opp med ekstra undersøkelser. Derimot blir ikke fødselen satt i gang før innen utgangen av uke 39, hvis svangerskapet forløper som normalt. Det er allikevel vanlig at tvillingefødsler spontant starter gjerne flere uker før dette, tvillinggravide har gjennomsnittlig et kortere svangerskap enn gravide med 1 foster. Hvis ikke alt ligger til rette for en ukomplisert fødsel, planlegges keisersnitt. Tvillinggravide sykmeldes gjerne tidlig. De nasjonale anbefalingene er ved 20-22 uker ut i svangerskapet. (Kilde: Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004)
Utfordringer for tvillingeforeldre
Vi utfordrer Joan til å beskrive 3 utfordringer som tvillingeforeldre oftere opplever enn andre foreldre:
- Utfordring 1:
Mange tvillinger og tvillingeforeldre har en meget utviklet form for millimeterdemokrati = det er viktig for oss, at tvillinger blir behandlet likt, samtidig som at vi så gjerne vil behandle dem individuelt og helst unngår sammenligninger. Det er et dilemma, som noen ganger viser seg på en komisk måte: F.eks. har jeg ofte hørt, at hvis man f.eks. får i gave to klesplagg, og det ene er penere/nyere end det andre, så kan man ikke få seg selv til å velge, hvilken tvilling, som skal ha den ene fremfor den andre. Annen situasjon: hvis man gjerne vil kle dem forskjellig, men hvis f.eks. en jakke kun finnes i en (gutt/jente) farge, så ender det tit med at tvillingene får den samme – i stedet for at man går i to butikker og kjøper to forskjellige modeller. Den ene modell synes man som foreldre jo ofte bedre om, og hvilken tvillinger skal så have den ene og hvilken den anden?
Noen tvillinger holder innbyrdes også meget, meget øye med, om der bliver gjort forskjell. Jeg har f.eks. hørt tvillinger sige: ”Vi behøver ikke at få det samme, men vi skal have muligheten for at få det samme – men så kan vi selv velge” (og så velger de ofte allikevel det samme). Andre tvillinger har sagt: ”Vi er like, på hver vår måte” og ”Vi er forskjellige – på samme måte”. Mine egne tvillinger sammenligner seg ofte med hverandre – mye mer enn de gjør med klassekameratene. - Utfordring 2:
Når man har tvillinger, har alle en mening om, hvordan de er – og hvordan de skal oppdras. Især folk uten tvillinger. Alle synes at ha en mening om tvillinger og deler den gjerne – også uten at vi har spurt. Vi er ’jagtet’ vilt, og det er deilig, når man har overskudd – og ikke riktig så deilig, når man ikke har sovet i flere dage. - Utfordring 3:
Ved tvillinger er det som utgangspunkt tre forhold, som er viktige – hos enkeltbarnsforeldre to: Foreldrenes eget syn på tvillinger og tvillingeoppdragelse, omgivelsenes syn på tvillinger samt tvillingenes innbyrdes forhold. Det siste kan vise seg på mange måter, og gjør det hele en smule mer komplisert og knapt så entydig. Men man skal nok ha prøvd det, før man helt forstår det…;-)
En myte som lever i beste velgående: ”Tvillinger kan ikke unnvære hverandre – det er synd å skille tvillinger! ”
Joan mener, at tvillinger er meget forskjellige. Man skal dels skjelne mellom tvillingetypene – eneggede, toeggede av hvert sitt kjønn og toeggede av samme kjønn – og dels skjelne mellom deres innbyrdes forhold. Hvor tette og avhengige er de av hverandre? Ligner de hverandre eller er de hverandres motsetninger?
Etter hennes mening er det ingen grunn til å skille helt små tvillinger fra hverandre, fordi der sjeldent er noen ulemper ved at tvillinger opp til ca. 3 år er sammen – f.eks. i barnehage eller hos dagmamma. Heretter er der stor forskjell på, om tvillinger har best av at være sammen hele tiden, eller om de utvikler seg best, hvis de noen timer om dagen ikke er sammen. Mange tvillinger sammenligner seg mye med hverandre, men det er viktig, at de også har andre barn å måle seg med og bli utfordret av.
Tvillinger, som har et likeverdig forhold, kan sagtens unnvære hverandre – men de vil helst ikke det i alt for lang tid ad gangen, avslutter Joan.
------------------------------------------------------------------------
Bokomtale: Boken om tvillinger 0-10 år
Forfattere: Joan Trønder Grønning
Utgivelsesår: 2006
Forlag: Forlaget TekstXpressen
284 sider
Norsk tekst
Pris: 389,00
Oppdatert og utvidet versjon, endelig på norsk! Denne boken har fokus på hva som er annerledes og mer komplisert ved tvillinger enn enkeltbarn. Antallet tvillingefødsler er mer enn fordoblet siste 20 år.
Mammanetts omtale: Boken forteller om tvillingegraviditet. Her er det mye lesestoff for deg som venter tvillinger. Boken omhandler også fødsel, samt en stor del om foreldreskap. Nytt er også et kapittel som i dybden tar for seg tvillingers språk. En spennende bok som avkrefter mange myter og gir god og detaljert informasjon rundt det meste man måtte lure på som tvillingeforeldre. Denne boken er både spennende og nyttig lesing for tvillingeforeldre. Etter boken ble utvidet, er den også hittil den mest omfattende skandinaviske bok om tvillinger Mammanett har sett.