Amming

Tvillingsøstre ammer hverandres barn

De eneggede tvillingene giftet seg med eneggede tvillingbrødre – og alle bor under samme tak.

DOBBEL LYKKE: De eneggede tvillingene Brittany og Briana er gft med de eneggede tvillingene Jeremy og Josh. FOTO: Faksimile TLC
DOBBEL LYKKE: De eneggede tvillingene Brittany og Briana er gft med de eneggede tvillingene Jeremy og Josh. FOTO: Faksimile TLC Vis mer
Publisert

Da de eneggede tvillingene Brittany og Briana Deane fra Virginia i USA var i tenårene var det ikke sjelden de mislikte hverandres kjærester. I et intervju med magasinet Insider forteller de to om den lange veien frem til at de i dag er gift med hver sin eneggede tvillingbror – og at de alle bor under samme tak.

– Vi var ofte i forhold med gutter som ikke var tvillinger, og som ikke kunne forstå vårt tvillingsøsterbånd, sier Briana Deane (33) til Insider, og legger til at hun og søsteren begge har hatt en drøm om å gifte seg med et par eneggede tvillingbrødre.

– Jeg tror vi begge var stresset over at en av oss skulle bli for seriøst involvert med en som ikke var tvilling, sånn at drømmen vår skulle bli lagt i grus. Det var alltid håpet vårt (Å gifte seg med en tvilling, red.anm.), selv om andre sa det var urealistisk.

Møtte tvillingbrødre

Gleden var derfor stor da tvillingsøstrene endelig møtte de eneggede tvillingene Jeremy og Josh Salyers, og snart holdt de dobbeltbryllup, der Brittany giftet seg med Josh, og Briana med Jeremy. Parene fikk barn med bare noen måneders mellomrom, og barna deres er faktisk som genetiske søsken, skriver Insider, siden begge foreldreparene er eneggede tvillinger.

TV-serien «Extreme Sisters» på kanalen TLC tar for seg spesielle søsterrelasjoner, og en av episodene følger de to søstrenes liv. Seerne får innblikk i hvordan det er å bo under samme tak for den genetisk tette familien.

Blant annet har Brittany og Briana matchende antrekk hver dag, i alt fra pysjamas til penklær. Ifølge Brittany planlegger de aldri hva de skal ha på seg:

– Siden vi har samme hjerne, tror jeg vi begge våkner og tenker: «OK, jeg har lyst til å ha på meg det og det i dag».

«Medforeldre»

Men søstrenes liv er flettet inn i hverandre på flere måter. Da de begge ble gravide, bestemte de seg for å være en slags medforelder for hverandres barn, og begge betrakter søsterens barn som sitt eget. Brittany og Josh har sønnen Jett, og Briana og Jeremy har sønnen Jax, som er fire måneder yngre enn fetteren.

Også tvillingbrødrene Josh og Jeremy har tettet bånd. I et intervju med Entertainment tonight sa Jeremy om brorens sønn:

– Jeg føler at jeg er Jetts forelder, og jeg tror broren min føler det samme om Jax. Vi bor sammen og oppdrar barna sammen. Det føles som vi er en familie, ikke to separate par med to barn. Det er oss fire, med to barn.

Ammer hverandres barn

Så tette er familiebåndene at Brittany og Briana faktisk også ammer hverandres barn. I en av episodene på TLC ser man hvordan søstrene ikke bare oppdrar hverandres sønner, men faktisk legger søsterens barn til brystet.

Å amme andres barn var ikke uvanlig før i tiden. Faktisk var det å være amme et yrke, som særlig overklassen benyttet seg av. I dag er det i vestlig kultur ikke vanlig å legge en annens barn til brystet. Vi spurte amme-ekspert Gro Nylander om hva hun tenker om praksisen:

– For å ta det negative først: Da AIDS kom ble man mer forsiktig med å bruke melk fra andre kvinner, for ikke å risikere å smitte barnet. Men slik smitte har knapt vært påvist i Norge, og i dag testes alle gravide, så det er ikke en aktuell problemstilling.

Gro Nylander er spesialist i fødselshjelp, kvinnesykdommer og medisinsk genetikk, og den første lederen av Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Hun forteller at hun selv har latt en annen kvinne amme sitt barn:

– Da jeg fødte min første var det en snill dame i nabosenga som spurte om hun skulle legge ham litt til, sånn at han fikk roet seg. Det var helt fantastisk.

– Har selv ammet andres barn

Nylander forteller at hun også har lagt en venninnes barn til sitt bryst, og husker at moren var glad for at det utrøstelige barnet hennes hvert fall midlertidig fikk ro.

– I dag er det nok ganske uvanlig å amme andres barn, og mange synes tanken er ekkel. Men jeg vet om venninner og søstre som ammer hverandres barn. Den ene snakket jeg med her om dagen. Hun hadde litt lite melk og venninnen hennes hadde i overflod, så hun ammet venninnens barn.

Nylander mener det i enkelte situasjoner også kan være gunstig å legge en annen kvinnes barn til brystet:

– Da jeg begynte å jobbe med føde-barsel hendet det at nybakte mødre med lite melk og en puslete suger, byttelånte med en kraftig storsuger, som stimulerte melkeproduksjonen. Jeg ville ikke hatt problem med å foreslå for noen å amme et annet barn for å få fart på ammingen, eller som barnevakt. Men det gjøres ikke offisielt i dag.

Hun legger til:

– Men egentlig burde vi gjøre mer av det.

– Er det noen fallgruver forbundet med å amme andres barn?

– Først og fremst bør man tenke gjennom sine egne følelser, og kjenne at man er klar for det, sier Nylander.

– Og så må man selvsagt ikke la barnet die av en kvinne som står på farlige medisiner eller har brystbetennelse, eller har sår på brystknoppen.

Opphetet ammedebatt

Ifølge Nylander har man i senere år blitt klar over at noen av cellene barna får fra mor gjennom brystmelken, blir værende hos barnet livet ut.

– Det øyeblikket du har født begynner brystene å servere den reneste cocktail av antistoffer mot infeksjoner du har vært gjennom i løpet av livet. Huskeceller i kroppen din sender alle disse antistoffene til brystet, og hvert brystmåltid er som en liten vaksine.

Hun er klar over at ammedebatten kan oppleves vond, og at mange har sterke meninger om at amming skal være det eneste saliggjørende.

– Man kan være en like god mor dersom man ikke får til ammingen, understreker Nylander.

– Det vokser opp fine barn uten en dråpe morsmelk. Men det må være lov å si at amming gir store fordeler for barnet og for moren.

Hva med covid?

Ifølge Nylander er covid svært sjelden hos brystbarn, selv når mor er smittet av korona.

– Morsmelk beskytter generelt mot infeksjoner. I tillegg produserer en smittet eller vaksinert mor i løpet av kort tid morsmelk med antistoffer spesielt mot covid.

Ifølge Nylander bør en mor som er aktivt syk av covid bruke munnbind under amming, og være ekstra nøye med håndvask.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer