Ufrivillig barnløshet: - Ventetiden var en enorm påkjenning

Ann Kristin visste at sykdommen ville gjøre det vanskelig å bli gravid, men det ble en mye tøffere prosess enn hun forutså.

SLET MED Å BLI GRAVID PÅ GRUNN AV CROHNS: I dag er Ann Kristin lykkelig som mamma til tvillinger. Foto: Privat
SLET MED Å BLI GRAVID PÅ GRUNN AV CROHNS: I dag er Ann Kristin lykkelig som mamma til tvillinger. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg visste at det å bli gravid ville bli en utfordring, men når sjansen for å bli gravid er så usikker så gjør det noe med deg. Jeg følte meg verdiløs som kvinne og dro meg selv lengre og lengre ned, forteller Ann Kristin Berget (37). 

Ann Kristin har i mange år vært plaget av crohns sykdom, en kronisk tarmsykdom som ifølge Helsebibiloteket.no kan gi alvorlige komplikasjoner. Sykdommen kan gi betennelse i hele tarmsystemet og gir symptomer som magekramper, smerter og diare over lengre perioder.

LES OGSÅ: Mamma og fotomodell med utlagt tarm

Ikke overrasket

Da hun og samboer Frode (40) bestemte seg for å få barn, var de begge passert tretti. På grunn av alderen og alle problemene Ann Kristin hadde hatt med sykdommen, ble de derfor ikke direkte overrasket da de ikke klarte å bli gravide. 

En utredning viste at begge egglederne hennes var tette. De fikk også vite at sykdommen crohns kunne ha vært en medvirkende årsak til problemene da den kunne ha skadet egglederne. 

Crohns gir økt risiko

Ifølge Seksjonsoverlege Bjørn Moum ved Gastromedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus kan crohns sykdom påvirke kvinners evne til å bli gravid. Han bekrefter også at det kan være en sammenheng mellom crohns og tette eggledere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer