Ufrivillig barnløshet: - Ventetiden var en enorm påkjenning

Ann Kristin visste at sykdommen ville gjøre det vanskelig å bli gravid, men det ble en mye tøffere prosess enn hun forutså.

SLET MED Å BLI GRAVID PÅ GRUNN AV CROHNS: I dag er Ann Kristin lykkelig som mamma til tvillinger. Foto: Privat
SLET MED Å BLI GRAVID PÅ GRUNN AV CROHNS: I dag er Ann Kristin lykkelig som mamma til tvillinger. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg visste at det å bli gravid ville bli en utfordring, men når sjansen for å bli gravid er så usikker så gjør det noe med deg. Jeg følte meg verdiløs som kvinne og dro meg selv lengre og lengre ned, forteller Ann Kristin Berget (37). 

Ann Kristin har i mange år vært plaget av crohns sykdom, en kronisk tarmsykdom som ifølge Helsebibiloteket.no kan gi alvorlige komplikasjoner. Sykdommen kan gi betennelse i hele tarmsystemet og gir symptomer som magekramper, smerter og diare over lengre perioder.

LES OGSÅ: Mamma og fotomodell med utlagt tarm

Ikke overrasket

Da hun og samboer Frode (40) bestemte seg for å få barn, var de begge passert tretti. På grunn av alderen og alle problemene Ann Kristin hadde hatt med sykdommen, ble de derfor ikke direkte overrasket da de ikke klarte å bli gravide. 

En utredning viste at begge egglederne hennes var tette. De fikk også vite at sykdommen crohns kunne ha vært en medvirkende årsak til problemene da den kunne ha skadet egglederne. 

Crohns gir økt risiko

Ifølge Seksjonsoverlege Bjørn Moum ved Gastromedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus kan crohns sykdom påvirke kvinners evne til å bli gravid. Han bekrefter også at det kan være en sammenheng mellom crohns og tette eggledere.

– Det er også økt risk for tidlig abort, tidlig fødsel og liten fødselsvekt, sier han.

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver han at fertiliteten er lett nedsatt for kvinner med crohns og at sykdomsaktiviteten hos den gravide synes å avgjøre utfallet av svangerskap og fødsel.

De fleste medisinene som brukes for å behandle crohns sykdom kan imidlertid også trygt brukes av gravide. 

GRAVID MED TVILLINGER: Etter tre år og flere prøverørsforsøk ble Ann Kristin endelig gravid. Foto: Privat
GRAVID MED TVILLINGER: Etter tre år og flere prøverørsforsøk ble Ann Kristin endelig gravid. Foto: Privat Vis mer

Taklet ikke ventetiden

Etter hvert fikk Ann Kristin og Frode tilbud om assistert befruktning, men de ble forespeilet å måtte vente i minst to. Dette kombinert med usikkerhet og sykdommen crohns slet psykisk på Ann Kristin.

Hun syntes det var vanskelig å forholde seg til andre som hadde baby og til slutt forlot hun ikke huset i frykt for å treffe bekjente som var gravide. 

– Jeg var mye lei meg og var bekymret, redd og nedfor. Det påvirket jobben jeg hadde i barnehagen slik at jeg ble sykmeldt. Jeg fikk en slags grad av sosial angst og jeg orket ikke noen form for sosialisering unntatt med de aller nærmeste, forteller hun.

Tre prøverørsforsøk

For å korte ned ventetiden valgte paret å kontakte en privatklinikk. – Det kostet selvfølgelig en del mer og vi måtte låne penger til det, forteller hun.

– Og da det endelig ble tid for prøverørsforsøk, gikk det både ett og to forsøk som endte negativt. Etter dette trengte både kroppen min og det mentale en pause, forteller hun.

Paret valgte å vente i ett år før de gjorde et tredje prøverørsforsøk. Denne gangen ble det besluttet at det ville være bedre at hun fikk fjernet begge egglederne.

– Da gikk det slag i slag, forteller Ann Kristin. – Egglederne ble fjernet ved laparoskopi, og vi kunne begynne på forsøket med medisinering til IVF cirka en måned etter operasjonen.  To egg ble satt inn og jeg ble gravid med tvillingene! 

LES OGSÅ: - Du er 28 uker på vei, det er tvillinger og du må føde om fem uker!

NYFØDT: Under graviditeten fikk Ann Kristin ekstra oppfølging på grunn av crohns Foto: Privat
NYFØDT: Under graviditeten fikk Ann Kristin ekstra oppfølging på grunn av crohns Foto: Privat Vis mer

Fikk ekstra oppfølging

Under graviditeten fikk Ann Kristin ekstra oppfølging på grunn av crohns. Plagene ved crohns sykdom kommer og går, det er derfor vanlig at man har perioder helt uten symptomer.

Frykten var at sykdommen skulle blusse opp og ha innvirkning på barnets vekst og næringstilførsel. Men til hennes store lettelse holdt den seg borte under svangerskapet

– Jeg trodde vel i forkant at jeg skulle bli hoppende glad over at jeg ble gravid, så jeg ble overrasket over meg selv da jeg ikke ble det. Den første tiden var preget av mange bekymringer for at noe skulle gå galt, siden jeg hadde opplevd så mange nedturer. Jeg torde rett og slett ikke å være for glad, sier Ann Kristin. 

– Men etter som tiden gikk og magen ble større slappet jeg litt mer av og kunne glede meg over det store som hadde skjedd oss!

LES OGSÅ: Stine Marie skjulte for alle hvordan hun egentlig hadde det

VIL GI HÅP TIL ANDRE I SAMME SITUASJON: – Jeg ønsker å være mer åpen slik at dette som jeg og mange andre sliter med ikke blir tabu, sier Ann Kristin. Foto: Privat
VIL GI HÅP TIL ANDRE I SAMME SITUASJON: – Jeg ønsker å være mer åpen slik at dette som jeg og mange andre sliter med ikke blir tabu, sier Ann Kristin. Foto: Privat Vis mer

Ønsker mer åpenhet

Høsten 2014 fikk Ann Kristin og Frode endelig sine etterlengtede tvillinger, en gutt og jente som i dag er 1,5 år gamle. Totalt hadde det tatt tre år med undersøkelser og forsøk.

Ann Kristin håper hennes historie kan hjelpe og gi håp til andre kvinner som er i samme situasjon og som kanskje lurer på om de kan bli gravide når de har crohns. 

– Jeg ønsker å være mer åpen slik at dette som jeg og mange andre sliter med ikke blir tabu. Jeg vil få det mer frem i offentligheten. Selvfølgelig er det veldig individuelt hvordan sykdommen opptrer hos den enkelte, men jeg har både lest og snakket med folk som har sykdommen og som har fått flere barn, sier hun.

LES OGSÅ: Etter ni år og ni prøverørsforsøk kom endelig Hanna og Ida

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer