Familieterapeut Tone Bråten: Veileder og terapeut innenfor ufrivillig barnløshet. Foto: Christian Berset
Familieterapeut Tone Bråten: Veileder og terapeut innenfor ufrivillig barnløshet. Foto: Christian Berset Vis mer

Ufrivillig barnløshet: Et spørsmål om skyld?

Når de månedlige skuffelsene ikke tar slutt, og ønskebarnet lar vente på seg ønsker man å finne ut hva som er galt. Hva er galt med meg? Hvorfor blir ikke jeg gravid?

Publisert

Dagens mediebilde og uendelige tilgang på informasjon gjør at man lett kan finne sin selvvalgte diagnose og årsak til den avventede graviditeten. Vi må ha et svar, uvissheten er for vond og for vanskelig å takle for mange. 

Kvinnene tar skylden

I møte med klienter slutter jeg ikke å bli forundret over hvor mye vi kvinner skylder på oss selv, når vi ikke blir gravide. Det kan virke som om det er lettere å skylde på oss selv fremfor å innse at man står ovenfor noe som vi umulig kan kontrollere. For hvem kan vel kontrollere at et befruktet egg fester seg i livmoren og forsetter sin delingsferd mot å bli en særdeles etterlengtet baby?  

De som prøver å bli gravide, er under utredning eller har startet på prøverørsforsøk, bruker mye tid, tanker og fokus på å gjøre det beste de kan, for at de skal bli foreldre.  D

e har lest på nett at man ikke skal drikke mer enn 5 kaffekopper, at man bør trene tre dager i uken og at man ikke må stresse. Ikke stresse? Når man er mellom 35 og 40 år, kommer stresset automatisk når man forstår at dette vil ta tid og i verste fall, kanskje ikke kommer til å skje...

LES OGSÅ: Prøverør - mange forsøk har sin pris

Tidsaspektet

Mange ufrivillig barnløse skylder på seg selv, for at de har ventet for lenge med å få barn. Bakgrunnen for at de har ventet kan være mange. Det kan være  karriere, at de ikke har funnet den rette, at de har vært stemor til partnerens barn eller at de rett og slett ikke har vært klare. Når de så kommer i den uventede situasjonen at de ikke blir gravide, har de aldri hatt dårligere  tid og stress er noe av det vanskeligste å unngå.

Noen skylder på seg selv og tenker at dette er «straffen» for at jeg har ventet så lenge. Dette er et tegn på at jeg ikke egner meg som mor. Når ufrivillige barnløse begynner å få dårlig tid, er det viktig å få en utredning og behandling så raskt som mulig. Mange opplever det  veldig frustrerende å måtte vente på å få komme i gang med prøverør, eller at de må vente noen sykluser før de kan gå i gang med neste forsøk. Ikke bare er det stressende i forhold til tidsaspektet, men også i forhold til å holde motivasjonen, håpet og forventningen oppe. 

Historien

For mange kan ens egen historie skape skyldfølelse. Noen har vært gravide tidligere, men tatt abort. Noen har hatt kjønnssykdommer i ungdommen og andre kan ha vært utsatt for overgrep. Dette kan være  hendelser og situasjoner hvor man på det gitte tidspunkt har gjort det beste man kan utfra hvordan man opplevde situasjonen den gangen.

Det jeg ser som terapeut, er at man som ufrivillig barnløs tar frem igjen disse hendelser og gir seg selv skylden for å være ufrivillig barnløs . «Jeg blir ikke gravid fordi jeg tok abort som 17 åring», eller « jeg blir ikke gravid fordi jeg ikke hadde beskyttet sex og fikk en kjønnssykdom» Igjen kommer tanken om straff, man blir straffet for sin historie. Dette igjen gjør noe med motivasjonen, håpet og forventningene som kreves på veien mot ønskebarnet.

LES OGSÅ: Svekket sædkvalitet - svekket mann? 

Nåtid 

Som skrevet kan historien og tidsaspektet gjøre at kvinner skylder på seg selv for at de ikke blir gravide. Nåtiden er også viktig. Hvordan de som er i prosessen kan skylde på seg selv her og nå. Begrunnelsene kan være mange. Noen mener at de spiser feil, at de trener for lite, at de tenker feil, at de ikke er sammen med riktig partner, at de drikker et glass rødvin på fredag eller løper litt for fort på søndag.

Frykten for å gjøre noe feil er stor. Hvordan skal man leve for eksempel etter innsetting av egg? Mange er redd for at egget « detter ut». Selv om sykepleiere og leger hevder at man skal leve så «normalt» som mulig , blir « normalt» et vidt begrep for mange ufrivillig barnløse.

Så hvorfor denne skyldfølelsen og tanken om «straff»?

Hvorfor denne skyldfølelsen  ?

Som terapeut tenker jeg det er lettere for de kvinnene jeg møter å ha noe å skylde på, enn å innse at de har kommet i en situasjon de ikke kan kontrollere.

I vært samfunn kan det være vanskelig å møte på en utfordring vi ikke kan betale oss ut av, eller snakke oss ut av. I dag kan ufrivillig barnløse til dels betale seg til et foreldreskap, men å være herre over at et egg skal feste seg eller ikke, kan man ikke kontrollere.

FAMILIETERAPEUTENS RÅD: Det du gjør og har gjort for ønskebarnet er nok! Foto: Christian Berset
FAMILIETERAPEUTENS RÅD: Det du gjør og har gjort for ønskebarnet er nok! Foto: Christian Berset Vis mer

Noen råd på veien

Ja, det kan være at man stresser, at man lever usunt eller at man har en brokete fortid. Jeg tenker at man likevel lever her og nå, lite for man gjort med det hendte og jeg tenker at en skyldfølelse ikke vil være en fordel under en prosess mot ønskebarnet.

Samtidig er det viktig å vite at de tankene du tenker er normale. Det er normalt å tenke at kanskje partneren er feil, at eggene dine ikke er gode nok, at du ikke har den livsstilen som kreves eller den positive holdningen som forventes. Men mitt råd er at du forholder deg til ekspertene innen det medisinske feltet. Har ikke legene funnet noe feil på deg, så stol på dette.  

Om du lever et alminnelig liv som var godt nok og sunt nok for deg før du begynte å få barn, så stol på at det er godt nok for deg. Skulle det være slik at helsen din f.eks i forhold til fedme ikke er bra, så stol på at du vil få beskjed om dette.

Prøv å ikke skylde på deg selv. Prøv heller å innse og godta at du ikke får festet egget. Det du har gjort og det du gjør for å få ditt ønskebarn er nok. Du gjør det du kan og mer får du ikke gjort. Ha fokus på nåtid og fremtid. Det er dagen i dag som er viktig. Historien får du ikke endret og fremtiden er uviss, men det er i dag du ønsker deg barnet. Gjør det du kan påvirke! Ikke mindre og ikke mer. Lykke til!

LES OGSÅ: Isolasjon og ufrivillig barnløshet 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer