Ufrivillig barnløshet

Ett av seks par sliter med å bli gravide. Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog.

UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid. Foto: NTB scanpix
UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Selv om ett av seks par opplever problemer med å bli gravide, snakkes det lite om ufrivillig barnløshet. Dette er slett ikke et uvanlig problem. For kvinner spiller alderen en vesentlig rolle, sier Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig møter mange kvinner som lurer på hvorfor de ikke blir gravide og som vil ofte ha råd.

– Det er mange faktorer som spiller inn og ingen er like. Jeg er glad det er blitt mer åpenhet rundt dette den senere tiden. Min erfaring er at mange kan ble unødig bekymret av å gå hjemme og gruble over tingene. Det kan være til god hjelp å søke eksperthjelp for å få en avklaring, råder hun.

Hennes generelle råd til par som sliter med å få barn er:

Kvinner over 35 bør ikke vente for lenge før de tar kontakt.– Jeg anbefaler at du søker hjelp dersom du ikke har lyktes med å oppnå graviditet i løpet av 6 måneder, råder Romundstad.

Kvinner under 35 kan vurdere å søke hjelp etter ett år med prøving eller ved problemer med eggløsning/sjeldne/uregelmessige menstruasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.