Ufrivillig barnløshet

Ett av seks par sliter med å bli gravide. Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog.

UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid. Foto: NTB scanpix
UFRIVILLIG BARNLØSHET: Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Selv om ett av seks par opplever problemer med å bli gravide, snakkes det lite om ufrivillig barnløshet. Dette er slett ikke et uvanlig problem. For kvinner spiller alderen en vesentlig rolle, sier Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig møter mange kvinner som lurer på hvorfor de ikke blir gravide og som vil ofte ha råd.

– Det er mange faktorer som spiller inn og ingen er like. Jeg er glad det er blitt mer åpenhet rundt dette den senere tiden. Min erfaring er at mange kan ble unødig bekymret av å gå hjemme og gruble over tingene. Det kan være til god hjelp å søke eksperthjelp for å få en avklaring, råder hun.

Hennes generelle råd til par som sliter med å få barn er:

Kvinner over 35 bør ikke vente for lenge før de tar kontakt.
– Jeg anbefaler at du søker hjelp dersom du ikke har lyktes med å oppnå graviditet i løpet av 6 måneder, råder Romundstad.

Kvinner under 35 kan vurdere å søke hjelp etter ett år med prøving eller ved problemer med eggløsning/sjeldne/uregelmessige menstruasjoner.

LES OGSÅ: 36 år og prøver å bli gravid. Hvor lenge skal man prøve?

GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.
GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Vis mer

Ikke vent for lenge med å oppsøke lege

Ifølge Ønskebarn, foreningen for fertilitet og barnløshet, anbefales det å søke råd hos lege hvis man har forsøkt å få barn i mer enn ett år uten å lykkes.

– Venter mange for lenge før de går til lege?

– Det er dessverre noen som venter lenge før de tar kontakt. Dette gjelder særlig når kvinner er over 35 år. Da kan det være en god ide å få undersøkt om man har «tid til» å fortsette å prøve hjemme. Det å komme for en vurdering slett ikke det samme som at man skal starte med prøverørsbehandling, påpeker Romundstad.

Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Det kan være flere årsaker til at man ikke blir gravid.

Mulige årsaker hos kvinnen

 • Eggløsningsproblemer, dette kan for eksempel skyldes hormonelle problemer.
 • PCO (polycystiske eggstokker), flere umodne eggposer med få eller ingen eggløsninger.
 • Skade på eggledere, dette kan oppstå etter infeksjoner som chlamydia eller etter operasjoner i magen, for eksempel ved blindtarmbetennelse.
 • Problemer med livmor, dette kan være muskelknuter, skillevegg i livmorhulen eller sammenvoksninger inne i livmorhulen.
 • Endometriose.
 • Behandling som skader eggcellene slik som enkelte typer cellegift.
 • Redusert fertilitet på grunn av alder.

Mulige årsaker hos mannen

 • Nedsatt eller ingen spermieproduksjon, dette kan være forårsaket av genetiske tilstander eller infeksjon i testiklene og bitestiklene.
 • Hormonelle årsaker.
 • Avløpshinder i sædleder for eksempel etter operasjon eller infeksjon.
 • Nedsatt evne til ereksjon eller utløsning.
 • Legemidler og anabole steroider.
 • Testikkelkreft.
 • Behandling som skader spermieproduksjonen slik som enkelte typer cellegift.

LES OGSÅ: Prøver å bli gravid med barn nummer 3

Dette kan påvirke fertiliteten

I tillegg til de mulige årsakene som er nevnt, kan det være flere faktorer være av betydning med tanke på fruktbarhet.

– Det er dokumentert i studier at røyking og alkohol påvirker fertilitet negativt hos både kvinner og menn, sier Romundstad.

Overvekt er også et økende problem for både kvinner og menn.

– Det har lenge vært kjent at overvekt gjør det vanskeligere for kvinnen og bli gravid. Den siste tiden er det kommet flere studier som viser en klar sammenheng mellom overvekt og redusert sædkvalitet hos mannen, forklarer Romundstad.

Noen legemidler kan redusere sannsynligheten for graviditet.

– Eksempler på dette er Naproxen, Voltaren, Diclofenac og Ibux. Smertestillende med paracetamol er et bedre alternativ, råder gynekologen.

For de fleste er ikke arv en vesentlig risikofaktor.

– Det kan like gjerne skyldes andre og ytre faktorer som gjør at flere i sammen familie strever med å bli gravide. Dette blir veldig generelt, og det finnes eksempler på faktorer som man vet er arvelige. Det er verdt å nevne dette særlig med tanke på for tidlig overgangsalder hos sine mødre. Da kan det for hennes døtre være viktig å være klar over dette og bli vurdert slik at de starter planleggingen av egne barn mens de enda har tid, påpeker Romundstad.

– Er det en aldersgruppe som stikker seg mer ut?

– Det er stor spredning i alder. Noen starter svært tidlig, og da er det viktig å informere om at det er helt normalt at dette kan ta tid. Den aldersgruppen jeg treffer oftest er nok mellom 35-40 år, forteller Romundstad.

LES OGSÅ: Prestasjonsangst og ufrivillig barnløshet

Dette kan du gjøre selv

– Hva skjer når man oppsøker lege i forbindelse med ufrivillig barnløshet?

– Dersom man går til fastlege blir man henvist til utredning videre dersom fastlegen synes det er grunn til det, sier Romundstad.

Legen kan henvise til en av de offentlige klinikkene i Oslo, Bergen, Porsgrunn, Tromsø eller Trondheim, avhengig hvor man bor i landet.

– Man kan også ta kontakt med gynekolog selv, enten en privatpraktiserende eller ta kontakt direkte med en av de private klinikkene som driver med assistert befruktning. Det er i dag private klinikker i Oslo, Trondheim, Bergen og Haugesund, forteller gynekologen.

LES OGSÅ: Sykepenger ved barnløshet?

Dyr fertilitetsbehandling

– Fertilitetsbehandling er ikke høyt prioritert, og dette gjenspeiler seg i høye egenandeler også i det offentlige sammenlignet med andre behandlinger på sykehuset, opplyser Romundstad.

Du får refusjon av kostnader knyttet til medisinene, og dette gjelder både om man får behandling på en offentlig klinikk eller på en privatklinikk.

– Pris for et prøverørsforsøk koster cirka 30 000. Her er det litt forskjeller i pris som man kan se på hjemmesiden på de ulike klinikkene. Noen klinikker tar tillegg for noen av tjenestene som er inkludert hos andre, så her er det lurt å kikke litt på forhånd, råder gynekologen.

Har du spørsmål om gynekologi, barnløshet, fertilitet, graviditet og fødsel? Send inn ditt spørsmål til Liv Bente Romundstad hos Lommelegen.no

Denne saken ble første gang publisert på Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer