Ufrivillig barnløshet

Ufrivillig barnløshet rammer mange par og ofte finner man ikke årsaken. Foto: Shutterstock.com ©
Ufrivillig barnløshet rammer mange par og ofte finner man ikke årsaken. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert 7. par i den fruktbare alderen er ufrivillig barnløst. Det anslås at det dreier seg om ca. 79.000 par i Norge. Her kan du lese mer om årsaker, utredning og behandling av ufrivillig barnløshet. 

Man defineres som ufrivillig barnløs etter ett års prøving uten å bli gravid, og utredningen kan starte. Årsakene ligger hos kvinnen i 1/3, mannen 1/3 og begge i 1/3. Det er derfor nødvendig at begge undersøkes. Utredningen av kvinnen er mer omfattende enn mannens.  I de fleste tilfeller finner man årsaken til ufrivillig barnløshet. Bare hos 20 % av dem som blir undersøkt, finner man ikke frem til årsaken. Disse vil også få tilbud om behandling.

Årsaker til ufrivillig barnløshet:

De vanligste årsaker til ufrivillig barnløshet er manglende eggløsning, egglederskade hos kvinnen eller nedsatt sædkvalitet hos mannen.

Årsak hos kvinnen:

  • Hun har ingen eggløsning
  • Hun har en stoffskiftesykdom
  • Hun har forhøyede verdier av prolaktin i blodet. Dette er et hormon som frigjøres fra hypofysen og som stimulerer melkekjertlene. er prolaktin forhøyet kan menstruasjon og eggløsning utebli.
  • PCOS, Poly Cystisk Ovarialt Syndrom, en samling symptomer som har å gjøre med mange cyster på eggstokkene som er omgitt av en fortykket kapsel. Det er en forstyrrelse i hormonbalansen, med litt mer mannlige kjønnshormoner enn det gjennomsnittskvinnen har. Mange plages derfor av økt behåring, men slett ikke alle.
  • Hun har tette eggledere
  • Hun har endometriose. Endometriose er en tilstand forårsaket av at hormonfølsom livmorslimhinne, endometrium, finnes utenfor livmoren, som oftest på bukhinnen og på overflaten av organer i bekkenet. Endometriose forekommer hyppig blant kvinner i fruktbar alder.

Årsak hos mannen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer