Ultralyd: Alt om undersøkelsen

Her finner du svarene på alle dine spørsmål om ultralydundersøkelse i svangerskapet.

ULTRALYD: Klar for en smugtitt? Foto: Shutterstock.com ©
ULTRALYD: Klar for en smugtitt? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle gravide får tilbud om en ultralydundersøkelse i uke 17-19. På din første kontroll hos lege eller jordmor i svangerskapsuke 8-12 vil det bli sendt en henvisning dit du skal på ultralydundersøkelse. Undersøkelsen blir som regel utført på sykehuset der du har fødeplass. På forhånd får du tilsendt brev med dag og dato for undersøkelsen.

Undersøkelsen er gratis, siden det er en del av svangerskapskontrollen, men ved en del sykehus må du betale litt for utskrift av ultralydbilder. 

  Hensikten med undersøkelsen er å undersøke antall fostre, (tvillinger, trillinger) vurdere morkakens plassering i livmoren og gjøre målinger av fosterets mage- og hodediameter for å kunne fastsette mest mulig riktig termindato, i følge Helsenorge.no

  Begrepsavklaring ultralydundersøkelser:

  • Rutineultralyd i uke 18: Alle gravide blir innkalt til undersøkelsen. Skal fastsette termin, se om det er flere fostre, morkakens plassering. Dette er den eneste ultralydundersøkelsen alle gravide tilbys i Norge. 
  • Tidlig ultralyd på medisinsk indikasjon: Fastlegen kan henvise deg til ultralydundersøkelse på et tidligere tidspunkt. De vanligste medisinske indikasjoner for ultralyd tidlig i svangerskapet er at livmorens størrelse ikke er i samsvar med antatt varighet av graviditeten, blødning, smerter eller uro for at svangerskapet ikke utvikler seg normalt, i følge Veiledende retningslinjer for bruk av ultralyd i svangerskapet (Helsedirektoratet 2004)
  • Tidlig ultralyd på eget initiativ, hos privat klinikk: Denne undersøkelsen kan du bestille selv, uten henvisning fra lege. Mange private klinikker tilbyr dette. Du trenger her ikke oppgi noen spesiell grunn for undersøkelsen, eller ha noen medisinsk indikasjon. Undersøkelsen skal ikke se etter utviklingsavvik.
  • Fosterdiagnostikk: Tidligere ultralydundersøkelser med diagnostisering av fosteret, skal i følge bioteknologiloven kun tilbys kvinner med økt risiko for alvorlige avvik hos fosteret. Alle kvinner over 38 år tilbys rutinemessig denne fosterdiagnostikk, samt andre risikogrupper for genetiske tilstander eller sykdommer. Disse undersøkelsene er det kun offentlige fostermedisinske sentre som har tillatelse til å gjøre, ikke private klinikker.  

  Tidlig ultralyd

  Kan gjennomføres på medisinsk indikasjon ved at fastlegen din henviser det til gynekologisk avdeling ved sykehus, eller du kan bestille dette privat på eget initiativ.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer