Ultralyd: Alt om undersøkelsen

Her finner du svarene på alle dine spørsmål om ultralydundersøkelse i svangerskapet.

ULTRALYD: Klar for en smugtitt? Foto: Shutterstock.com ©
ULTRALYD: Klar for en smugtitt? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle gravide får tilbud om en ultralydundersøkelse i uke 17-19. På din første kontroll hos lege eller jordmor i svangerskapsuke 8-12 vil det bli sendt en henvisning dit du skal på ultralydundersøkelse. Undersøkelsen blir som regel utført på sykehuset der du har fødeplass. På forhånd får du tilsendt brev med dag og dato for undersøkelsen.

Undersøkelsen er gratis, siden det er en del av svangerskapskontrollen, men ved en del sykehus må du betale litt for utskrift av ultralydbilder. 

  Hensikten med undersøkelsen er å undersøke antall fostre, (tvillinger, trillinger) vurdere morkakens plassering i livmoren og gjøre målinger av fosterets mage- og hodediameter for å kunne fastsette mest mulig riktig termindato, i følge Helsenorge.no

  Begrepsavklaring ultralydundersøkelser:

  • Rutineultralyd i uke 18: Alle gravide blir innkalt til undersøkelsen. Skal fastsette termin, se om det er flere fostre, morkakens plassering. Dette er den eneste ultralydundersøkelsen alle gravide tilbys i Norge. 
  • Tidlig ultralyd på medisinsk indikasjon: Fastlegen kan henvise deg til ultralydundersøkelse på et tidligere tidspunkt. De vanligste medisinske indikasjoner for ultralyd tidlig i svangerskapet er at livmorens størrelse ikke er i samsvar med antatt varighet av graviditeten, blødning, smerter eller uro for at svangerskapet ikke utvikler seg normalt, i følge Veiledende retningslinjer for bruk av ultralyd i svangerskapet (Helsedirektoratet 2004)
  • Tidlig ultralyd på eget initiativ, hos privat klinikk: Denne undersøkelsen kan du bestille selv, uten henvisning fra lege. Mange private klinikker tilbyr dette. Du trenger her ikke oppgi noen spesiell grunn for undersøkelsen, eller ha noen medisinsk indikasjon. Undersøkelsen skal ikke se etter utviklingsavvik.
  • Fosterdiagnostikk: Tidligere ultralydundersøkelser med diagnostisering av fosteret, skal i følge bioteknologiloven kun tilbys kvinner med økt risiko for alvorlige avvik hos fosteret. Alle kvinner over 38 år tilbys rutinemessig denne fosterdiagnostikk, samt andre risikogrupper for genetiske tilstander eller sykdommer. Disse undersøkelsene er det kun offentlige fostermedisinske sentre som har tillatelse til å gjøre, ikke private klinikker.  

  Tidlig ultralyd

  Kan gjennomføres på medisinsk indikasjon ved at fastlegen din henviser det til gynekologisk avdeling ved sykehus, eller du kan bestille dette privat på eget initiativ.

  Uke 6-7: Ultralyd i svangerskapsuke 6-7 kan vise om fosteret lever (hjertet slår) og om det er et eller flere fostre. Det er ikke en ordinær undersøkelse, men en undersøkelse som kan benyttes hvis man vil bekrefte/avkrefte en spontan abort eller missed abortion, ved for eksempel blødning.

  Uke 12-14: Tilbys via det offentlige til gravide i risikogruppen. Det er de som har hatt tidligere spontanaborter, født barn med alvorlig sykdom/utviklingsavvik, den gravide og partneren har alvorlige, arvelig sykdom eller den gravide har brukt medisiner som kan ha skadet fosteret.

  Den fosterdiagnostiske undersøkelsen kan påvise utviklingsavvik eller misdannelser. Det vil i praksis benyttes mest til å se etter tegn på Downs syndrom. I følge bioteknologiloven skal dette kun gjøres ved nasjonale sentre for fostermedisin. Private klinikker kan ikke gjennomføre en slik undersøkelse. Men ved mistanke i en speisiell retning vil privatklinikkene henvise deg videre til et nasjonalt senter. 

  LES OGSÅ: 10 dager i helvete

  Mange bestiller tidlig ultralyd privat

  Det er vanlig at mange gravide bestiller en privat ultralydtime og betaler selv før man får tilbudet om undersøkelsen i uke 18. 

  Professor Sturla Eik-Nes ved Nasjonalt senter for fostermedisin, Universitetssykehuset i Trondheim sa til TV2 i 2011 at over 63 prosent av de gravide i Trondheim har allerede tatt en tidlig ultralyd når de kommer til den obliogatoriske ultralyden i uke 18. 

  - Dette viser at det er et stort behov hos de gravide, sa Eik-Nes

  Debatten om hvorvidt ultralydtilbudet til gravide skal utvides med tilbud om tidlig ultralydundersøkelse kommer opp med jevne mellomrom. Diskusjonen er knyttet til spøsmålet om det er etisk forsvarlig å abortere et foster med en sykdom eller syndrom. Det er også et økonomisk spørsmål, en utvidelse av svangerskapsomsorgen til å omfatte en ekstra ultralydundersøkelse vil kreve økte økonomiske bevilgninger.

  Medisinsk undersøkelse: Foto: Shutterstock.com
  Medisinsk undersøkelse: Foto: Shutterstock.com Vis mer

   

  Dette undersøkes

  Ultralydundersøkelsen i svangerskapets 17.-19. uke har først og fremst et medisinsk formål, selv om de fleste setter pris på å få se ultralydbilder av fosteret og det er som regel en svært hyggelig begivenhet for foreldrene.

  Ved ultralydundersøkelsen treffer du vanligvis på en jordmor.

  – Alle jordmødre som arbeider med ultralyd har videreutdannelse fra fostermedisin i Trondheim på NTNU ultralyd for gravide. Du er i trygge hender, forteller jordmor Lena "Mille" Milling ved Familie-klinikken

  Dette blir undersøkt:

  • Hvor mange fostre det er 
  • Hvor gammelt fosteret er. Man måler fosterets hode, omkretsen rundt magen og lårbenets lengde.  Mellom 17-20 uker er den rette tiden for å sette termindato. Om du kommer senere enn 22 uker kan man ikke sette termin.
  • Det er hodets mål som er viktigst ved fastsettelse av termin. 
  • Fostervannsmengde
  • Morkakens plassering
  • Organenes plassering og størrelser inne i fosterets kropp. 
  • Armer og ben med bevegelser forteller oss om vinkler i kroppen. 
  • Ryggsøylen med alle knokler, og huden rundt kroppen forteller om fosteret evt. har brokk. 
  • Vi ser på hjertet om det er 4 kammer og at klaffene åpner seg. Vi prøver alltid å se så mye vi kan på  hjertets funksjon, men det er et lite organ, like lite som en lillefingernegl.  
  JORDMOR MILLE: Har gjennomført 5000-6000 ultralydundersøkelser. Foto:
  JORDMOR MILLE: Har gjennomført 5000-6000 ultralydundersøkelser. Foto: Vis mer

   

   

  Skadelig for fosteret?

  – Ultralyd er i prinsippet lik ekkolodd. Det blir sendt ultralydbølger inn i din kropp. Fosteret reflekterer bølgene fra knokkelvev, muskelvev, vann og blod. Refleksen blir oppfanget elektronisk og avtegnet diffust på ultralydskjermen. Ultralydundersøkelser har blitt utført i over 30 år, og det har aldri blitt påvist at dette kan være skadelig for fosteret, forteller Milling. 

  Statens strålevern fraråder gravide å ta flere ultralydundersøkelse bare for å ta "souvenirbilder" av fosteret.

  Selv om metoden generelt betraktes som risikofri, kan ultralyd ved feilaktig bruk forårsake skadelig oppvarming av fosteret. Det foreligger faglige internasjonale og andre nasjonale vurderinger som peker på mulige effekter på hjerneutviklingen hos små dyr ved eksponering for ultralyd ved de nivåer som benyttes i slik ultralydavbildning, men det er utilstrekkelig forskning på dette hos menneskefostre. Strålevernet vil derfor legge et føre-var prinsipp til grunn og fraråde dette, skriver de på sin nettside nrpa.no.

  Gutt eller jente? 

  – Ultralyd kan avdekke et foster sitt kjønn først etter 14 uker. Man trenger gode vinkler for å se det. Av og til er plasseringen til fostret vanskelig og det blir vanskelig å si noe om hva slags kjønn det vil bli, sier jordmor Milling. 

  Fosterets kjønn har sjelden medisinsk betydning og opplyses derfor ikke rutinemessig ved kontroll på sykehus.

  Ut fra Mammanetts brukere, hører vi stor variasjon om hvorvidt du får opplyst om fosterets kjønn på undersøkelsen, og om jordmor i det hele tatt er villig til å bruke tid på dette og fortelle deg hva fosterets kjønn er. 

  TA TESTEN: Finn fosterets kjønn

  2D, 3D eller 4D? 

  – Med datateknikken har ultralyd blitt bedre. Før kunne vi bare undersøke fosteret med 2D bilder, nå kan vi også se 3D bilder og 4D bilder. Ultralydteknikken i dag sender ut mange flere lydbølger ifra en transducer. Bølgene som kommer tilbake til transduceren blir flere og dette gir oss tydeligere bilder og bedre informasjon, forteller Milling.

  –3D og 4D er mest for kommersielt bruk. 3D er stillbilder og 4D er når man ser barnet beveger seg i 3D. Dette brukes for å gi foreldre et inntrykk av det kommende barnet. Det er lettest å få gode bilder når fosteret er pluss minus 26 uker. Man må ha fostervann foran det man skal se på, sier Milling.

                   
  Tradisjonell 2D ultralyd tatt ved 18 uker                                  3D ultralyd tatt ved 14 uker  

   

    

  3D Uke 26                       3D Uke 21  

   
  2D                         3D Uke 14

  Se flere bilder: Ultralydgalleri

  Hvis noe er galt

  – En ultralydundersøkelse kan vise at et foster ikke utvikler seg slik man forventer. Heldigvis er det sjelden man finner alvorlige avvik ved ultralydundersøkelser, forteller jordmor Mille Milling som i si jobb gjennomfører flere ultralydundersøkelser hver dag.

  Hvis noe er galt, eller undersøkelsen ikke kan gjennomføres:

  • Om fosterets størrelse avviker fra forventet størrelse må man komme tilbake for nye mål. Oftest må man vente 2 uker, fosteret må få en sjanse til å vokse.
  • Om man finner et avvik kommer det an på hvor alvorlig avviket er i forhold til hvor raskt man må ha en oppfølgingstime hos en lege i fostermedisin.
  • Av og til ligger fosteret vanskelig til, og vi får ikke undersøkt det slik vi skal. Dette skjer hver dag på et stort sykehus. Då får man ny time. 

  – Noen avvik kommer senere i svangerskapet, og andre er vanskelige å se eller er små. Ultralydundersøkelsen fanger ikke opp alle avvik og gir ingen garanti for problemfritt svangerskap, fødsel eller et friskt barn, understreker Milling.

  Se flere ultralydbilder - uke for uke

  vårt ultralydgalleri kan du se foster fra forskjellige uker. 

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer