Ultralydens historikk og funksjon

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kom bruk av ultralyd av fostere i stand? Og hvorfor blir alle norske gravide tilbudt undersøkelse i uke 18? Her kan du lese mer om dette.

Franske fysikere viste vei
Allerede på slutten av 1800 tallet fant to franske fysikere ut om den piezoelektriske effekten. Dette var starten til ultralyden. Under verdenskrigene utviklet ultralyden seg for bruk i industriell virksomhet. I 1947 kom ultralyden i medisinsk form, man kunne påvise hjernens ventrikler. I begynnelsen av 1950-tallet lagde amerikanerne de første 2 dimensjonelle (2D) bildene. Man kunne nå se kroppsdeler som var senket ned i vann. Det store gjennombruddet kom i 1958 i Skottland. Nå hadde man en ultralyd maskin som man brukte for å se svulster i buken men også for å se foster hos gravide.

På 1960 tallet gjorde man målinger av fosterhodet. Fra 1973 i Malmö gjorde man rutinemessige målinger av gravide. Dette for at man skulle avdekke tvillinggraviditet. Etter disse målingene kunne man regne ut termindato. I begynnelsen på 1980-tallet fant Dr Surla Eik-Nes (Norge) opp pulsdoppleren. Denne teknikken bruker man til daglig på sykehus for å måle blodets hastighet i kroppen.

Hvordan fungerer ultralyd?
Ultralyd er i prinsippet lik ekkolodd. Det blir sendt ultralydbølger inn i din kropp. Fosteret reflekterer bølgene fra knokkelvev, muskelvev, vann og blod. Refleksen blir oppfanget elektronisk og avtegnet diffust på ultralydskjermen. Ultralydundersøkelser har blitt utført i over 30 år, og det har aldri blitt påvist at dette kan være skadelig for fosteret.


2007 - jordmor Mille har et unikt
verktøy for å undersøke fosteret,
utviklet gjennom to århundre!

 

Skrevet av Lena Milling, jordmor med videreutdanning i ultralyd NTNU
og sykepleier Elisabeth Lofthus April 2007
Kilder: Informasjon om ultralyd i svangerskapet, Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer