Ultralydens historikk og funksjon

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kom bruk av ultralyd av fostere i stand? Og hvorfor blir alle norske gravide tilbudt undersøkelse i uke 18? Her kan du lese mer om dette.

Franske fysikere viste veiAllerede på slutten av 1800 tallet fant to franske fysikere ut om den piezoelektriske effekten. Dette var starten til ultralyden. Under verdenskrigene utviklet ultralyden seg for bruk i industriell virksomhet. I 1947 kom ultralyden i medisinsk form, man kunne påvise hjernens ventrikler. I begynnelsen av 1950-tallet lagde amerikanerne de første 2 dimensjonelle (2D) bildene. Man kunne nå se kroppsdeler som var senket ned i vann. Det store gjennombruddet kom i 1958 i Skottland. Nå hadde man en ultralyd maskin som man brukte for å se svulster i buken men også for å se foster hos gravide. På 1960 tallet gjorde man målinger av fosterhodet. Fra 1973 i Malmö gjorde man rutinemessige målinger av gravide. Dette for at man skulle avdekke tvillinggraviditet. Etter disse målingene kunne man regne ut termindato. I begynnelsen på 1980-tallet fant Dr Surla Eik-Nes (Norge) opp pulsdoppleren. Denne teknikken bruker man til daglig på sykehus for å måle blodets hastighet i kroppen. Hvordan fungerer ultralyd?Ultralyd er i prinsippet lik ekkolodd. Det blir sendt ultralydbølger inn i din kropp. Fosteret reflekterer bølgene fra knokkelvev, muskelvev, vann og blod. Refleksen blir oppfanget elektronisk og avtegnet diffust på ultralydskjermen. Ultralydundersøkelser har blitt utført i over 30 år, og det har aldri blitt påvist at dette kan være skadelig for fosteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.