Hjemmefødsel

- Under fødselen var det så deilig stemning. Ro, forventning og litt utålmodighet bakt sammen

«Marianne» har født to av sine fire barn hjemme.

HJEMMEFØDSEL: Hvert år fødes 400 barn hjemme. Halvparten av disse hjemmefødslene er planlagte.  Foto: Shutterstock / morrowlight
HJEMMEFØDSEL: Hvert år fødes 400 barn hjemme. Halvparten av disse hjemmefødslene er planlagte. Foto: Shutterstock / morrowlight Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å føde et barn er noe av det største en kvinne kan oppleve. Fødsler forbindes likevel med litt stress og mye smerte. Noen kvinner velger å føde hjemme fordi det føles tryggere. Kristina Jacobsen er hjemmejordmor og hjelper par som ønsker å føde hjemme. 

- Hvert år fødes i underkant av 400 barn hjemme. Halvparten av disse er planlagte hjemmefødsler. De fleste jordmødrene som tar på seg hjemmefødsler driver privat, og paret må selv finne tilgjengelig jordmor og betale for vaktberedskap og oppfølging før, i og etter fødsel, sier hun til KK.no. 

De fleste fødende velger å ha oppfølging hos den samme jordmoren under svangerskapet. Jordmor kommer også på hjemmebesøk før termindato for å gå gjennom ønsker og behov for fødselen. 

Når kvinnen går i fødsel tar hun kontakt med jordmoren, som kommer og blir der gjennom hele fødselen. Etter fødselen blir jordmor hos paret eller moren til de synes det er greit at hun reiser hjem. I dagene etter fødsel kommer hun på flere barselbesøk som avtales etter behov. 

Jacobsen forklarer at det interveneres i minst mulig grad ved en hjemmefødsel, fordi det øker risikoen for komplikasjoner. Det settes for eksempel ikke epidural og man stimulerer ikke rier. Det er kun friske kvinner med normale svangerskap som kan planlegge hjemmefødsel. 

LES OGSÅ: Det ingen fortalte deg om den første måneden etter fødselen

Valgte å føde hjemme 

«Marianne» har fire barn, og valgte hjemmefødsel for sine to siste fødsler. Hun ønsker å være anonym i saken av hensyn til familien. Før hun fikk sitt første barn for åtte år siden hadde hun knapt hørt om konseptet hjemmefødsel. 

- Jeg tenkte vel at det bare var prinsesse Märtha som hadde mulighet til det, sier hun til KK.no. 

Men da Marianne fødte sitt andre barn spurte en jordmor om hun noen gang hadde vurdert hjemmefødsel ved et eventuelt tredje barn. 

- Der satt jeg med en helt vanlig jordmor som sa at hjemmefødsel kunne være et alternativ for vanlige folk, sier hun. 

RO OG GLEDE: Å føde hjemme er for noen mindre stressende enn å dra på sykehuset.  Foto: Shutterstock / HTeam
RO OG GLEDE: Å føde hjemme er for noen mindre stressende enn å dra på sykehuset. Foto: Shutterstock / HTeam Vis mer

Og det ble slik. Baby nummer tre ble født hjemme. Marianne forklarer at hun valgte hjemmefødsel fordi det kjentes rett, og fordi hennes to tidligere fødsler hadde vært ukompliserte og raske

- Det hørtes helt fantastisk ut å kunne føde og få oppleve denne ultimate familiebegivenheten i vårt eget kjære hjem med dyktig hjelp til stede. Det å føde uten å måtte stresse med å flytte på seg føltes bra

Hun forklarer at det å føde hennes andre barn i stor grad hadde vært stressende, fordi de måtte komme seg til sykehuset og samtidig bekymre seg for å komme frem i tide. Dette ønsket familien å unngå denne gangen. 

- Nå søkte vi ro. Ro til å føde. Ro til å være sammen. Tanken på å kunne føde hjemme med en jordmor som jeg ble kjent med gjennom svangerskapskontrollene og som jeg hadde god kjemi med virket helt himmelsk. 

Å føde hjemme ga også de andre barna deres muligheten til å være en del av fødselen, i den grad de ønsket det selv. Marianne forklarer at fødselen derfor både ble en hverdagslig og en stor begivenhet på samme tid for barna. 

- Det beste med å involvere barna var å se hvordan de tok til seg babyen som en naturlig del av familien fra første stund. 

Da Marianne skulle føde for fjerde gang var hun ikke i tvil. Det måtte skje hjemme.

- Jeg krysset det jeg hadde av fingre og tær for at svangerskapet skulle forløpe normalt, slik at hjemmefødsel kunne bli en realitet nok en gang.

LES OGSÅ: 5 ting mange ikke vet om det å føde på sykehus

- Kvinnekraft, altså!

Det var ikke særlig mye forberedelser før hjemmefødslene, forklarer Marianne. Det var mest det mentale, som alle mødre må gjennom: å forberede seg til fødsel og alt som hører med en baby.  

- Det lille man trenger å ha i hus til en hjemmefødsel er saker vi hadde i huset fra før. Mat, håndklær, tepper, og en boks til å putte morkaken i. 

Begge hjemmefødslene til Marianne var veldig sterke og fine opplevelser, forteller hun. Så fort hun innså at fødselen var i gang, ringte hun jordmoren som kom hjem til dem. 

- Jeg valgte å føde i fødebasseng. For meg ga vannet god lindring og en bedre fødestilling enn på land. Under fødselen var det så deilig stemning. Ro, forventning og litt utålmodighet bakt sammen. Jeg kunne la kroppen få jobbe uforstyrret. 

- Etter barnet var født flyttet vi oss over i sengen, mens mann og barn gikk til dagens neste gjøremål; frokost. 

Marianne føler seg utrolig heldig som hadde mulighet til å føde hjemme på en god og trygg måte. 

- Fødselen kan ha mye å si for en kvinne i tiden etter - ja, kanskje hele livet? Jeg har virkelig trukket gulloddet her. Kvinnekraft, altså! 

Jordmor Kristina Jacobsen forklarer at man aldri kan garantere hundre prosent at en fødsel kommer til å bli komplikasjonsfri, men at det ikke nødvendigvis er mer risikofylt å føde hjemme

- Det vi vet fra forskningen som foreligger er at for kvinner som er selekterte, og blir forsvarlig og kjærlig tatt vare på av en erfaren jordmor, er det like trygt å føde hjemme som på sykehuset, sier hun. 

Dette er kravene for at en kvinne skal få lov til å føde hjemme: 

  • En frisk kvinne med normalt svangerskap og forventet normal fødsel
  • Kun ett barn i magen
  • Barnet skal ligge med hodet ned ved fødselsstart
  • Fødselen skal starte spontant mellom uke 37 og 42
  • Eventuelle tidligere fødsler skal ha vært normale

LES OGSÅ: Derfor er sex annerledes etter fødsel

Til info: «Marianne» ønsker å være anonym av personlige årsaker. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer