Underlivsprolaps: En av tre får det etter fødsel

Plagen ingen snakker om!

UNDERLIVSPROBLEMET ER VANLIGERE ENN DU TROR: En av tre opplever underlivsprolaps etter fødselen. Foto: NTB scanpix
UNDERLIVSPROBLEMET ER VANLIGERE ENN DU TROR: En av tre opplever underlivsprolaps etter fødselen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Trine» forteller til Mammanett at hun etter sin første fødsel kjente at noe ble annerledes «der nede». 

- Jeg var ofte plaget med følelsen av å måtte tisse, og at noe presset mot skjedeåpningen som om noe holdt på å dette ut. Turer på toalettet var så vondt at jeg sjelden gikk før jeg måtte. 

- Da jeg så noe bule ut av skjedeåpningen ble jeg både redd og veldig lei meg. 

Hun ønsker ikke å stå frem med fullt navn, men mener likevel hennes erfaringer er viktig å dele, slik at flere kvinner kan lese om tilstanden.

Møt kvinnene som hyller strekkmerkene sine

Ble redd da hun så i speilet

- Jeg var ofte plaget med følelsen av å måtte tisse, og at noe presset mot skjedeåpningen som om noe holdt på å dette ut. Turer på toalettet var så vondt at jeg sjelden gikk før jeg måtte. Da jeg så noe bule ut av skjedeåpningen ble jeg både redd og veldig lei meg. 

Hun fortalte legen om problemet, men han mente at det ikke var noe å bry seg om.

Tiden gikk og Trine ble mer eller mindre vant til plagene.

- Løping var utelukket og ved tunge løft eller hard mage kunne jeg fortsatt merke at noe «datt ut».

Underlivsprolaps: En av tre får det etter fødsel

En av tre opplever det etter fødsel

Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen.

Og det er slett ikke noe uvanlig lidelse – så mange som en av tre kvinner som har født får undelivsprolaps, i følge forskning.no 

- Det finnes flere typer underlivsprolaps hos kvinner, minst syv typer, som igjen kan variere fra lett til alvorlig grad, forteller gynekolog og ansvarlig lege Terje Sørdal ved fertilitetsklinikken Medicus.no

De ulike typene er:

 • cystocele, framfall av blæren
 • rectocele, frambuking  av endetarmen
 • vaginalt enterocele, nedfall av tarm mellom bakre skjedevegg og endetarmen
 • ufullstendig uterovaginalt prolaps, hvor både skjedevegger og livmor synker ned
 • totalprolaps, hvor skjede og livmor synker ned og blir hengende ut av skjedåpningen.

 

Bloggerne viser frem kroppen etter de fikk barn

Hormonene er forklaringen

Sørdal forteller at de hormonelle endringene som skjer etter fødselen og i ammeperioden er en viktig forklaring.

- På dette tidspunktet er kvinnen lavøstrogen. Slimhinnene i skjeden blir tynne og holdfastheten i bekkenbunnen blir svakere. En del kvinner opplever denne slappheten som plagsom og kan kjenne at livmorhalsen synker ned mot skjedeåpningen. Normalt vil forholdene rette seg når kvinnen er ferdig med å fullamme og syklusen kommer i gang igjen, sier han. 

SKYLDES HORMONER: Hormonene etter du har født og mens du ammer har mye av skylden! Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix
SKYLDES HORMONER: Hormonene etter du har født og mens du ammer har mye av skylden! Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix Vis mer

Jordmor reagerte

Tre år senere var Trine gravid på ny og hadde fortsatt plager. Først da hun ble innlagt på sykehuset for å føde, var det en oppmerksom jordmor som reagerte.

- Jordmoren som undersøkte meg spurte om jeg hadde hatt plager når jeg skulle på toalettet eller syntes det var stor forskjell ved samleie. At samleie skulle føles annerledes etter en fødsel hadde jeg regnet med og hva som er normalt er ikke lett å vite etter å ha fått sitt første barn, forteller Trine.

Grunnen til at jordmoren spurte var at hun så at Trine hadde fremfall av bakre skjedevegg. 

- Hun anbefalte å ta seks ukers kontrollen hos gynekolog og ikke hos legen. I tillegg informerte hun meg om at dette var det mulig å gjøre noe med. 

Etter fødsel nummer to ble ikke Trines plager noe mindre.

- Gynekologen anbefalte knipeøvelser og ønsket ny kontroll etter at jeg hadde sluttet å amme for å vurdere en eventuell operasjon.

Når trenger jeg ta en gynekologisk undersøkelse?

Kjente noe «poppet ut»

«Stine» oppdaget førte gang at noe ikke var som det skulle seks måneder etter fødselen. Hun ønsker heller ikke å stå frem med fullt navn, men vil likevel dele sin historie.

- Jeg kjente at noe ikke var helt som det skulle i underlivet. Var akkurat som om noe av og til «poppet ut» av skjeden når jeg løftet noe tungt. I perioder kunne det skje daglig ved dagligdagse gjøremål eller om jeg for eksempel nøs. 

Stine søkte på nettet for å finne en forklaring på hva dette kunne være, men fant lite informasjon.   

- Ingen i min omgangskrets hadde noen gang snakket om andre bekkenbunnplager enn eventuelt litt urinlekkasje etter fødsel.  

- Det hjalp ikke akkurat på selvfølelsen til en sliten småbarnsmor at det stakk noe ut av underlivet, forteller Stine.

Hun forteller at de dagene hvor hun merket mest til nedfallet kunne det enkelte ganger påvirke selvfølelsen negativt. Og hun måtte tenke mye hvordan hun utførte daglige gjøremål, og hva hun måtte unngå å gjøre for at det ikke skulle «poppe ut» i underlivet. 

- På trilletur kunne jeg enkelte ganger unngå bratte oppoverbakker, for mens jeg dyttet vognen fikk jeg noen ganger følelsen av det igjen kunne poppe ut. Det hente jeg gikk omveier utenom bakker.

Sex: - Ikke akkurat øverst på ønskelisten

Stine forteller at sex ikke akkurat stod øverst på ønskelisten. 
- Ved sex kunne jeg av og til kjenne at noe var litt annerledes helt i starten av samleiet, men det gikk raskt i over, forteller Stine.

Hun har jeg ikke hatt smerter ved samleie, selv om det er et symptom som mange med ulike nedfall kan oppleve.  

Les også: Veronica skulle bli en «Yummy Mummy» på to måneder. Men alt som kunne gå galt gikk galt. - Rett og slett bortkastet.

FLERE RISIKOFAKTORER FOR Å UTVIKLE TILSTANDEN: - Graviditet og fødsel er den vanligste, forteller fysioterapeut Kjersti Fimreite. Foto: privat
FLERE RISIKOFAKTORER FOR Å UTVIKLE TILSTANDEN: - Graviditet og fødsel er den vanligste, forteller fysioterapeut Kjersti Fimreite. Foto: privat Vis mer

Nedsatt styrke i bekkenbunnen

Kjersti Fimreite har møtt mange kvinner med underlivsprolaps. Hun jobber som fysioterapeut hos klinikken Bekken og Barn avdeling Bærum.  

- Underlivsprolaps er en tilstand hvor skjedeveggene gir etter for bakenforliggende organer i bekkenet. Bekkenbunnen består av muskler, sener og bindevev og ved nedsatt støtteevne i disse strukturene vil organene som ligger rundt skjeden kunne «falle» inn mot skjeden.  

- Det er flere risikofaktorer for å utvikle underlivprolaps. Graviditet, fødsel, overvekt, underlivsoperasjon, kronisk hoste, gjentagende forstoppelse, menopause (overgangsalder), mange tunge løft, høyintensitetstrening og gjentagende hopp i trening er alle faktorer som bidrar til en ”slitasje” og økt svakhet i støttestrukturene i skjedeveggene, forteller Fimreite.
Hun påpeker at graviditet og fødsel er de aller største risikofaktorene, opp mot 75% av alle underlivsprolapser hos kvinner som har født er antatt å stamme fra graviditet og fødsel. 

- Symptomer på underlivsprolaps kan utvikles og forverres på et senere tidspunkt, som for eksempel ved overgangsalderen. Vevet blir svakere i løpet av overgangsalderen og det er vanlig at fremfallet blir mer synlig og tegnene på tilstanden blir mer synlige.

Symptomene på underlivsprolaps 

Symptomene kan variere ut fra type underlivsprolaps. Symptomene kan komme fra blære, livmor, livmorhals, tarm eller en kombinasjon av flere.

 • tyngdefornemmelse og trykk i underlivet
 • følelsen av at noe faller ned
 • inkontinens (ufrivillig lekkasje)
 • forstoppelse
 • følelsen av å ikke få «tømt seg» helt for avføring
 • nedsatt libido (sexlyst).  

- Mange føler et ubehag i underlivet som de ikke helt klarer å beskrive, en følelse av tunghet og press i underlivet. Hvis man har et fremfall av bakre skjedevegg et såkalt rectocele kan man merke en utbuling bakentil, spesielt ved full tarm. Andre føler det som at underlivet ”faller ut”. Spesielt ved trening dette er også faktum, spesielt  ved grad 4. 

Fire grader av underlivsprolaps

Underlivsprolaps graderes med nivåene 0,1,2,3,4. Det måles når man ber kvinnen å trykke nedover i ryggliggende stilling (oftest i gynekologisk utgangsstilling) Men det faller ned (ofte i løpet av dagen) av seg selv.

Flesteparten av de som har født vaginalt har nivå 1, men merker ikke noe til dette. Nivå 4 medfører at prolapset kommer helt på utsiden når man presser nedover, men også under generell bevegelse eller ved at man står i oppreist stilling over tid. Kilde: Forskning.no 

Oppleves som flaut, vanskelig og hindrer normalt sexliv

Både Sørdal og Fimreite forteller at en del kvinner kvier seg i det lengste med for å ta opp plager knyttet til underlivsprolaps med helsepersonell.

- Mange kvinner opplever dette som flaut og vanskelig å snakke om. De kan ofte sitte igjen med en følelse av det er noe galt og annerledes med underlivet deres og at dette ikke er normalt, sier Fimreite.

- Det er ofte også noe mange sliter med å prate med legen sin om.

Hun forteller også at mange kvinner sliter spesielt med seksualitet etter fødsel da de føler at det er noe galt med underlivet og grunnet dette unngår samleie

- Det er dessverre sånn at mange føler seg mindre kvinnelige når det kommer til problemer i underlivet og dette er nok medvirkende til at temaet er tabubelagt og at kvinner ikke snakker åpenlyst om problemet, mener fysioterapeuten.

FLAUT? Tilstanden er svært vanlig, likevel er den helt ukjent for de fleste kvinner. Foto: Shutterstock ©
FLAUT? Tilstanden er svært vanlig, likevel er den helt ukjent for de fleste kvinner. Foto: Shutterstock © Vis mer

Kan det forebygges?

Fimreite mener det er flere tiltak som kan være med å redusere sjansen for å utvikle underlivsprolaps og for å begrense graden av prolapset. 

- Ved å redusere risikofaktorer som overvekt, kronisk hoste (ved for eksempel røykeslutt), forstoppelse og tunge løft vil man også redusere sjansen for å utvikle eller videreutvikle underlivsprolaps. Men kanskje den viktigste tingen du kan gjøre selv er trening av bekkenbunnsmuskulatur. 

Behandling av underlivsprolaps

Det finnes per i dag tre behandlingsformer for underlivsprolaps. Fysioterapi med bekkenbunnstrening, prolapsring (pessarring) eller operasjon. Ofte vil disse behandlingene kombineres, men da denne tilstanden er en ufarlig lidelse vil operasjon kun anbefales ved at tilstanden er plagsom for kvinnen. 

- De fleste typene av prolaps kan enkelt opereres når plagene blir store nok. Noen kvinner kvier seg for operasjon og velger behandling med vaginalring. Ringen tilpasses individuelt, føres inn i skjeden og holder prolapset på plass. For noen blir dette en permanent behandling, for andre blir ringen en behandling de velger en periode før de søker om operasjon, sier gynekolog Sørdal.

Trine og Stine hadde nytte av bekkenbunnstrening

Det tok to måneder fra Stine oppdaget nedfallet til hun mannet seg opp og kontaktet en fysioterapeut med kunnskap om bekkenplager. 

- Det ble utført en undersøkelse av bekkenbunnen og nedfallet. Samt gjennomgang på riktig utførelse av knipeøvelser. Jeg fikk beskjed om at jeg kniper riktig og kunne bli bra med å gjøre helt vanlige bekkenbunnøvelser daglig. Men at det vil ta tid før bekkenbunnmuskelen er trent opp igjen og nedfallet trekker seg tilbake.

Stine forteller at etter at jeg har kommet i gang med å gjøre bekkenbunnøvelser daglig, har nedfallet bedret seg og startet å trekke seg tilbake. 

- Jeg tenker ikke så mye på det lengre. Merker at det sjeldnere popper ut og underlivet føles mer normal. Det er en utrolig god følelse. Ikke minst en motivasjon til å gjøre øvelsene. 

Føler seg hjemme i egen kropp

Trine oppsøkte også en fysioterapeut som kunne fortelle henne at hun hadde noe som het rectocele. Altså en utposning i nedre del av endetarmen som presser mot skjedeveggen og forårsaker fremfall. 

- Hver dag skulle jeg gjøre 30 knipeøvelser med forskjellig vanskelighetsgrad.

Trine har trent nå i fire måneder. Hun forteller resultatene er så bra at hun mest sannsynlig kan utsette operasjonen, – forutsatt at hun fortsatt trener.

- Det er nok en stund til neste joggetur, men hverdagsplagene er mye mindre enn tidligere. Det høres banalt ut, men med informasjon og knipeøvelser har livskvaliteten økt og jeg føler meg hjemme i egen kropp, avslutter Trine.

- Det nytter å knipe! 

Fimreite er overbevist om at bekkenbunnsøvelser kan medføre til bremsende utvikling av fremfall eller nedfall. 

- En sterkere bekkenbunn vil redusere plager ved inkontinens (ufrivillig lekkasje av urin, luft eller avføring), bedret seksualfunksjon og en tykkere og mer utholdende bekkenbunn.  
Trening av bekkenbunnen kan gjøres enkelt hjemme eller ved hjelp av spesialiserte fysioterapeuter eller annet helsepersonell, sier hun.

Slik kan det se ut

I bildegalleriet kan du se noen eksempler på hvordan tilstanden kan se ut, men vi understreker at dette er bilder av tilstanden i den mest uttalte graden (grad 4). 

Husk at tilstanden i grad 1-3 ikke trenger være synlig i de ytre kjønnsorganene. 

Bildegalleriet finner du nederst her - OBS nærbilder av kjønnsorgan med tilstanden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer