Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

Konsekvensene for å ikke følge «reglene» kan være tøffe.

USKREVNE REGLER FOR SOSIALE MEDIER: Blant norske ungdommer eksisterer det mange regler rundt hva det er ok å legge ut. Foto: NTB Scanpix
USKREVNE REGLER FOR SOSIALE MEDIER: Blant norske ungdommer eksisterer det mange regler rundt hva det er ok å legge ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nylig kunne man i NY Times lese om ungdommers uskrevne regler for Instagram. Artikkelen belyste hvilke komplekse regler ungdom må forholde seg til når det gjelder hvor sexy de kan fremstå på bilder, hvor ofte det er greit å oppdatere statusen sin og hva det er ok å dele med andre.

Fagsjef i UNICEF og ekspert på mobbing, Kristin Oudmayer, sier det er godt kjent at denne typen uskrevne regler også eksisterer blant norske ungdommer.

– Det råder en sterk selvjustis, men også gruppejustis når det gjelder hva som er innafor å legge ut og ikke, sier hun.

– En regel er at man for eksempel ikke skal skifte profilbilde for ofte, da kan du risikere å bli stemplet som «attention seeker» eller «attention whore».

– Du skal ikke være for sexy, da blir du sett ned på. Det samme hvis du skryter av statussymboler som dyre vesker, luksushotell og lignende, men det er helt ok å vise at du ligger på en strand. Og det er i hvert fall ikke akseptert å skryte av egne skoleprestasjoner, sier hun.

– Ett unntak når det gjelder selvskryt er trening, men heller ikke det skal man poste for ofte om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer