Urinveisinfeksjoner hos gravide

Publisert
Sist oppdatert

En urinveisinfeksjon kan stamme fra urinrør og blære, det som vi kaller blærekatarr. Nyrebekkenbetennelse er en mer alvorlig infeksjon som også kan ramme deg som er gravid. Les mer om blærekatarr og nyrebekkenbetennelse her.

Blærekatarr (cystitt)

Blærekatarr er en vanlig tilstand som forekommer hos 10-15% av alle gravide, det vil si samme hyppighet som hos ikke-gravide kvinner.
Gravide har økt tendens til urinveisinfeksjon. Dette skyldes at urinveiene utvides noe under svangerskapet og at man ikke lenger klarer å fullstendig tømme blæren. Dette medfører bedre vekstvilkår for bakterier i urinveiene.
Kvinner som later vannet sjelden, og kvinner som holder seg ved trang, og utsetter vannlatingen, får lengre besøk av tilfeldige bakterier i blæren. Dette disponerer for urinveisinfeksjon.

Symptomer:
Svie ved vannlatning, hyppig vannlatning, evt. litt blod i urinen.
Kvinner kan ha urinveisinfeksjoner uten å kjenne noen symptomer. Noen får litt feber.

Komplikasjoner:
En ubehandlet blærekatarr vil over tid kunne utvikle seg til nyrebekkenbetennelse.
Ubehandlet urinveisinfeksjoner kan også gi for tidlige rier.
Ved svangerskapskontrollene blir urinen din jevnlig undersøkt for å se om du har urinveisinfeksjon.

Behandling:
Kontakt lege om du tror du har en urinveisinfeksjon. Antibiotikakur (Tabletter). Du bør ta rask kontakt med lege på ny om du ikke blir bedre av kuren.
En uke etter behandling skal du levere en ny urinprøve hos legen. Hver måned resten av graviditeten vil legen be deg om å levere urinprøver for å utelukke at du får en ny urinveisinfeksjon.

Nyrebekkenbetennelse: (Pyelonefritt)

Er en annen type urinveisinfeksjon som er alvorligere. Bakteriene har vandret opp til nedre del av nyren - nyrebekkenet. Symptomene er som ved blærekatarr, men med mye høyere feber, ofte over 40 grader, frysetokter, nedsatt almenntilstand og smerter i ryggen.

Ved mistanke om nyrebekkenbetennelse bør du straks ta kontakt med lege. Som gravid vil du mest sannsynlig bli innlagt på sykehus om du har denne tilstanden.


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilder:

  • Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004
  • "Det nye livet", Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • "Svangersk

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer