Urinveisinfeksjoner hos gravide

Publisert
Sist oppdatert

En urinveisinfeksjon kan stamme fra urinrør og blære, det som vi kaller blærekatarr. Nyrebekkenbetennelse er en mer alvorlig infeksjon som også kan ramme deg som er gravid. Les mer om blærekatarr og nyrebekkenbetennelse her.

Blærekatarr (cystitt)

Blærekatarr er en vanlig tilstand som forekommer hos 10-15% av alle gravide, det vil si samme hyppighet som hos ikke-gravide kvinner.Gravide har økt tendens til urinveisinfeksjon. Dette skyldes at urinveiene utvides noe under svangerskapet og at man ikke lenger klarer å fullstendig tømme blæren. Dette medfører bedre vekstvilkår for bakterier i urinveiene.Kvinner som later vannet sjelden, og kvinner som holder seg ved trang, og utsetter vannlatingen, får lengre besøk av tilfeldige bakterier i blæren. Dette disponerer for urinveisinfeksjon.

Symptomer: Svie ved vannlatning, hyppig vannlatning, evt. litt blod i urinen.Kvinner kan ha urinveisinfeksjoner uten å kjenne noen symptomer. Noen får litt feber.

Komplikasjoner: En ubehandlet blærekatarr vil over tid kunne utvikle seg til nyrebekkenbetennelse.Ubehandlet urinveisinfeksjoner kan også gi for tidlige rier.Ved svangerskapskontrollene blir urinen din jevnlig undersøkt for å se om du har urinveisinfeksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer