Urovekkende lavt inntak av jod blant gravide og ammende

Ny, norsk rapport slår alarm: - Kan ha betydning for utvikling av barns hjerne- og sentralnervesystem.

NOK JOD ER VIKTIG I GRAVIDITETEN: Får du ikke tilstrekkelig jod gjennom kostholdet, bør du ta kosttilskudd. Foto: NTB Scanpix
NOK JOD ER VIKTIG I GRAVIDITETEN: Får du ikke tilstrekkelig jod gjennom kostholdet, bør du ta kosttilskudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Nasjonal råd for ernæring viser at jodinntaket blant gravide og unge kvinner er urovekkende lavt. Rapporten med forslag til en rekke tiltak er nylig levert til Helsedirektoratet.

– Vi bruker så sterke ord som «urovekkende lavt» fordi det er særlig blant unge kvinner, gravide og ammende at jodinntaket er lavt og i disse gruppene har lavt jodinntak størst konsekvenser, sier Liv Elin Torheim, leder for Nasjonalt råd for ernæring og professor i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Jod er et mikronæringsstoff som blant annet er viktig for utvikling av barns hjerne- og sentralnervesystem.

–Mangel i fosterlivet og de første barneårene kan medføre at denne utviklingen ikke blir optimal. Det er viktig at kvinner har god jodstatus før de blir gravide så vi fokuserer derfor også på unge kvinner. 

For lite hvit fisk og melk

Torheim sier at årsaken til lavt jodinntak først og fremst skyldes at vi ikke får i oss nok av de matvarene som inneholder jod. 

– I Norge finnes det hovedsakelig i melk, surmelk, yoghurt, hvit fisk og makrell. Oppdrettslaks inneholder ikke nok jod.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer