Utgir bok for barn født ved hjelp av donor

Noen ganger byr samtalen om «blomsten og bien» på ekstra utfordringer! Det ville familieterapeut Tone gjøre noe med

GJØR DET LETTERE MED BOK: Denne skal hjelpe foreldre til donorbarn.  Foto: Christian-Berset
GJØR DET LETTERE MED BOK: Denne skal hjelpe foreldre til donorbarn. Foto: Christian-Berset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtalen med barnet om «blomsten og bien» kan være krevende nok. Men når barnet er et donorbarn, blir utfordringen enda større.

I sin jobb som familieterapeut for ufrivillig barnløse har Tone Bråten møtt utallige par som ønsker svar på når og hvordan de skal formidle til barnet sitt at det er et donorbarn. Nå har hun gitt ut en bok som forteller historien om «Ole» som ble til ved hjelp av et magisk rumpetroll.

LES OGSÅ: En annen manns sæd...

Svært viktig med tidlig åpenhet

- Ideen om boken fikk jeg etter å ha veiledet et par som hadde fått barn ved hjelp av sæddonasjon. De var så usikre på når og hvordan de skulle fortelle barnet hvordan det var blitt til. De synes det var så vanskelig at de vurderte å ikke si noe til barnet, forteller Bråten.

Hun ønsket å gi parene et redskap for å kunne formidle til barnet på en barnevennlig og ufarlig måte hvordan det er blitt til, og samtidig understreke at barnet like fullt er begge foreldrenes barn.

- Det som er svært viktig er at foreldre i slike familier snakker åpent om hvordan barna er kommet til verden, understreker hun. 

Boken forteller Oles historie, som er tilpasset barn, i tillegg til å ha en egen veileder for foreldre. Her viser Bråten til at forskning viser at åpenhet om hvordan barnet ble til blir det lettere å håndtere for barnet, enn om det holdes hemmelig til barnet er 18 år.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet: Et spørsmål om skyld

Åpenhet reduserer uheldige virkninger

Det er kun tillatt med åpen donor i Norge og barnet har rett til å vite sitt biologiske opphav ved 18 års alder. Den som er født etter assistert befruktning av donorsæd har ved fylte 18 år rett til å få opplysninger om sædgivers identitet. Et donorregister skal bistå barnet med dette.

- Bioteknologinemda viser til at ny forskning viser at åpenhet om barnets opphavshistorie skaper tryggere og mer stabile famlier enn hemmelighold gjør. Denne informasjonen bør være en sentral del av helsevesenets informasjon til og i kontakt med par som gjennomfører assistert befruktning med donorsæd. Ny forskning viser at åpenhet tidlig i barnets liv om unnfangelsesprosessen ser ut ti å redusere uheldig virkninger for barnet, foreldrene og forholdet mellom dem, viser Bråten til i veilederen.

Boken kan kjøpes hos Tanum.no og Bokkilden.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer