Utgir bok for barn født ved hjelp av donor

Noen ganger byr samtalen om «blomsten og bien» på ekstra utfordringer! Det ville familieterapeut Tone gjøre noe med

GJØR DET LETTERE MED BOK: Denne skal hjelpe foreldre til donorbarn.  Foto: Christian-Berset
GJØR DET LETTERE MED BOK: Denne skal hjelpe foreldre til donorbarn. Foto: Christian-Berset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtalen med barnet om «blomsten og bien» kan være krevende nok. Men når barnet er et donorbarn, blir utfordringen enda større.

I sin jobb som familieterapeut for ufrivillig barnløse har Tone Bråten møtt utallige par som ønsker svar på når og hvordan de skal formidle til barnet sitt at det er et donorbarn. Nå har hun gitt ut en bok som forteller historien om «Ole» som ble til ved hjelp av et magisk rumpetroll.

LES OGSÅ: En annen manns sæd...

Svært viktig med tidlig åpenhet

- Ideen om boken fikk jeg etter å ha veiledet et par som hadde fått barn ved hjelp av sæddonasjon. De var så usikre på når og hvordan de skulle fortelle barnet hvordan det var blitt til. De synes det var så vanskelig at de vurderte å ikke si noe til barnet, forteller Bråten.

Hun ønsket å gi parene et redskap for å kunne formidle til barnet på en barnevennlig og ufarlig måte hvordan det er blitt til, og samtidig understreke at barnet like fullt er begge foreldrenes barn.

- Det som er svært viktig er at foreldre i slike familier snakker åpent om hvordan barna er kommet til verden, understreker hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.