Utstyr til babystell

stellebord
stellebord Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En baby har behov for en del utstyr til stell. Stellebord, babybadekar, kluter og stelleprodukter er kjekt å ha.

Stellebord og badekar
Det er ikke nødvendig med innkjøp av stellebord, hvis du har et støtt bord eller kommode. Da holder det med innkjøp av en stellematte av plast. Det viktigste er at bordet har god arbeidshøyde for deg. Det er ikke få timer du kommer til å tilbringe som bleieskiftsarbeider!

Pass på ryggen din!
Et stellebord utformet som en kommode gir også god oppbevaringsplass - og det trenger du. Salver, kluter, håndklær og bleier må være tilgjengelig slik at du slipper å gå fra babyen alene på stellebordet. Spedbarn kan gjerne bade i vasken de første månedene. Noen stellebord har innebygget badekar. Du vil oppdage at de fleste av disse karene meget raskt blir for små til babyen din. allerede ved 4-5 måneder må du allikevel gå til innkjøp av en litt større badebalj.

Gå aldri ifra babyen på stellebordet! Å falle ned fra stellebordet er gjort på et sekund. Dessverre skjer dette ganske ofte!

Kluter, håndklær og bleier

 • 1 pakke bleier. De minste bleiene kan være for små hvis babyen er stor (4 kilo +) Eller startpakke med tøybleier.
  Les mer om bleier her
 • Kluter til å vaske barnet med. Myke bomullskluter.
 • Kluter som brukes ved amming og mating. Greit å ha minst 15 stykker. Babyer gulper mye! Litt store kluter anbefales, og da er det greit å bruke det som heter gasbleier. De tåler kokvask, og dekker hele skulderen, og også ammeputen.
 • 1 tåteflaske, kanskje flere? Selv om du ammer, kan det være greit å ha en flaske i beredskap. Hvis du skal reise bort, kan du pumpe deg på forhånd og la barnet få morsmelk på flaske. Morsmelk er forresten fint å fryse. Du kan kjøpe egne poser til nedfrysning av melken på apoteket.
 • Smokker
 • Bleie-bøtte. Du må ha en bøtte til å kaste bleiene i ved stelleplassen. Det kan være lurt å investere i en slik bøtte som holder lukten ute. Det finnes en slik ganske ny type bleiedunk som fås kjøpt i barneutstyrbutikken.
Stelleprodukter
 • Stellesalve. Brukes om babyen har antydning til sår hud, for å forebygge ytterligere sårhet. Hjelper til å holde bleieområdet tørr. Les mer om bleieeksem
 • Sinksalve. Brukes for å lege sårhet.
 • Badeolje. Velg en med lite parfyme.
 • Mild hårshampoo til baby som har hår.


Vær oppmerksom på at mange av de stelleproduktene som selges i dagligvarebutikker har høyt innhold av parfyme, og kan være tøffe til sart babyhud. Søk veiledning på apoteket eller hos helsesøster.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer