Utstyr til mating

Utstyr til mating
Utstyr til mating Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra babyen er 6 måneder vil den bli introdusert for fast føde. Her får du noen tips til utstyr som kan brukes i matesituasjonen.

Smekke:
Vi kan love deg dette - det blir masse søl! Aksepter det først som sist. Babyer og barn som skal lære å spise selv søler masse på bord, gulv og klær. Klær kan du unngå mye søl på ved å bruke en smekke. Det finnes mange typer smekker. Smekker i frotte, bomull, i myk plast, i bomull eller frotte med plastbakside og i hard plast med oppsamler.
En smekke i hard plast og med oppsamler kan være nyttig til små barn som søler mye, for å unngå at maten sklir nedenfor smekken. Det finnes også hele plastforklær til barn, som også beskytter ermene på klær fra å bli tilsølet. Tilpass størrelsen på smikken til barnet

Spisebestikk:
Når du skal mate babyen, tenk over at skjea du bruker ikke har noen skarpe kanter som kan skade babyens munn. En skje i plast er relativt myk og egner seg bra. Den skal heller ikke være for stor, slik at babyen får kvelningsfornemmelse når skjea kommer i munnen. Det finnes mateskjeer med lange skaft som er praktiske å bruke i barnematglass.
Når babyen selv skal begynne å spise, er det viktig at skaftet er godt å holde i. En plastskje med litt tykt skaft kan være lurt å bruke. Gaffel er aktuelt til litt større barn (1 år?) Pass på at gaffelen ikke har skarpe tenner som barnet kan skade seg på.

Tallerken og skål:
Barnetallerken og skåler i plast har den fordelen at de ikke knuses når barnet skyver dem på gulvet. Og det kommer barnet til å gjøre mange ganger! Fargerike og spennende motiver pleier å vekke begeistring hos barnet.

Kopp: Babyer fra 5 måneder kan faktisk lære å drikke av en vanlig kopp. Noen babyer som ammes vil slettes ikke drikke av flaske. Hvis mamma skal reise bort kan dette bli et problem for pappa eller barnevakten! Det kan da være lurt å prøve å svært forsiktig helle melk i babyens munn fra kopp. La barnet få tid til å svelge. Ta flere pauser. Et lite medisinbeger kan fungere som kopp.
Noen synes det er mest praktisk med en tut-kopp til å begynne med, enn et vanlig kjøkkenglass. Slik blir det mindre søl, og babyen vil etter hvert lære å holde koppen selv. Det kan allikevel være lurt å la barnet trene på å drikke fra et vanlig glass/kopp også. Jo mer barnet får trene seg - og får lov til å søle litt - jo fortere vil barnet beherske å drikke av et vanlig glass. På turer er det greit å ha med en tut-kopp som det ikke renner av.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer