<strong><b>KLAR FOR BARNEHAGEN:</strong></b>Det er mye som må være på plass når barnet skal begynne i barnehagen, men med litt planlegging trenger det ikke å tømme lommeboka. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR BARNEHAGEN:Det er mye som må være på plass når barnet skal begynne i barnehagen, men med litt planlegging trenger det ikke å tømme lommeboka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utstyret barnet trenger i barnehagen - som ikke koster flesk

- Det er ikke nødvendig å blakke seg helt!

Publisert
Sist oppdatert

Det er snart tid for barnehagestart og om du ikke har brukt opp alle feriepengene dine ennå, kan de fort få bein å gå på nå.

Det er nemlig ganske mye barn trenger når de skal begynne i barnehagen

Legger man sammen hvor mye penger man bruker på alt fra matbokser og drikkeflasker til utedresser og skiftetøy, kan det bli store summer. 

Dette trenger barnet av klær til barnehagestarten.

<strong>UNNGÅ MERKEKLÆR:</strong>  - Barn trenger ikke merkeklær, men behagelige klær de kan bevege seg fritt i, mener forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea
UNNGÅ MERKEKLÆR: - Barn trenger ikke merkeklær, men behagelige klær de kan bevege seg fritt i, mener forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea Vis mer

Kan bli en stor utgift

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, tror barnehagestarten kan oppleves som økonomisk belastende for mange foreldre.

– Det er lett å la seg rive med og det er fristende å kjøpe inn masse utstyr med en gang. Det er imidlertid bedre å kjøpe litt etter litt etter behov, sier hun. 

– Å ha fokus på behagelighet fremfor merker er også viktig. En del foreldre er nok opptatt av hvordan barna ser ut og at de går i de riktige merkene. Barn trenger ikke merkeklær, men behagelige klær som de kan bevege seg fritt i.

Mange velger merkeklær

En undersøkelse TNS Gallup gjennomførte på oppdrag fra Nordea i 2014 viste at 200 000 foreldre har kjøpt eksklusive merkeklær til barna sine. De oppga at de i snitt brukte 2800 kroner på denne typen klær til barna sine. 

– Økt velstand har nok bidratt til at mange foreldre har råd til å kle opp barna i dyre klær. Vi har råd til å kjøpe luksusvarer, både til oss selv og barna. Men dette kan få uheldige konsekvenser på sikt. Foreldre bør gå frem som et godt eksempel når gjelder forbruk, og det å forsyne barna med dyre merkevarer er alt annet enn å gå foran som et godt eksempel, sier Reitan.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

<strong>OPPTATT AV Å SPARE PENGER:</strong> Isabell velger alltid brukt når hun skal kjøpe klær til barna sine. Foto: Privat
OPPTATT AV Å SPARE PENGER: Isabell velger alltid brukt når hun skal kjøpe klær til barna sine. Foto: Privat Vis mer

- Foreldre bør senke kravene

Men det finnes metoder for å spare penger også på barnehageutstyr.

Mammanett har snakket med tobarnsmamma Isabell som driver bloggen Gnierfru og som inntil nylig har hatt to barnehagebarn. 

Isabell mener mange foreldre kan få det bedre økonomisk bare ved å senke kravene sine litt.

– Skal man kun ha merkevarer og kjøpe alt nytt, blir det fort dyrt. Blir ungene dårlige barn med billigere eller bruke klær eller utstyr? Svaret er nok nei, så lenge ting er hele og fungerer slik de skal, sier hun. 

Kjøper sjeldent nytt

Ett av de viktigste grepene hun gjør, er å la sin tre år gamle sønn arve av storesøsteren på seks. I tillegg sparer hun mye penger på å kjøpe brukt. 

– Ungene får nå brukte klær som jeg kjøper til en rimelig penge, dette gjelder også utedresser og regndresser. Hvis jeg må kjøpe noe nytt er det alltid på salg, for eksempel ved at jeg kjøper vintersko på våren. 

– Det eneste jeg kjøper nytt av barnehageutstyr er sko og støvler. Jeg vil at skoene skal tilpasse seg mine barn sine føtter og ikke at føttene deres må tilpasse seg brukt fottøy, legger hun til.

Unødvendig å ha dobbelt opp

Mange foreldre velger å kjøpe dobbelt opp av ting som regntøy og støvler, slik at de kan ha noe å bytte i dersom det blir vått. Isabell mener det ikke er nødvendig. 

– Jeg har ikke hatt fokus på at man må ha to ting av alt. Jeg har hatt god kommunikasjon med barnehagen og kjøpt inn brukt dersom de har behøvd to av noe. Det eneste vi har flere av i barnehagen er votter og luer, sier hun.

LES OGSÅ: - Ikke gå i luksusfella når du skal kjøpe babyutstyr

<strong>REGNTØY TIL BARN:</strong> Det er slett ikke sikkert det er nødvendig å ha to sett. Foto: Produsentene
REGNTØY TIL BARN: Det er slett ikke sikkert det er nødvendig å ha to sett. Foto: Produsentene Vis mer

Slik gjør du barnehagestarten litt billigere:

Ekstra barnevogn

I mange barnehager er det vanlig at småbarn som fortsatt sover på dagtid sover i vogn ute. Mens enkelte barnehager har vogner disponible til dette formålet, er det andre steder vanlig at foreldrene selv sørger for passende vogn.

I slike tilfeller er det absolutt smart å lete etter vogn på bruktsider på nettet. Så lenge vognen er vanntett og romslig nok til barnet, er det ikke så nøye hvordan den ser ut eller hvor god den er å trille med. Den skal tross alt bare stå stille i barnehagen.

Vær bare nøye med at vognen ikke er full av mugg – noe som kan være veldig skadelig for barnet!

Innesko

I de fleste barnehager er det vanlig at barnet må ha innesko eller tøfler. Barnesko bør helst ikke kjøpes brukt eller arves. Dette fordi skoene former seg etter barnas fot og skoene kan være gått inn skjevt.

Et alternativ er rett og slett gjenbruk av sommerens sandaler. Gi dem en god skrubb og sandalene kan få forlenget levetid som innesko. 

Utesko

Det kan fort bli dyrt dersom man både skal kjøpe støvler, cherrox og vinterstøvler. Vurder om du kan droppe minst ett av disse parene, da det finnes vanntette støvler som tåler mange minusgrader. Disse kan imidlertid koste mer i enkelte butikker, så her er det viktig å regne på totalkostnaden.

<strong>SKO TIL BARNEHAGEBRUK:</strong> Du kan forlenge sommersandalenes levetid ved å bruke dem som innesko i barnehagen. Se også etter støvler som tåler mange minusgrader. Foto: Produsentene
SKO TIL BARNEHAGEBRUK: Du kan forlenge sommersandalenes levetid ved å bruke dem som innesko i barnehagen. Se også etter støvler som tåler mange minusgrader. Foto: Produsentene Vis mer

Utedresser

Spar penger på utedresser ved å kjøpe dem utenom sesong. Mange butikker kjører halv pris på vinterdresser i januar/februar, så her kan du gjøre gode kjøp til neste vinter. 

Ha mer fokus på å finne behagelige klær enn hvordan de ser ut.

Øvrige klær

De fleste barnehager ønsker at du har ett eller to ekstra skift liggende i barnehagen. Disse klærne behøver ikke å være nye! Dersom du ikke er så heldig at du har noen å arve klær av, finnes det mange steder på nettet hvor du kan kjøpe brukte barneklær.

Sjekk ut Bloppis.no, Polarn O. Pyret, Barneboden.no, Røa Røver'n og Finn.no

Dersom du har flere barn eller har planer om å få det, kan det være lurt å kjøpe kjønnsnøytrale klær som lett kan arves.

Sekker, matbokser og flasker

Barnehagebarn trenger ofte også en god barnehagesekk, matboks og drikkeflaske.

Det er imidlertid ikke alltid barnet trenger egen sekk, så det er lurt å på forhånd tenke gjennom om dette egentlig er et nødvendig innkjøp eller ikke.

Disse tingene er å få kjøpt i alle prisklasser, så det beste rådet her er starte planleggingen tidlig slik at du har tid til å finne det kjøpet som passer din lommebok aller best.

LES OGSÅ: - Barnefamilier kan spare minst 20 000 kroner i måneden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer