Drikkepress

- Vær den kjipe moren de kan skylde på

Setter du tydelige grenser, vil ungdommen din trolig vente med å drikke.

TENÅRINGER OG ALKOHOL: Når bør man begynne å snakke med barna om alkohol? Tidlig, mener ekspertene vi har snakket med. FOTO: NTB Scanpix
TENÅRINGER OG ALKOHOL: Når bør man begynne å snakke med barna om alkohol? Tidlig, mener ekspertene vi har snakket med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Foreldre kan ofte oppleve at tenåringsbarn blåser i det de sier og at alle formaninger går «inn det ene øret og ut det andre». Men selv om det kan virke nytteløst; når det kommer til alkohol bør du ifølge ekspertene fortsette å prate.

Forskning viser nemlig at det er foreldrene ungdom hører mest på når det kommer til alkohol.

Alkovettleder i organisasjonen «Av-og-til», Randi Hagen Eriksrud, mener dette tyder på at ungdom trenger tydelige regler, men også raushet.

– Ungdomstiden handler om å løsrive seg fra foreldre og familie. I den prosessen signaliserer kanskje ungdommen at de ikke bryr seg så mye om hva foreldrene sier, det har noe med kommunikasjonsformen deres å gjøre. Men vi, politiet og andre aktører, ser at foreldre er de viktigste forebyggerne.

– Foreldre som tør å sette grenser og snakke med barna sine, får ungdom som debuterer senere med alkohol og som drikker mindre, sier hun.

De fleste drikker før de er 18

Tall fra Ungdata 2019 viser at få barn har prøvd alkohol i begynnelsen av ungdomsskolen, men at tallene deretter øker jevnt og trutt.

I tiende klasse har mer enn 20 prosent av ungdommene prøvd alkohol og de aller fleste debuterer før de fyller 18 år

– Grunnen til at de fleste begynner før de er gamle nok, er nok at mange ser på det som en naturlig del av overgangsfasen fra å være barn til å bli voksen. I tillegg opplever mange drikkepress og at de må drikke for å være en del av gjengen, sier Eriksrud.

– Dagens unge debuterer senere enn det som var vanlig for noen generasjoner siden, men når de først begynner å drikke, drikker norske ungdommer ganske mye. Dette har nok sammenheng med drikkekulturen i Norge og at ungdom drikker på fest hvor det er vanlig å drikke seg fulle. I tillegg har de ikke erfaring med alkohol og har ikke lært seg å drikke på en fornuftig måte.

Snakk om alkohol tidlig

Eriksrud råder foreldre til å ha en løpende dialog om alkohol fra barna er små, slik at du har snakket om alkohol lenge før barnet ditt begynner å drikke. Hun mener det er viktig å forberede dem på alkohol gjennom å fortelle hvordan det påvirker en, og hva konsekvensene er.

– Benytt situasjoner som dukker opp til å prate om det, som for eksempel medieoppslag, middagsselskap hvor voksne drikker eller når dere hører festlyder fra nabolaget. Ha refleksjoner rundt alkoholen sammen med barna, uten at det blir en stor prat. Det er også viktig at foreldre tør å sette grenser, som at de ikke ønsker at barna drikker før de er 18 år, og forklarer dem hvorfor, sier hun.

– Når barnet ditt begynner på ungdomsskolen, bør du snakke ganske grundig om alkohol. Forklar hvorfor du er streng når det gjelder alkohol og risikoen forbundet med å drikke. Snakk også om drikkepress og om hvordan barnet kan håndtere situasjoner hvor det kan komme til å bli tilbudt alkohol. Samtidig er det viktig å si at du alltid vil at barnet skal ta kontakt med deg dersom noe skulle skje med barnet ditt eller vennene.

Hvis du oppdager at barnet allikevel har drukket alkohol, er det ifølge Eriksrud viktig å ha dialog om det også.

– Tydeliggjør dine forventninger til ungdommen slik at de ikke tenker at det er greit. Snakk om hvordan de opplevde det og hvorfor de valgte å gjøre det. Slik hjelper du tenåringen med å ta kloke valg fremover.

KLARE REGLER: Foreldre bør være tydelige på hvilke regler som gjelder og hvorfor de ikke ønsker at barna deres skal drikke alkohol, mener alkovettleder i organisasjonen «Av-og-til», Randi Hagen Eriksrud. FOTO: Av-og-til
KLARE REGLER: Foreldre bør være tydelige på hvilke regler som gjelder og hvorfor de ikke ønsker at barna deres skal drikke alkohol, mener alkovettleder i organisasjonen «Av-og-til», Randi Hagen Eriksrud. FOTO: Av-og-til Vis mer

Må tørre å være barnas unnskyldning

God forebygging fra foreldrenes side handler ifølge Eriksrud ikke bare om hva du sier, men også om hva du gjør gjennom ungdomstida. Hun peker på at det å kjøre og hente ungdommene fra fester er et bra tiltak, da dette begrenser alkoholinntaket fordi de vet at foreldrene henter.

– Etterpå kan man kanskje sette seg ned, kaste en pizza i ovnen og snakke om opplevelsene de har hatt. Det er også bra å sende SMS-er og være «på», for å vise at du er der og bryr deg om dem, selv om du ikke får svar.

– Det å gi ungdommen en «foreldrestemme i hodet» når de får tilbudet, er utrolig viktig. Så kan det hende at de smaker alkohol og drikker litt for mye, men da har du gitt dem tanker om hvordan de skal håndtere det. Vi foreldre må også tørre å være barnets unnskyldning, det kan noen ganger være greit å kunne skylde på en kjip mor eller far, sier hun.

Ungdom ønsker seg strenge regler

I en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Blå Kors, svarte 69 prosent av de unge at de ønsker at foreldrene deres setter strenge regler rundt alkohol.

Samtidig svarer bare under halvparten at foreldrene faktisk har snakket med dem om alkohol og om hvilke regler som gjelder.

En av årsakene til dette kan være at mange foreldre rett og slett synes dette er et vanskelig og tabubelagt tema. I dialogen med ungdommene kan det for eksempel dukke opp spørsmål som det kan være vanskelig for foreldre å svare på, spesielt når de omfatter deres eget alkoholforbruk.

Ifølge rådgiver Hanne Backe-Hansen hos Blå Kors finnes det ikke noen konkret fasit på hvor ærlig man skal være med barna når det gjelder dette, men at mye tyder på at det kan være forebyggende å snakke åpent med barna sine om alkohol.

– Det å være ærlig handler ikke om nødvendigvis å utbrodere i detaljer om egne erfaringer med alkohol, men å skape en trygg plattform der barna tør å komme til deg med spørsmål om alkohol. Da signaliserer du til barna dine at det er noe som det ikke er farlig å snakke om.

– To av tre foreldre rapporterer at de er usikre på hvordan de skal snakke med barna sine om alkohol, så det viser jo at dette er et tema som mange kanskje unngår å snakke om. Ta samtalen når barnet eller ungdommen selv inviterer til den, og fortsett og ta opp temaet med jevne mellomrom. Husk at du trenger ikke være den som har alle svarene, men du kan jobbe for å beholde den posisjonen som den barnet ditt kommer til med sine spørsmål.

Gode grunner til å vente med alkohol

Det er ifølge Backe-Hansen flere gode grunner til å få barn til å vente så lenge som mulig med å drikke alkohol.

– Ungdommens hjerne er jo i utvikling fram til man er cirka 25 år og alkohol kan spille negativt inn for denne utviklingen. Ved inntak av alkohol får man nedsatt vurderingsevne og er mer utsatt for uheldige hendelser. Tenåringen kan også miste hemninger for hva man er villig til å utsette seg selv og andre for. Avhengig av hva tenåringen drikker, hvor fort man drikker og hvor mye man drikker, så utsetter man seg selv for risiko ved inntak av alkohol.

– Lav alder for alkoholdebut henger ofte sammen med høyt konsum og derfor økt sannsynlighet for alkoholproblemer i voksen alder.

Slik svarer du tenåringene:

Det kan noen ganger være vanskelig å vite hva man skal svare på barns spørsmål om alkohol. Her er noen vanlige spørsmål og forslag til hvordan du kan svare, hentet fra Blåkors.no

Når drakk du første gang?

Jeg er nysgjerrig på hvorfor du lurer på dette. Nå som jeg er voksen, så tenker jeg at jeg var for ung den gangen, og at det hadde vært bedre å vente.

Hvordan føles det å være full?

Du kan føle deg litt svimmel. Hvis du er i godt humør så kan alt virke litt mer morsomt. Men hvis du er trist kan du bli enda tristere. Alkohol er et forstørrelsesglass på følelsene våre. Når du drikker alkohol kan du bry deg mindre om det du sier og gjør. Hvis du blir for full kan du også bli veldig dårlig dagen etterpå. Da kan du kanskje angre på ting du har sagt eller gjort.

Hvorfor drikker du og andre voksne?

Jeg drikker fordi jeg liker smaken, og fordi alkohol kan få oss voksne til å slappe av og føle oss bra. Men det kan være andre og bedre måter å føle seg bra og avslappet på. Her kan det jo være at voksne trenger gode tips. Det finnes mange gode sider med å drikke alkohol, men også mange dårlige. Alkohol er for eksempel ikke bra for en kropp som fortsatt vokser, derfor må man være 18 år før man kan drikke. Hva tenker du om at voksne drikker alkohol?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer