Meslingutbrudd:

Vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

- Sjekk om du bør flytte frem vaksinen før avreise, sier ekspert.

FERIE MED SMÅ BARN I EUROPA: Dersom barnet ditt ikke er vaksinert mot meslinger, bør du tenke deg nøye om før du reiser til land med meslingutbrudd. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FERIE MED SMÅ BARN I EUROPA: Dersom barnet ditt ikke er vaksinert mot meslinger, bør du tenke deg nøye om før du reiser til land med meslingutbrudd. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det kan være fornuftig å diskutere reiser til land med meslingutbrudd med helsesøster. I noen tilfeller kan det være aktuelt å fremskynde vaksiner, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer hos Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo i fjor alarm om meslingutbrudd i Europa. Bare i januar 2017 ble det meldt om cirka 500 meslingtilfeller og var spesielt mange tilfeller i Romania og Italia.

Nå har det også blitt meldt om tilfeller av meslinger i Norge. Det har blitt diskutert om hvorvidt dette skyldes vaksinemotstand, da enkelte blant annet hevder at MMR-vaksinen kan ses i sammenheng med autisme.

Ifølge overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet kan imidlertid slike meslingutbrudd ha flere ulike årsaker.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner. Dersom ikke 95 prosent av befolkningen er vaksinert, kommer sykdommen stadig tilbake. Å oppnå 95 prosent vaksinedekning er krevende i flere land, sier han.

– I Norge er det høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet, da omtrent 19 av 20 barn får de fleste programvaksinene. Men det kan være ulike utfordringer i Europa. For eksempel engstelse for bivirkninger, tro på at sunn livsstil kan hindre at barn smittes og hindre komplikasjoner hvis de smittes, eller mistillit til myndighetene. Det kan også skyldes at helsepersonell gir uklar, mangelfull eller dårlig informasjon om sykdomsrisikoen, sier han.

Kan være aktuelt å fremskynde vaksinen

I Norge tilbys alle norske barn MMR-vaksinen gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder og ifølge Helsenorge.no blir den første dosen vanligvis gitt ved 15 måneders alder og den andre i 11/12-årsalderen. Dette sikrer at man beskyttes livet ut.

Dersom man skal reise til land med meslingutbrudd, kan det ifølge Riise være aktuelt å fremskynde vaksinen. Han anbefaler derfor at man snakker med helsesøster i god tid før reisen.

MMR-vaksinen kan gis fra barnet er ni måneder gammel og reisemål, type reise og varighet på oppholdet tas med i betraktningen når tidlig vaksinasjon vurderes.

Men selv om den absolutt laveste alderen for MMR-vaksinen er ni måneder, vil vaksinering i denne alderen kun ha en kortvarig effekt.

– Dersom barnet er under 12 måneder gammelt når vaksinen gis, skal man gi en ny dose på helsestasjonen ved 15 måneder alder. Mens barn over 12 måneder trenger ikke å revaksineres før skolealder, sier sykepleier Hildegun Sæverud ved Sentrum Reisemedisin.

Ved reise til land med høy forekomst av meslinger kan det ifølge Folkehelseinstituttet også være aktuelt å framskynde andre dose MMR-vaksine for skolebarn. Mens nyfødte barn og spedbarn i det første levehalvår som oftest vil være beskyttet mot meslinger gjennom antistoffer overført fra mor i svangerskapet - forutsatt at mødrene er vaksinert mot meslinger eller har gjennomgått sykdommen.

LES OGSÅ: Baby på sydentur - forsvarlig?

SVÆRT SMITTSOMT: Å bli smittet av meslinger kan i verste fall få et dødelig utfall. Foto: chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix
SVÆRT SMITTSOMT: Å bli smittet av meslinger kan i verste fall få et dødelig utfall. Foto: chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Et av de mest smittsomme virusene vi kjenner til

Sykepleier Hildegun Sæverud ved Sentrum reisemedisin råder imidlertid foreldre til å tenke seg godt om før de reiser med barn som er yngre enn ni måneder til land som har utbrudd av meslinger, da hun sier sykdommen er svært smittsom.

– Meslinger smitter via luften og ved kontakt med sekreter. Viruset er blant de mest smittsomme vi kjenner til. Det er anslått at en person med meslinger i gjennomsnitt vil smitte mellom 15 og 20 andre dersom de ikke er vaksinert. Sykdommen tar cirka 135.000 liv årlig, hovedsakelig blant barn. Fra år 2000 til 2015 ble antall tilfeller på verdensbasis redusert med 79 prosent på grunn av vaksinasjon, forteller hun.

Ifølge Sæverud vil meslinger hos cirka 1 av 1000 smittede få alvorlige komplikasjoner med dødelig utfall.

– Lungebetennelse, bronkitt og ørebetennelse er vanlige komplikasjoner etter man har gjennomgått meslinger. Hjernebetennelse (encefalitt) er en sjelden, men alvorlig komplikasjon. 20-40 prosent av disse pasientene får varig hjerneskade.

– Risikoen for komplikasjoner høyest for barn under 5 år og for voksne over 20 år. Gravide og personer med redusert immunforsvar er særlig utsatt.

Hun anbefaler at også voksne som verken er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen bør vaksinere seg.

– Unntaket er gravide og personer som er immunsvekket pga. sykdom eller medisiner. Disse gruppene bør revurdere reise, på lik linje med barn under 9 måneder, råder hun.

Disse landene har hatt flest tilfeller

Romania og Italia er de to landene som er mest rammet. I Italia er det ifølge Øystein Riise spesielt regionene Piemonte, Lazio, Lombardia og Toscana som har rapportert flest tilfeller.

Men det har vært rapportert om meslinger i flere europeiske land, slik at man bør være oppmerksom dersom man skal reise med små barn til Belgia, Frankrike, Tyskland, Sveits og Polen. Oppdatert informasjon med oversikt over meldte tilfeller i ulike land finnes på ECDC (Det europeiske smitteverninstituttet) sine nettsider.

LES OGSÅ: Disse kan være ekstra utsatt for meslinger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer