– Det kan være fornuftig å diskutere reiser til land med meslingutbrudd med helsesøster. I noen tilfeller kan det være aktuelt å fremskynde vaksiner, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer hos Folkehelseinstituttet.
Verdens helseorganisasjon (WHO) slo i fjor alarm om meslingutbrudd i Europa. Bare i januar 2017 ble det meldt om cirka 500 meslingtilfeller og var spesielt mange tilfeller i Romania og Italia.
Nå har det også blitt meldt om tilfeller av meslinger i Norge. Det har blitt diskutert om hvorvidt dette skyldes vaksinemotstand, da enkelte blant annet hevder at MMR-vaksinen kan ses i sammenheng med autisme.
Ifølge overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet kan imidlertid slike meslingutbrudd ha flere ulike årsaker.
– Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner. Dersom ikke 95 prosent av befolkningen er vaksinert, kommer sykdommen stadig tilbake. Å oppnå 95 prosent vaksinedekning er krevende i flere land, sier han.
– I Norge er det høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet, da omtrent 19 av 20 barn får de fleste programvaksinene. Men det kan være ulike utfordringer i Europa. For eksempel engstelse for bivirkninger, tro på at sunn livsstil kan hindre at barn smittes og hindre komplikasjoner hvis de smittes, eller mistillit til myndighetene. Det kan også skyldes at helsepersonell gir uklar, mangelfull eller dårlig informasjon om sykdomsrisikoen, sier han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger