Vaksine til barn som skal flytte til utlandet

Publisert
Sist oppdatert

Ved flytting utenlands i første leveår bør vaksinasjonen tilpasses programmet i landet man skal flytte til, anbefaler norske helsemyndigheter.

For barn som skal ha lengre opphold i land med høyere forekomst av infeksjonssykdommer, kan det være aktuelt å forsere vaksinasjonsprogrammet i spedbarnsalder. Barnet kan da få tre doser kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenzae type b (DTP-IPV- Hib) med korte intervall (ned til fire uker). Første dose kan tidligst gis ved alder 6-8 uker. Dette regimet krever at barnet får en fjerde dose et års tid eller mer etter tredje dose. 

En dose MMR-vaksine så tidlig som ved 9 måneders alder kan også være aktuelt før opphold i land med høyere smittepress. Barn under 1 år som får MMR-vaksine får ikke fullgod beskyttelse og må derfor få en ny dose etter de har fylt 1 år, opplyser Folkehelseinstituttet.

Vanlige ”reisevaksiner” gis stort sett som til voksne, men barn kan oftere ha behov for rabiesvaksine og hepatitt B-vaksine. Det er mange vaksiner som ikke anbefales i første leveår, og noen har enda høyere aldersgrenser for når de kan gis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer