- Det er overraskende hvor stor motstand det finnes mot offentlig amming, forteller Ammehjelpen. Foto: Shutterstock.com ©
- Det er overraskende hvor stor motstand det finnes mot offentlig amming, forteller Ammehjelpen. Foto: Shutterstock.com ©

Vakt henviste ammende kvinne til stellerom og bæsjestank

Enten det er i skogen, i kirka eller hos optikeren – norske kvinner ammer der det føles naturlig, og flertallet synes at sentrene sine «ammerom» ikke er et egnet sted. Man velger bort ekkel lukt fra stellerommet, og slenger heller fram puppen på en kafé, en benk eller til og med inne på matvarebutikken, om nødvendig. Flere av Mammanetts brukere har imidlertid opplevd å bli avvist og henvist til et annet sted for å amme. Ja, noen blikk kan man da regne med, men kan vi kvinner faktisk bli nektet å amme offentlig? 

Vakter henviste kvinne til kjøpesenterets illeluktende stellerom 

Vi spurte dette spørsmålet på Mammanetts Facebookside tidligere i år: Hvor er det merkeligste stedet dere har ammet på?
«På doen på kjøpesenteret etter å ha blitt henvist dit av ekle sentervakter… Det luktet ille og var ikke hyggelig», skriver en bruker, mens et svar fra en annen kvinne lyder:
«Etter min mening er en av de merkeligste plassene i «bæsjestanken» på stellerommet på et kjøpesenter. Det er jo der man blir henvist for å amme, men jeg synes det er merkelig. Jeg hadde hvert fall syntes det var merkelig om jeg måtte innta lunsjen min på do…»

Se også: Video: Masseammet i protestaksjon!

Kan ikke nektes

Advokat Sylte: Det finnes ingen rettslig hjemmel for å nekte noen å amme på offentlig sted.
Advokat Sylte: Det finnes ingen rettslig hjemmel for å nekte noen å amme på offentlig sted. Vis mer

- Det finnes ingen rettslig hjemmel eller saklig begrunnene for å kunne nekte amming på offentlige steder, sier advokat Olav Sylte fra Avdokatfirmet Sylte til Mammanett.no. - Det er en rett å ferdes og herunder gjøre det som er faller naturlig på offentlige steder. Herunder å amme sitt barn. Dette er jo en menneskerettighet. Det kan være begrensninger i retten til fri utfoldelse ut fra saklige hensyn, eksempelvis at det ikke er tillatt å benytte mobiltelefon i mindre lokaler dersom dette kan forstyrre. Derimot må nok de fleste innrette seg på instrukser på private steder, som restauranter, butikker og lignende, sier advokaten.

- Burde ikke være et tema!

Advokat Olav Sylte antar at utviklingen med det mange hevder er misforstått likestilling, kan være en av årsakene til at dette i det hele tatt er blitt et tema, blant annet at flere og flere kvinner lar være å amme eller gjør dette i kortere perioder, samt at flere kvinner satser på egen karriere i stedet for barn.
- Det burde ikke være et tema i det hele tatt at det ikke skulle være tillatt å amme på offentlige steder, og det vil nok være viktig at denne retten markeres av flest mulig, både menn og kvinner, sier Sylte.

Les også: Melkedeling - en ny og ikke risikofri trend 

Babyens behov først

- Kvinner har all rett i verden til å amme, og det viktigste av alt er å møte babyens behov når barnet er sultent og dere er ute, sier informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, Anne Sigstad. – Det er en overraskende stor motstand mot offentlig amming, så jeg forstår at enkelte kvinner kan grue seg til å amme ute. Man må nok regne med en del blikk, og man kan faktisk risikere å bli kjeftet på dersom man ikke ammer diskré, sier Sigstad.

5 tips for en diskré ammestund ute:

  1. Dra gensere opp istedenfor ned, slik at du ikke viser så mye hud og bryst.
  2. Bruk ammetopp som forenkler «dra-ned-genseren-metoden», slik at du ikke viser for mye.
  3. Prøv ammesjal som både skjuler puppen og barnet under ammestunden.
  4. Bæretøy fungerer fint til å amme barnet i. Når du bærer barnet på deg, vil ingen legge merke til om du ammer eller ikke.
  5. Er du på kafé eller restaurant, kan du sette deg på et bord innerst i lokalet, gjerne med ryggen til dersom det er plass.
undefined
Til forsiden