Konfirmasjonsantrekk:

Valgte festdrakt fremfor bunad - sparte 65.000 kroner

- En billig festdrakt kan være minst like fint som bunad, mener konfirmant Michelle og trebarnsmor Nina.

VAKRE FESTDRAKTER: Syfellesskapet Fæbrik lanserte i mars symønster på festdrakt og oppfordrer alle til å sy sin egen festdrakt av gjenbruksmaterialer. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VAKRE FESTDRAKTER: Syfellesskapet Fæbrik lanserte i mars symønster på festdrakt og oppfordrer alle til å sy sin egen festdrakt av gjenbruksmaterialer. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

En billig festdrakt kan være minst like bra som bunad, det mener i alle fall trebarnsmor Nina Lorentzen og datteren Michelle Angelica (15). Sistnevnte skal snart konfirmeres og ønsket seg egentlig bunad, slik «alle andre» har.

Men da tekstilene i bunaden hun hadde arvet fra oldemoren sin var for skjør til å kunne utvides, så det dårlig ut. I en stor familie med fire «mine og dine barn», var det nemlig ikke særlig rom i økonomien for å kjøpe bunad.

– Vi har snakket om å skaffe en nordlandsbunad, da min mor var fra Harstad og jeg fikk låne en nordlandsbunad til min egen konfirmasjon. Med søljer og bunad var verdien den gangen hele 70 000 kroner, og etter å ha regnet på det ville det bli like mye nå. Noe som er helt uaktuelt for min del, det er alt for mye penger, sier Nina.

– Blant min datters jevnaldrende virker det som om de fleste får bunader i konfirmasjonsgave. Det er utrolig synd at det skal koste så mye for noe det er mye press på at man må ha.

Fikk festdrakt av venninne

Nina og ektemannen John Martin vurderte derfor å kjøpe festdrakt, men før de rakk så langt tilbød Ninas gode venninne, og Michelles «reserve mormor», å kjøpe den for dem. Sammen med et par andre ga hun Michelle en komplett festdrakt i konfirmasjonsgave.

– Jeg ble helt satt ut og litt målløs, mildt sagt. Eva er en sjelden dame og har et utrolig stort hjerte, noe vi i min familie setter stor pris på. Hun hadde tittet i et reklameblad fra Sparkjøp og noen av festdraktene de hadde der var jo så lik en vanlig bunad.

– Det er likevel snakk om mye penger. Drakten kostet 1599 kroner, men med sko, sjal, veske, cape og pose til å henge den i, ble det cirka 3000 koner totalt. Søljer har Michelle arvet etter oldemoren sin, men vi vurderer også å kjøpe hårbøyle og søljeøredobber som passer til, med det vil alt sammen komme på cirka 5000 kroner.

Nina synes at det å gi kjempedyre bunader til konfirmanter også er en uting med tanke på at kroppen ikke alltid er ferdig utviklet i den alderen.

– Hofter, liv og byste vil forandre seg frem til de er cirka 18 år og da kan man være uheldig og ende opp med at man ikke får den på seg. Noe som igjen kan trykke jentene ned, fordi det er mye fokus på vekt, i tillegg til press på å bruke bunad. Så bunad er noe jeg synes man skulle ha ventet med til de var ferdig utviklet, sier hun.

KLAR FOR DEN STORE DAGEN: Med sin nye festdrakt, gleder Michelle seg veldig til konfirmasjonen. FOTO: Privat
KLAR FOR DEN STORE DAGEN: Med sin nye festdrakt, gleder Michelle seg veldig til konfirmasjonen. FOTO: Privat Vis mer

Mer positive til festdrakt enn før

Konfirmanten selv er også strålende fornøyd med sin nye festdrakt og gleder seg veldig til å bruke den på 17. mai og i konfirmasjonen. I sin fine blå festdrakt føler hun at hun ikke skiller seg så mye ut fra venninnene som går i bunad.

Alle er riktignok ikke like positive til disse «bunads-kopiene». I Norge snakkes det mye om bunadspolitiet, det vil si personer som kritiserer folk som ikke bærer bunader korrekt, og i fjor var det spesielt munnbind med bunadsbroderier som satte sinnet i kok hos enkelte.

En del er også kritiske til bunader som blir produsert i lavkostland, da argumentet er at de truer norske håndverkstradisjoner.

En ny undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av NRK tyder imidlertid på at festdrakter blir et stadig mer akseptert alternativ til bunader. Over halvparten av de spurte svarte at de var positive til festdrakter, mens bare ti prosent var negative.

Nina mener imidlertid at det i enkelte miljøer fortsatt er et press om å gå med bunad. Noen velger sågar bort festdrakten, fordi de ikke ønsker at andre skal tro at de ikke har råd til en ekte bunad.

– Etter min mening viser det hvor stort press man har på å bruke bunader i dagens samfunn og at man liksom må ha råd til det. Det er mange som ser ned på dem som ikke har vanlig bunad, men det er også mange som ikke gjør det. Det er utrolig synd og ikke minst trist at enkelte føler de blir sett skjevt på fordi de går i festdrakt.

– Det er ikke til å stikke under stol at bunader har blitt et statussymbol, men jeg synes man skal bruke det man har råd til og føler seg fin i. Dagens festdrakter er jo så lik disse bunadene, og helt ærlig så ville jeg følt meg mer vel i en festdrakt og brukt den oftere enn en bunad. Hos meg hadde bunaden blitt hengende i skapet og bare blitt brukt til veldig spesielle anledninger fordi den er så dyr. Jeg hadde ikke turt å bruke den rett og slett!

Bunadspress blant konfirmanter

Spare- og forbrukerøkonom hos Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, synes det er synd om det at man ikke har råd til bunad skal føre til at konfirmantene gruer seg til den store dagen.

– Det kan jo være mange grunner til at man ikke kjøper bunad. Kanskje man ikke liker den bunaden som er for det området man kommer fra, eller at man bare synes festdraktene er finere. Jeg tror dessuten at de færreste tenker så mye over hva andre har på seg, de fleste er mest opptatt av seg selv, sier hun.

Tvetenstrand har riktignok inntrykk av at det eksisterer et visst bunadspress blant konfirmanter, da penger og bunad fortsatt står øverst på ønskelistene hos de fleste.

– Mange foreldre prioriterer nok å bruke mye penger på konfirmasjonen og sparer flere år i forveien. Hvis du ikke kan sy bunaden selv, blir det fort store summer når du både skal ha sølje, sko, jakke og sjal. Mange starter derfor med å gi slike ting allerede i dåpsgave, noe det kan være fint å tenke på om man har et mål om at konfirmanten skal få bunad. For de som har mulighet til det, kan det kanskje være et alternativ å kjøpe bunad sammen med besteforeldrene. Mange har også bunader de ikke bruker, så en mulighet kan være å arve eller kjøpe brukt.

– Klarer man å sy bunad selv, kan man få den mye billigere. Med en hjemmeværende forelder, hadde min familie ikke så god råd da jeg vokste opp. Da begynte mamma, som aldri hadde sydd bunader før, å sy den selv. Det ble hennes store prosjekt og mulighet til å gi gave. Det betyr også ekstra mye for meg at mamma har sydd den.

Snakk med konfirmanten!

Langt ifra alle har imidlertid kapasitet eller tid til å sy bunad. Dersom det er vanskelig for foreldrene å innfri konfirmantens ønske om bunad, er det ifølge forbrukerøkonomen først og fremst viktig å ha en åpen dialog om økonomi og penger.

– Foreldre bør forklare hvor mange penger det faktisk er snakk om og at man ikke har mulighet til å kjøpe bunad. Det som er bra i dag, er at det finnes så mange fine alternativer. Vis gjerne til sosiale medier og alle de som syr disse flotte festdraktene. Jenny Skavlan og de andre i syfellesskapet Fæbrik holder for eksempel sykurs i hvordan du selv kan sy kule festdrakter. Det kan jo hende konfirmantene ikke selv har tenkt på festdrakter, men at de vil sette like stor pris på dem.

– Unngå også å tenke så mye på hva andre mener. Den største fella vi gjør er å sammenligne oss med andre i stedet for å gå ut ifra hva vi selv har mulighet til. Det er også veldig viktig at man ikke tar opp forbrukslån eller bruker kredittkort for å strekke seg så langt man kan, for å oppnå konfirmantens ønske, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer