Vanlige misfortåelser om graviditet

Noen myter er mer seiglivet enn andre. Gravide bør ikke lytte til alle "gode råd".

IKKE HØR PÅ ALLE "GODE RÅD": Noen misforståelser lever i beste velgående Foto: NTB scanpix/shutterstock
IKKE HØR PÅ ALLE "GODE RÅD": Noen misforståelser lever i beste velgående Foto: NTB scanpix/shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjeldent er man så opptatt av å leve sunt og unngå fare som når man er gravid. Og rådene for hva man kan gjøre og ikke florerer. Her er noen råd du IKKE bør høre på.

1. Gravide bør ikke bruke Paracet 

En studie utgitt i tidsskriftet Science Translational Medicine hevder at gravide ikke bør bruke Paracet når det er en gutt i magen. I følge forskerne kunne virkestoffet paracetamol ramme fosterets testikler. 

Resultatet av denne studien er imidlertid svært omstridt og ifølge Statens legemiddelverk er det ikke farlig for gravide å bruke Paracet i moderate mengder. 

Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer!  Foto: Shutterstock ©
Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer! Foto: Shutterstock © Vis mer

– Vi har såpass mye kunnskap om bruken av paracetamol i svangerskap i mange land, og har ikke sett noen tegn til denne typen problemer. Statens Legemiddelverk ser på alt som kommer av artikler og forskninger og vurderer om det har betydning for våre anbefalinger. Denne forskningen har ingen betydning og paracetamol er fortsatt førstevalg av smertestillende under graviditet, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til Lommelegen.no.

Madsen mener at forskningen ikke tar hensyn til det hele bildet.

– Gravide kan få sterke smerter og da finnes det ingen gode alternativer til paracetamol. Vårt råd er da å bruke paracetamol og følge den anbefalte doseringen som står bak på pakningen. Paracetamol skal ikke brukes lengre enn nødvendig og ikke i større doser enn nødvendig, påpeker han.

Ibux (Ibuprofen) er et legemiddel gravide ikke bør bruke

HØYGRAVID OG UT PÅ BILTUR: Trafikksikkerhet er viktig - også for det ufødte barnet i magen! Foto: NTB Scanpi Foto: NTB scanpix
HØYGRAVID OG UT PÅ BILTUR: Trafikksikkerhet er viktig - også for det ufødte barnet i magen! Foto: NTB Scanpi Foto: NTB scanpix Vis mer

2. Bilbelte er farlig for fosteret

Mange tror at man ikke kan bruke bilbelte når man har et barn i magen – eller at man  bruke en spesiell beltestyrer («bilbelte for gravide»). 

Ifølge Carina Henske hos Trygg Trafikk er dette helt feil. – Gravidbeltet er kun for komfort, og har ingen sikkerhetsfunksjon, slår hun fast. 

Det er viktig at gravide bruker bilbelte og at man bruker det riktig; hoftedelen av bilbeltet skal alltid ligge langt nede over hoftekammene under magen. Det må også være strammet godt nok. Beltet som går diagonalt over kroppen skal plasseres mellom brystene og på siden av den gravide magen.

LES OGSÅ: Slik bruker du bilbeltet riktig

PLAGG SOM FUNGERER: Silje kombinerte store jakker og gensere sammen med skinny jeans i første delen av graviditeten.   Foto: Collage: Sara Johannesen, Alex Haddow/Cosmopolitan, privat
PLAGG SOM FUNGERER: Silje kombinerte store jakker og gensere sammen med skinny jeans i første delen av graviditeten. Foto: Collage: Sara Johannesen, Alex Haddow/Cosmopolitan, privat Vis mer

3. Ups. Du trenger en helt ny garderobe

En sannhet med modifikasjoner. 

Det er ikke lenger slik at gravide nødvendigvis trenger å gå til innkjøp av en ny og dyr garderobe med mammaklær fra tredje måned. 

Silje Pedersen, moteredaktør i KK, har tidligere gitt råd om klær til gravide til Mammanetts lesere og fortalt at hun nektet å bruke gravidjeans da hun var gravid.

– Hvem vil ha et stort magebånd over hele magen? Da bruker jeg heller strikketrikset, lange t-skjorter og gensere. Jeg må sikkert ty til tights eller sånne jeans helt på slutten av svangerskapet, men unngår det så lenge jeg kan, innrømmer hun.

Strikketrikset går ut på å feste hårstrikk i knappehullet og rundt knappen på olabukser. På denne måten kan du bruke favorittbuksene dine mye lengre.

Har du lyst til å unne deg noen gode og komfortable plagg når du er gravid - kjør på! Du kommer til å trenge klær i større størrelser enn du pleier å bruke. Men det er altså ikke et must at klærne er mammaklær - kjøp heller noe du også har lyst å bruke etter fødselen.

LES OGSÅ: De vanligste graviditetsplagene

JODA, MEN VELG RIKTIG ØVELSER: Ikke alle mageøvelser fungerer når magen vokser. Foto: Shutterstock ©
JODA, MEN VELG RIKTIG ØVELSER: Ikke alle mageøvelser fungerer når magen vokser. Foto: Shutterstock © Vis mer

4. Unngå å trene magen når man er gravid

Kan man på noen måte skade fosteret eller seg selv om man trener magemuskler under graviditeten?

I følge fysioterapeut Jill Jahrmanns, forfatter av boken «kule mager», er det ikke farlig å trene magen, men skriver at det kan være hensiktsmessig å velge andre mageøvelser enn rette bukøvelser som situps.

Årsaken er at når den gravide magen vokser, vil de rette magemusklene dele seg på midten. Når magen blir større klarer ikke musklene lenger å kontrahere seg (dra seg sammen) når du trener de tradisjonelle rette bukøvelsene som situps. Det er derfor ikke lenger noe poeng å gjøre disse mageøvelsene. 

​Slik bør du trene magemusklene når du er gravid

Akkurat når dette skjer er svært individuelt, mager vokser i forskjellig takt og størrelse på forskjellige tidspunkt. De fleste vil trolig selv kjenne når de ikke lenger klarer å aktivere magemusklene på samme måte som tidligere. Da kan man gå over til andre øvelser for magen.

LES OGSÅ: Annema er høygravid og råsterk

– Noen får mer lyst, noen får mindre lyst. Men farlig er det ikke!  Foto: Shutterstock.com ©
– Noen får mer lyst, noen får mindre lyst. Men farlig er det ikke! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

5. Sex kan skade det ufødte barnet

La oss med en gang slå det fast: Ja, det er greit å ha sex mens man er gravid! Mange kvinner og menn er unødig bekymret for at sex kan skade fosteret. En helt grunnløs bekymring.

Ja, du kan ha sex når du er gravid. Finn stillingen du og din partner fungerer best - stor mage trenger ikke være noen hindring.

Hormonell endring kan gjøre at enkelte gravide opplever at sex er bedre enn noensinne

Andre vil oppleve at lysten varierer eller blir fraværende. Det kan hende med både mannen og kvinnen.

ALVORLIG ELLER HELT UFARLIG: Blødning kan være et tegn på spontanabort, eller ufarlig blødning fra slimhinne. Foto: NTB scanpix
ALVORLIG ELLER HELT UFARLIG: Blødning kan være et tegn på spontanabort, eller ufarlig blødning fra slimhinne. Foto: NTB scanpix Vis mer

6. Blødning betyr abort

Spontanabort er ganske vanlig og forekommer mellom 10-20 prosent av alle påbegynte svangerskap. 

Mange gravide frykter spontanabort og bekymrer seg for at det skal ramme dem.

Så mange som 1 av 4 opplever en blødning mens de er gravide.

De fleste forbinder nok blødning med en truende spontanabort. Men det mange ikke vet, er at langt flere opplever en ufarlig blødning enn de som gjennomgår en abort. 

Med andre ord - ingen grunn til å tenke at "løpet er kjørt" selv om man skulle blø.

Uansett: Snakk med lege eller jordmor hvis du er gravid og blør.

LES OGSÅ: Blødninger i svangerskapet

NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor.. Foto: NTB scanpix
NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor.. Foto: NTB scanpix Vis mer

7. Kvitt deg med katten hvis du blir gravid

Nok en misforståelse.

Toksoplasmose en sykdom som forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii. 

Denne sykdommer er ikke farlig for folk flest, men dersom man er gravid kan parasitten i noen tilfeller gi alvorlig infeksjon hos fosteret som igjen kan føre til spontanabort eller misdannelser. 

Det er hos katter man finner denne parasitten mest. Hos kattene formerer parasitten seg og smittsomme former skilles ut via kattens avføring. 

– I utgangspunkt er det ikke farlig å ha katt når man er gravid, men dersom du ikke har katt fra tidligere vil vi ikke anbefale å anskaffe katt når du er gravid eller under planlegging av graviditet, sier Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter

- Om du har katt fra tidligere, kan kanskje noen andre gjøre rent i kattekassen. Det er også en fordel om kattekasen rengjøres daglig. Bruk hansker ved hagearbeid, sier hun.

LES HELE SAKEN: Forholdsregler for gravide som har katt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer