Vannjogging

Publisert
Sist oppdatert

En ypperlig metode for gravide med bekkenløsningsplager!
Odd Magne Lundby er fysioterapeut. På dagtid jobber han på eget institutt og reiser litt rundt til pasienter hjemme. På kveldstid praktiserer han kurs i vannjogging 3 ganger i uken for gravide med bekkenløsningsplager.Denne metoden er relativt ukjent i Norge enda. Lundby er i Mjøsområdet kjent for å være en ildsjel på dette området.Ill. Herbjørn Skogstad, Gjøvik

Snublet tilfeldig over metoden.
- "Hvordan i all verden kom du over fenomenet "vannjogging?"
- "Min interesse for metoden ble unnfanget ved at jeg ble "shanghaiet" med på et kurs på Idrettshøgskolen i Oslo. Det hadde meldt seg på en for lite til at kurset skulle kunne gjennomføres, og det kom klart fram fra kolleger at det var opp til meg om jeg ble med, og derved reddet situasjonen, eller ikke ble med, og derved skuffet de andre interesserte dypt og varig. Jeg valgte helterollen framfor Judastittelen!" forteller Lundby.

Han hadde før dette i flere år drevet svangerskapskurs på Gjøvik, basert på avslapnings- og pusteøvelser, men han så klart et behov for bevegelse til tross for de enkeltes vansker med tyngdekraften. Så fikk han altså dette vektløse alternativet rett i fanget.

Trening uten smerter og plager
- "Det sier seg selv at de "bekkenløse" er de som nyter best av metoden, da mange "vanlige" gravide fint kan ta turer ute i naturen under den største delen av svangerskapet, men også disse synes vannjogging er et fint alternativ. Det sier seg selv at selv en ”normal” graviditet medfører at man må avpasse farten etter forholdene noe, men ”bekkenløsning” gjør mange vanlige gjøremål til en pest og en plage. Ikke bare er det smertefullt, men mange ganger betyr det at disse aktivitetene må overtas av andre, noe som kan skape frustrasjon og skyldfølelse hos den rammede. " sier Lundby.

Metoden kan også med fordel benyttes av andre grupper som er hemmet for vanlig fysisk trening; revmatikere, slitasjeleddgiktspasienter, overvektige og mennesker med idrettskader m.fl.

Slik foregår det
Vannjoggingen foregår ved at den gravide tar på seg en dertil konstruert flytevest, går ut i vannet til det er dypt nok til at hun ikke når bunnen med bena. Vesten vil få henne til å flyte oppreist med vannet skvulpende over skuldrene, uten at hun må gjøre svømmebevegelser for å holde hodet over vannet. Fra denne posisjonen kan hun så gå, jogge, eller løpe, alt ettersom hennes kondisjon tilsier.
Bortsett fra vesten og badedrakt er det ikke noe ellers hun trenger, og de fleste kan utføre dette uten instruksjon, selv om en introduksjon av en som kan det fra før ville hjelpe.

"Tilfredsstillelsen av å kunne bevege seg som en ballerina, uten nødvendigvis å se ut som en, er stor!" sier Lundby.

Helsemessig gevinst
- "Hva oppnår man med vannjogging?"
- "Den helsemessige fordelen er hovedsakelig at forholdene legges til rette slik at den gravide kan mosjonere uten tyngdekraftens demoraliserende og smertefremkallende effekt. Alle har godt av å bevege seg, dette er vitenskapelig bevist ganske nylig, enten man lider av en sykdom eller ikke. Samtidig er det ikke bare å sette i gang når hvert skritt gjør vondt, og fristelsen til å unngå plage ved å unngå bevegelse er meget forståelig. Derfor er det meget tilfredsstillende å se det salige uttrykket i ansiktet på de "bekkenløse", når de faktisk kan kombinere bevegelse og fritak for smerte. Tilbakemeldingene er meget positive, og det er veldig hyggelig å bli så "populær" med en så minimal og ressurssparende innsats."

Kontakt fysioterapeut
Hvis du kunne tenke deg å prøve denne formen for mosjon, ta kontakt med en lokal fysioterapeut og forhør deg om de praktiserer metoden, eller vet om noen som gjør det i nærheten. På slike kurs er det vanlig å få låne det utstyret som trengs.

Her kan du lese mer om vannjogging: http://hjem.sol.no/omlundby/

Klubben AS kan levere vester til vannjogging.
Telefon: 62 95 08 20

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer