Vanskelige opplevelser knyttet til graviditet, fødsel og barsel.

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan vi opplever graviditet, fødsel og barsel er svært individuelt. Den fullkomne lykke eksisterer sjeldent! Mange mødre opplever problemer av forskjellig art etter fødselen. Hormonene herjer i kroppen og du skal omstille deg psykisk og gå inn i en ny rolle: mammarollen.

Kanskje opplevde du fødselen som dramatisk, og kanskje var det også omstendigheter rundt fødselen som var skremmende. Kanskje var barnet født for tidlig, eller var sykt. Barseltiden ble ikke som du hadde tenkt, barnet lå på en avdeling og du måtte ligge på en annen.

Kanskje opplever du at du er vedvarende trist og sliten etter fødselen. Selv om fødselen var normal, og barnet friskt.

Snakk med personer som du føler deg trygg på om det du har opplevd. Familie og venner. Mange trenger å snakke igjen og igjen om opplevelsene. Gjør da dette! Hjernen vår er fantastisk, og dette er en måte hjernen kan bearbeide traumer. Vi repeterer og repeterer det som skjedde, helt til vi føler oss trygge og fredige med det vonde. Å skrive om fødselen kan også være ledd i denne selvhjelpen.

Her har du noen tips om hvordan du kan gå frem for å få hjelp fra fagfolk.:

  • Alle skal få tilbud på barselavdelingen å gå gjennom fødselen sammen med jordmor. Her kan du få svar på ting du lurer på. Noen ganger kan forskjellige omstendigheter føre til at denne samtalen ikke blir gjennomført. Husk at det er aldri for sent! Ring sykehuset og avtal en time med jordmoren som fulgte deg under fødselen. Hvis jordmoren ikke jobber ved sykehuset lenger, kan en annen person ved fødeavdelingen gå igjennom journalen med deg!
  • Jordmor og helsesøster i din hjemkommune står parat til å hjelpe deg. Ta en telefon, snakk med dem! Be om å få en time hvor dere kan snakke om din graviditet/fødsel/barselperiode.
  • Ta gjerne opp problemer med din fastlege. Han eller hun kan evt. henvise deg videre til psykolog eller psykiater for polikliniske samtaler.
  • I kommunen din skal det være ansatt psykiatrisk sykepleier. Her har du også mulighet for å ta kontakt.


Av psykiatrisk sykepleier Elisabeth Lofthus
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer