Varige konsekvenser dersom mor er borte for lenge

Spedbarn blir utrygge av mors fravær, mener barnepsykolog. Foto: Shutterstock ©
Spedbarn blir utrygge av mors fravær, mener barnepsykolog. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Temaet som stadig dukker opp blant småbarnsmødre: kjærestetid - og ikke minst egentid. Vi prater om at vi endelig skal få ta oss en velfortjent weekend uten barn, mens andre kan rynke på nesa og ikke skjønne behovet for barnefri. Men hva er egentlig akseptabelt når det gjelder å være bortreist fra barna? Mammanett har spurt ekspertene. 

- De merker savn og uro hvis mor er borte

- Tilknytning er det følelsesmessige båndet som oppstår mellom spedbarnet og den eller de som tar seg mest av det. I praksis viser det seg ved at spedbarnet roer seg best hos den voksne som er mest kjent, og det ser ut som spedbarn starter med å knytte seg sterkest til den som steller det mest de første månedene, for så gradvis å utvide tilknytningen til også å gjelde andre voksne som tar seg av det, forklarer barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

For de aller fleste babyer blir mor det vi kaller hoved-tilknytningspersonen, og her begynner det som gjør dette politisk ukorrekt. 

- Hvis hoved-tilknytningspersonen blir borte reagerer barnet ofte med stressreaksjoner, som å bli mer alvorlig, bli urolig og gråte, noe som betyr at mor vanligvis er den barnet dårligst tåler å være borte fra. Noen sier at babyer ikke tidsfølelse, derfor gjør det ingenting at man er borte fra dem, men det er bare tull. Nei, de kan ikke klokken, men de merker savn og uro minst like godt som større barn og voksne.

Barna kan få vansker med relasjonsbygging

Gerhardsen mener at spedbarnets psyke er laget lenge før vi fikk frysebokser til å ha morsmelk i. I hundretusener av år har det at mor ble borte nærmest vært ensbetydende med sult og død. - Spedbarn er derfor pre-programmert til å ville være i nærheten av mor. Studier viser at spedbarn som er få timer og dager gamle klarer å kjenne igjen mors lukt, mors stemme og ansikt. Andre studier viser at mødre som nettopp har født, klarer å kjenne igjen babyen sin med bind for øynene bare ved å stryke over håndbaken, og at de kan sove gjennom sterk trafikkstøy og likevel våkne av svake lyder fra babyen sin.

- Ikke bare blir spedbarnet urolig av at mor, eller den som er der på heltid første månedene, er borte, det kan også skape en utrygghet som ikke så lett lar seg dempe. Vi ser at spedbarn som veldig tidlig opplever at mor er mye borte får problemer med å gå inn i varige relasjoner som større barn og voksne. De klarer på en måte ikke å stole helt på at en relasjon vil vare. Det kan virke som spedbarnet da gang på gang har savnet mor, for så å gi opp og begynne å knytte seg til den som nå tar seg av det, for så å miste denne personen og få tilbake mor, for så å miste henne igjen, forteller Gerhardsen.

Studier tyder på at så mye som 20 % av alle ettåringer ikke har det vi kaller trygg tilknytning, noe som kan tyde på at det ikke bare er i ekstreme tilfeller at barn blir utrygge av fravær, sier Elisabeth Gerhardsen.  

Start i det små

Etterhvert vil barnet knytte seg sterkere og sterkere til andre voksne som tar seg av det, vanligvis først til pappaen, noe som betyr at barnet vil tåle stadig bedre at mor blir borte så lenge far er der i stedet. Men den beste måten og få et trygt barn som tåler fint at du reiser bort, er å starte veldig forsiktig. 

- Jo tryggere tilknytningen får bli første året, jo lettere vil babyen tørre å knytte seg til andre, og jo lettere vil barnet tåle at du begynner å være borte lenger. Det bygger på hverandre. Er grunnmuren god vil den tåle mye siden, sier Elisabeth Gerhardsen.

Hva som er vanlig når det gjelder å dra fra barna er hun ikke helt sikker på, men hun mener at de fleste foreldre, eller i hvert fall mødre gruer seg ofte for å reise fra spedbarn og helt små barn over flere dager. 

- Det at de gruer seg er et sunnhetstegn - et tegn på at tilknytningen til barnet er slik den bør være. Det å være hønemor er derfor et sunnhetstegn, ikke et uttrykk for at hun er overbekymret, understreker Gerhardsen.

Likegyldighet og avvisning av mor

I tre eksperimentelle studier fra 1981-1987 viste det seg at når mor var borte mer enn ei uke i første leveår og mer enn to uker i andre leveår, var majoriteten av spedbarna reaksjoner i form av hyppig, langvarig gråt og vanskelig å trøste, sier Førsteamanuensis Øyvind Kvello, ved Psykologisk institutt, NTNU.

- Spedbarnas reaksjon endret seg mellom fem til åtte dager etter at mor ble borte i form av mindre gråt, men også at barnet viste mer likegyldighet og avvisning av mor når hun kom tilbake. Den gang skjønte man ikke hvordan dette skulle forklares fordi Piaget sa at objekt permanens/ objekt konstans ble etablert ved 18 måneders alder, mens nyere studier indikerer at barn ved seks måneders alder trolig har en hukommelse som varer omkring ei uke, og i andre leveår opp mot et par uker, forklarer Kvello til Mammanett.no.

Så lenge kan du være borte 

En grei tommelfingerregel er at hoved- tilknytningspersonen, som nesten alltid vil si mor, de første 6 månedene ikke er borte lenger enn babyens alder i måneder – men med rom for å doble det iblant. For eksempel:

1 måned gammel = 1-2 timer borte

3 måneder gammel = 3-4 timer borte

- Tommelfingerregelen kan ikke trekkes direkte over til andre halvår, for jeg ville selvsagt ikke anbefale at mødre til 11 måneder gamle barn har 11 timers arbeidsdager hver dag. Jeg anbefaler at man ikke er borte mer enn kort arbeidsdag andre halvår heller, i hvert fall ikke før barnet nærmer seg året. Med et 12 måneder gammelt barn kan du ha barnevakt en halv helg, men vent med helgeturer til barnet nærmer seg halvannet, og helst ikke en langhelg borte før barnet er to år. Det er kanskje strengt, men tenk på det som en helgardering for at barnet ditt skal utvikle en sterk psyke, sier barnepsykologen Elisabeth Gerhardsen.

Hva mener du?

Når det er greit å dra fra barna? Hva er din erfaring? Bli med i debatten du også!

Diskusjon: Mors fravær skader babyen? 

Diskusjon: Hvor lenge er det akseptabelt å reise fra en 2-åring? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer