Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer

Varmeutslett

Publisert

Spedbarn er utsatt for å få varmeutslett fordi kontrollen av svettekjertler er dårlig utviklet. Utslett som oppstår på grunn av varme er et svakt rødt utslett med små røde flekker. Varmetslett kommer på steder på kroppen hvor det er mange svettekjertler. For eksempel ansiktet, på halsen, på skuldrene og i hudfurer som albue, lyske og knehase. 

Like viktig som å unngå varmeutslett er det å unngå at babyen får heteslag, noe som kan være svært alvorlig for en baby.

Unngå varmeutslett slik:

Hvis babyen har fått varmeutslett  

Hvis utslettet blir borte når du har gjort disse tiltakene, kan du regne med at babyen hadde et varmeutslett. Milde utslett blir som regel borte av seg selv, mens alvorligere former kan kreve lokalbehandling for å lindre ubehag.

Kontakte lege?

Varmeutslett får vanligvis tilbake av seg selv og krever ikke medisinsk hjelp. Legebehandling er sjeldent nødvendig. (1)

Ta kontakt med lege dersom du eller barnet ditt har symptomer som varer lengre enn tre til fire dager, eller hvis utslettet forverres eller det er tegn på infeksjon. (3)

Hvis barnet også har symptomer på nedsatt almenntilstand, bør lege kontaktes.

Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:

  1. Ungen er syk, Lars H Gustafsson, Cappelen 2002
  2. Barnets helse, fra A til Å, Miriam Stoppard, Gyldendal Fakta, 4. utgave 2002
  3. Norsk Helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer