HOGGORM: Bilde tatt av huggorm Frogn, Akershus. Karakteristisk kjennetegn er den avlange pupillen i øyet og sikk-sakk mønster på ryggen. Foto: NTB scanpix/Samfoto v. Næss, Baard
HOGGORM: Bilde tatt av huggorm Frogn, Akershus. Karakteristisk kjennetegn er den avlange pupillen i øyet og sikk-sakk mønster på ryggen. Foto: NTB scanpix/Samfoto v. Næss, Baard Vis mer

Ved hoggormbitt bør alltid barn til lege

Så giftig er den nordiske hoggormen.

Publisert

Hoggormen er mest aktiv i mai-juni. Fine sommerdager med mange folk ute i terrenget fører til at flere kommer i nærkontakt med hoggormen og blir bitt.

Hoggorm biter i selvforsvar

Hoggorm eller hoggorm (Vipera berus) er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa.​

Ifølge ekspert på slanger, Pål Sørensen, skal det litt til for at man skal bli bitt av hoggorm.

– Du må ta på den, trå på den eller like ved den, eller sette deg på ormen for at den skal bite. Hoggormen biter i forsvar når den føler seg truet, den vil aldri angripe uprovosert, har han tidligere sagt til Mammanett.

Hoggormen er fredet i Norge.

Symptomer på hoggormbitt

Lokalreaksjoner

Typiske symptomer på bitt:

Lokalreaksjonen kan utvikle seg til en alvorlig komplikasjon. 

Andre reaksjoner på forgiftning:

Kilde: helsebiblioteket.no

Vis mer

Så giftig er den nordiske hoggormen

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Det kan være greit å lære seg forskjell på den gifte huggormen, og de to andre ufarlige slangeartene, tilfelle man blir bitt. 

Giften blir oftest injisert i underhuden og sprer seg lokalt rundt bittstedet og videre til sirkulasjonen. Høyest giftkonsentrasjon i blodet inntrer ½-4 timer etter bittet. Deretter halverer giftkonsentrasjonen seg hver åttende time. 

Forholdet mellom giftmengden som sprøytes inn, bittstedets lokalisering, pasientens helsetilstand før bittet, alder og kroppsvekt avgjør hvor alvorlig forgiftningen blir. I Sverige oppstår en moderat til alvorlig forgiftning hos ca. 40 % av innlagte pasienter (barn under 10 år og eldre er overrepresentert), ifølge helsebiblioteket.no.

Dødsfall er imidlertid svært sjelden og cirka 30 % av hoggormbitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift i det hele tatt – såkalte «tørrbitt». Det vil si at dyret bare hugger ut i forsvar, nærmest som når en hund glefser. Slike tørrbitt er helt ufarlige og sees oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand.

- Barn bør alltid til lege!

- Dersom man blir bitt av hoggorm, bør man holde bitestedet mest mulig i ro, sier lege og tidligere leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen.

– Ta kontakt med legevakt for råd. Hvis man kjenner seg allment dårlig, bør man ringe 113, sier hun.

– For de fleste voksne går dette bra, noen reagerer dog med en allergisk reaksjon som påvirker alle organsystem og det er farlig. Det er for de fleste en lokal reaksjon mot selve giften som sprøytes inn og den kan bli kraftig, sier hun.

Ifølge Helsedirektoratet bør barn som blir bitt alltid tas med til lege.

Alle - uavhengig alder - bør også reise til sykehuset når om man har blitt bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg. Eldre, gravide, personer med redusert allmenntilstand eller personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin) bør også alltid dra til sykehus ved hoggormbitt.

Hvis du er en frisk ung eller voksen, bør du kontakte Giftinformasjonen for råd om hvordan du skal forholde deg om du blir bitt.

LES OGSÅ: Mange barn reagerer kraftig

HOGGORMBITT: Fingeren til venstre er rød og mørkere ved selve bittstedet etter virkningen av hoggorm gift.  Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix
HOGGORMBITT: Fingeren til venstre er rød og mørkere ved selve bittstedet etter virkningen av hoggorm gift. Foto: Ove Bergersen / NTB Scanpix Vis mer

Forebygg å bli bitt

For å unngå møter med hoggorm, tipser Sørensen om at man kan holde gresset kortklipt rundt hus og hytter. Dette fordi hoggormen vanligvis unngår helt åpent terreng.

Sko, strømper og langbukser vil som regel være god nok beskyttelse mot bitt, da rekkevidden av et hugg ikke er stor og tennene er korte.

– Hoggorm flykter vanligvis inn i tett vegetasjon når mennesker dukker opp. Dersom den er i en oppvarmingsfase, og ikke har oppnådd høy kroppstemperatur, kan den allikevel bli liggende en stund.

– Hoggormen hører ikke lyd, men vil kunne bli skremt av vibrasjoner i bakken. Det hjelper altså ikke å rope til den, på den annen side kan det fort bli slitsomt å gå å trampe når man er på tur, smiler Sørensen.

LES OGSÅ: Derfor liker myggen noen av oss ekstra godt

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer