<b>VEKSTAVVIK I GRAVIDITETEN:</b> Patrick var under to kilo da han ble født, først noen år senere fikk foreldrene vite årsaken. Foto: Privat
VEKSTAVVIK I GRAVIDITETEN: Patrick var under to kilo da han ble født, først noen år senere fikk foreldrene vite årsaken. Foto: Privat Vis mer

Vekstavvik i graviditeten kan ha flere årsaker

Etter ni måneder med bekymringer ble Linn Karin og Kristoffer foreldre til en liten, men frisk gutt. Først to år senere fant familien ut hvorfor.

Publisert

Da Linn Karin (23) og Kristoffer (23) ventet sitt første barn, ble svangerskapet en nervepirrende opplevelse allerede fra første ultralyd. 

– På ordinær ultralyd så de at det var vekstavvik, barnet hadde normalt hode men kroppen var veldig liten, forteller Linn Karin.

Fikk nøye oppfølging

Linn Karin fikk etter dette ukentlig oppfølging på sykehuset.

– De mistenkte at barnet kunne ha en kromosomfeil eller lignende. En fostervannsprøve ble tatt men den ga oss ingen svar. Etter videre undersøkelser var de helt sikre på at det var noe galt med barnet, da de ikke hadde oppdaget noe feil med blodgjennomstrømning til og fra morkaken, forklarer hun.

Kunne velge å avslutte svangerskapet

På grunn av det alvorlige vekstavviket fikk Kristoffer og Linn Karin i uke 22 valget om de ville avslutte svangerskapet eller ikke.

– Vi synes det var ganske tøft, men ønsket å fortsette for hadde allerede kjent spark og fått en tilknytning til barnet. I tillegg hadde de jo ikke noe bevis på at det var galt med barnet, sier Linn Karin. 

Selv om barnet i magen lå under vekstgjennomsnittet, fulgte han sin egen kurve. Men i uke 38 stoppet det opp - han vokste ikke lengre. Legene besluttet da at fødselen måtte settes i gang, men det skulle vise seg at babyen ikke tålte riene og de ble nødt til å forløse ham med hastekeisersnitt.

LES OGSÅ: Ti dager i helvete - så kom telefonen Therese ventet på

VANSKELIG SVANGERSKAP: Linn Karin og Kristoffer sammen med sønnen Patrick.  Foto: Privat
VANSKELIG SVANGERSKAP: Linn Karin og Kristoffer sammen med sønnen Patrick. Foto: Privat Vis mer

Liten, men frisk

Da Patrick (3) ble født, veide han bare 1940 gram. Han var liten, men hadde heldigvis ingen andre store utfordringer.

– Han blir fortsatt fulgt nøye opp når det gjelder vekst og lengde, forteller Linn Karin.

– I en periode hvor han var syk gikk han veldig ned i vekt og måtte få sondeernæring. Men nå går det veldig bra med ham. Han følger sin egen vekstkurve, men er fortsatt litt liten i forhold til de andre barna, sier hun.

Fikk vite årsaken ved neste graviditet

Linn Karin forteller at det var først da hun ble gravid med nummer to at hun fikk vite at komplikasjonene muligens kunne skyldes blodpropp i morkaken.

– De tok blodprøver som viste at jeg hadde en forhøyet risiko for å få blodpropp. Jeg ble derfor satt på blodfortynnende medisiner gjennom hele det andre svangerskapet. I dag er lillebror Tobias (1,5) nesten like stor som storebroren sin, sier hun

Fakta: Gjennomsnittlig fødselsvekt 

Gjennomsnittlig vekt for levende fødte norske barn er rundt 3500 gram. WHO har følgende definisjoner for fødselsvekt:

Høy: Over 4500 g
Normal: 2500-4500 g
Lav: Under 2500 g
Svært lav: Under 1500 g
Ekstremt lav: Under 1000 g

FLERE ÅRSAKER TIL VEKSTAVVIK: Fosterets vekst er først og fremst genetisk regulert, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat
FLERE ÅRSAKER TIL VEKSTAVVIK: Fosterets vekst er først og fremst genetisk regulert, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat Vis mer

Flere årsaker til vekstavvik

Jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus forteller at det kan være mange årsaker til vekstavvik hos et foster. 

– Fosterets vekst i magen reguleres på en annen måte enn veksten etter fødsel, den er først og fremst genetisk regulert. Dette gjelder særlig første halvdel av svangerskapet. Det gjør at det er liten variasjon i fostervekst mellom ulike fostre i den tidlige fasen.

– Senere blir den genetiske kontrollen påvirket av stimulerende, vekstregulerende og hormonelle faktorer produsert av fosteret selv, forklarer hun.

I tillegg til det genetiske påpeker Hernar Belgum at også fosterets miljø vil spille en rolle for veksten, det vil si de faktorene som produseres av moren. 

– De hormonelle og miljøfaktorene virker særlig inn i siste halvdel av svangerskapet og gjør at det er større variasjoner i fostervekst. Fosterets vekst er et resultat av samspill mellom alle de nevnte faktorene. Eksempler på faktorer fra fosterets miljø som påvirker vekst er mors røyke/ snusvaner, morkakefunksjon og så videre, sier hun. 

Fakta - vekstavvik hos foster

Veksthemming hos fosteret forekommer i 3-10% av alle svangerskap.

Dersom fosteret vokser mindre enn normalt, øker det risikoen for komplikasjoner i tilslutning til fødselen. 

Arv, svangerskapsforgiftning, sykdom hos mor, sviktende morkake, røyking og bruk av rusmidler hos mor, spiseforstyrrelser, alvorlig svangerskapskvalme og tvillingesvangerskap kan være årsak til vekstavvik hos foster.

Kilde: Nhi.no

BLODPROPP I MORKAKEN: Denne typen infarkt kan ifølge jordmor Anne Kate Netskar skyldes årsaker som høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. Foto: Privat
BLODPROPP I MORKAKEN: Denne typen infarkt kan ifølge jordmor Anne Kate Netskar skyldes årsaker som høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. Foto: Privat Vis mer

Blodpropp i morkaken kan påvirke vekst

Infarkt i morkaken betyr ifølge jordmor Anne Kate Netskar ved Oslo Jordmor- og Ultralydklinikk at det har oppstått en tilstopping av blodårene som går til morkaken. 

– Når en eller flere av disse blodårene blir tilstoppet mister en større eller mindre del av morkaken blodtilførsel. Dette kaller man infarkt og har den samme mekanismen som ved infarkt andre steder i kroppen som for eksempel hjerteinfarkt.

Netskar forteller at konsekvensen av et slikt infarkt vil avhenge av hvor stor del av morkaken som er påvirket.

– Barnets vekt er i stor grad forutbestemt av foreldrenes gener, men infarkt i morkaken kan påvirke fosterveksten slik at barnet ikke oppnår sitt optimale vekstpotensial, sier hun. 

LES OGSÅ: - Ja, jeg har hengende hud og strekkmerker. Det er jeg stolt over.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer