- Vekt er dessverre også et tema i tredje klasse

Åtteåringen ville ikke gå på skolen fordi hun fikk høre at hun skulle veies.

REDD FOR Å BLI VEID: Åtteåringen ville ikke bli veid på skolen, fordi hun visste hun ville veie mer enn de andre barna. Foto: NTB Scanpix
REDD FOR Å BLI VEID: Åtteåringen ville ikke bli veid på skolen, fordi hun visste hun ville veie mer enn de andre barna. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er vanlig å kalle hverandre tjukk og det er et mål å være tynn. Jentene sammenligner vekten sin og det er ikke kult å være av de tyngste, forteller «Annika» som av hensyn til datteren ønsker å fortelle sin historie anonymt.

Datteren hennes som er åtte år gammel fikk i likhet med resten av landets tredjeklassinger nylig vite at hun skulle veies og måles på skolen.

Som et ledd i det forebyggende helsearbeidet i skolehelsetjenesten, kom Helsedirektoratet i 2010 med en anbefaling om rutinemessige målinger av høyde, vekt og hodeomkrets på gitte alderstrinn. Her anbefales det at barn veies på tredje og åttende trinn.

Nektet å gå på skolen da hun fikk vite om veiingen

«Annika» forteller at da datteren hennes ikke ville gå på skolen da hun fikk vite at hun skulle veies.

– Vekt er dessverre også et tema i tredje klasse. Hun ønsket ikke å bli veid fordi hun visste at egen vekt ville bli høyere enn andres. Hun er den høyeste i klassen og dermed veier hun mer enn de fleste. Hun er ikke overvektig, men driver med sport nesten hver dag. Hun har en muskuløs kropp og veier en del mer enn de som på samme alder har en tynn strek-kropp. Men hun var redd det skulle bli mye sammenligning etterpå, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer