- Vekt er dessverre også et tema i tredje klasse

Åtteåringen ville ikke gå på skolen fordi hun fikk høre at hun skulle veies.

REDD FOR Å BLI VEID: Åtteåringen ville ikke bli veid på skolen, fordi hun visste hun ville veie mer enn de andre barna. Foto: NTB Scanpix
REDD FOR Å BLI VEID: Åtteåringen ville ikke bli veid på skolen, fordi hun visste hun ville veie mer enn de andre barna. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er vanlig å kalle hverandre tjukk og det er et mål å være tynn. Jentene sammenligner vekten sin og det er ikke kult å være av de tyngste, forteller «Annika» som av hensyn til datteren ønsker å fortelle sin historie anonymt.

Datteren hennes som er åtte år gammel fikk i likhet med resten av landets tredjeklassinger nylig vite at hun skulle veies og måles på skolen.

Som et ledd i det forebyggende helsearbeidet i skolehelsetjenesten, kom Helsedirektoratet i 2010 med en anbefaling om rutinemessige målinger av høyde, vekt og hodeomkrets på gitte alderstrinn. Her anbefales det at barn veies på tredje og åttende trinn.

Nektet å gå på skolen da hun fikk vite om veiingen

«Annika» forteller at da datteren hennes ikke ville gå på skolen da hun fikk vite at hun skulle veies.

– Vekt er dessverre også et tema i tredje klasse. Hun ønsket ikke å bli veid fordi hun visste at egen vekt ville bli høyere enn andres. Hun er den høyeste i klassen og dermed veier hun mer enn de fleste. Hun er ikke overvektig, men driver med sport nesten hver dag. Hun har en muskuløs kropp og veier en del mer enn de som på samme alder har en tynn strek-kropp. Men hun var redd det skulle bli mye sammenligning etterpå, forteller hun.

Gjennom at de sammen la en plan for dagen, klarte «Annika» allikevel å overtale datteren til å gå på skolen.

– Jeg sa til henne at muskler veier mer enn fett og at hun er frisk, sterk og høy og derfor vil ha en høyere vekt. Jeg sa at hun ikke trengte å fortelle hva hun veide til andre, og at hun eventuelt bare kunne lyve. Vi ble enige om et tall hun skulle si hvis noen spurte, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor skal du aldri kommentere barnets vekt

Tror veiingen øker barnas fokus på vekt

Som mor synes hun det er fint at helsestasjonen og skolehelsetjenesten har fokus på kosthold og trim, men tror denne måten å gjøre det på øker fokuset på vekt.

– Jeg mener at veiing og måling hører hjemme i en individuell undersøkelse, som type seksårskontrollen. BMI/KMI kan ikke brukes slavisk, og barna bør ikke få vite hva de veier.

– Fokuset bør være på sunn mat, gode matvaner og aktivitet, sier hun.

I forbindelse med veiingen ble det sendt ut et informasjonsskriv fra Helsedirektoratet til foreldre. Til slutt i brevet står det at måling av høyde og vekt er et frivillig tilbud. «Annika» sier hun ikke registrerte dette og at hun nok hadde takket nei om hun hadde visst det.

LES OGSÅ: Gutter med spiseforstyrrelser ser ofte på seg selv som mindre enn de egentlig er

Ønsker å tidlig identifisere under- og overvekt

Avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i avdeling for barne- og ungdomshelse hos Helsedirektoratet forteller at myndighetenes hovedmål med veiingen er å bidra til å tidlig identifisere barn som har vekstavvik i form av under- og overvekt.

– Og redusere de negative konsekvenser dette kan ha for det enkelte individ. Gjennom systematisk veiing og måling vil man få et datagrunnlag for å kunne iverksette tiltak på individ- og befolkningsnivå, sier hun.

Carlsen bekrefter at foreldrene har anledning til å si nei dersom de ikke ønsker at barnet deres skal bli veid.

– Ja men det er anbefalt tilbud i tråd med retningslinjen, og barn har rett til helsehjelp, sier hun og viser til kapitlet om Barns særlige rettigheter i Lov om pasient- og brukerrettigheter.

Viktig å få frem at veiing er frivillig

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Gunn Iren Müller mener det er viktig at det gjøres klart for foreldre at veiing og måling foregår individuelt og at ordningen er frivillig.

– FUG er opptatt av at skolehelsetjenesten må styrkes og det er viktig at helsesøster har ressurser til å følge opp barn og unge som er i faresonen. Når vi vet at overvekt og fedme er sterkt økende også i Norge er det viktig å jobbe forebyggende, sier hun.

– Helsesøster må utvise skjønn og ha en god dialog med foresatte. Det er viktig at barn og unge utvikler et godt selvbilde, nettopp derfor er det avgjørende med god dialog og god oppfølging.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer