- Veldig fornuftig å gi lommepenger til barn

I dagens digitale pengesamfunn mener Hallgeir Kvadsheim at lommepenger, er enda viktigere enn før.

LOMMEPENGER TIL BARN: Hvor mye bør man gi og når bør man starte? Foto: NTB scanpix
LOMMEPENGER TIL BARN: Hvor mye bør man gi og når bør man starte? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– I en tid hvor penger blir mer og mer abstrakt, synes jeg det er veldig fornuftig å gi lommepenger. Barn får ikke lenger oppleve hvordan det er å ha fysiske penger, penger er for dem bare et kort som mor og far på mirakuløst vis tryller frem mat og klær fra, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim kjent fra «Luksusfellen».

– Når det blir såpass abstrakt, blir det enda viktigere å lære om økonomi på en lettfattelig måte og da er lommepenger en god start.

Mange foreldre lurer på hva som er den smarteste måten å regulere lommepengene på. Mens noen velger å gi lønn per utført plikt eller som et fast beløp med fratrekk for det som ikke er utført, synes Kvadsheim det beste er å gi et fast beløp uansett.

– Uavhengig av lommepenger så synes jeg alle i familien må gjøre noen oppgaver hjemme som er med på å gjøre det hyggelig å leve sammen, om det så er å rydde, legge sammen klær eller å ta ut av oppvaskmaskinen. Jeg synes ikke det blir riktig å kutte ned på lommepengene bare fordi barna er late, da synes jeg man heller bør angripe det på en annen måte.

– Men jeg er derimot fan av å øke beløpet og gi en ekstra gulrot hvis du gjør litt mer av det man egentlig har fastsatt. Det kan for eksempel være å måke snø, gå tur med hunden, passe lillesøster og slike oppgaver som kanskje det ikke er så naturlig å ha med i de vanlige pliktene.

SMART Å GI LOMMEPENGER: Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er tilhenger av å gi barn lommepenger. Foto Gorm Kallestad / NTB scanpix
SMART Å GI LOMMEPENGER: Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er tilhenger av å gi barn lommepenger. Foto Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Øke beløpene gradvis

Hvor mye man bør gi barna i lommepenger synes Kvadsheim det er vanskelig å gi noen klare føringer på, da det både kommer an på foreldrenes økonomi og barnas alder.

– Men hvis de begynner når de er 7-8 år gamle, så snakker man om lave nivå. Kanskje 20-50 kroner i uka. Så er det naturlig at det øker noe når man bikker 12-13 år og opp mot 15-16.

– Når man har blitt 16 år synes jeg det er naturlig at man også tjener egne penger utenfor hjemmet, sier han.

Etter hvert synes han det også kan være greit å la barna få teste hvordan det er å håndtere et bankkort. I dag tilbyr flere banker bankkort til barn, noen har kort til barn helt ned i tiårsalderen.

– Jeg synes ti år er litt tidlig, men hvis det fungerer for deg så er det helt greit. Ellers anbefaler jeg at man venter til barnet er 13 år, da det også er god læring ved å håndtere fysiske kontanter.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barna om økonomi og sosiale forskjeller

Holder styr på lommepengene via egen app

I dag finnes det flere mobilapper som enkelt lar foreldre gi barna arbeidsoppgaver og belønne dem i etterkant.

En av de mest populære er appen Gimi, i tillegg har Sparebank1 en egen app som heter Ukepenger.

Så mye får norske barn i lommepenger:
Ukelønn 6-8 år
0 kr18%
20 kr30%
25 kr19%
30 kr14%
40 kr4%
50 kr14%
Ukelønn 9-11 år
0 kr28%
25 kr18%
30 kr19%
40 kr8%
50 kr22%
100 kr5%
Månedslønn 11-13 år
0 kr15%
100 kr15%
175 kr13%
200 kr43%
300 kr15%
Månedslønn 14-17 år
0 kr15%
200 kr16%
300 kr12%
350 kr15%
450 kr31%
1000 kr11%
Kilde: gimitheapp.com

Kvadsheim sier slike apper kan være en fin metode for å holde momentet oppe.

– En utfordring med lommepenger er at det ofte renner litt bort i sanden, da vi ikke er så flinke til å følge det opp hver uke. Med en slik app kan du definere oppgaver som skal gjøres og så sendes det et pushvarsel til ungene som må akseptere eller ikke akseptere oppgaven.

– De kan også sende et bilde tilbake til foreldrene som viser at oppdraget er utført og så kan foreldrene overføre pengene. I appen kan barna se hvor mye de har tjent opp, sier han.

Isabella Tangen og datteren Aurora (9) har brukt Gimi appen i fire måneder. Isabella forteller at hun hadde som nyttårsforsett å finne en måte å få barna til å bidra på hjemme, samtidig som det skulle øke pengeforståelsen og oppleves som motiverende.

– Tidligere har vi prøvd klistremerker, avkrysningsskjemaer og pengeboks, men ingenting har fungert like bra som dette. Jeg tror det har med målsetningene å gjøre, da det er så lett for henne å se at grafen går oppover og at hun faktisk nærmer seg sparemålet sitt, sier Isabella.

Starter med lommepenger i syvårsalderen

Tall fra Gimi viser at norske foreldre så smått begynner å gi lommepenger når barna er seks år gamle, men at de fleste starter når barnet er syv år. Frem til ti år er det vanlig å gi ukelønn, men fra man er elleve år gammel går mange over til å gi månedslønn i stedet.

Syvåringene begynner ofte med 20 kroner i uken og denne summen økes med cirka fem kroner hvert år frem til barnet er ni-elleve år gamle. I denne alderen er det vanlig at man får 25, 50 eller 100 kroner per uke.

11åringer som får månedspenger får mer penger, men samtidig mer ansvar og krav på seg om å jobbe for pengene.

LES OGSÅ: Husarbeid - dette bør du forvente at barnet klarer i ulike aldre

Vasker klær og hjelper til med middagen

For å tjene lommepenger hjelper Aurora til med å sette på vaskemaskin, lager middag, tørker støv og går ut med søppelet. I tillegg dekker hun på og rydder av bordet uten at hun får lønn for det.

Arbeidsoppgavene kan variere fra uke til uke og gjennom appen kan Isabella tilpasse hvilke oppgaver som skal gjøres.

– Dersom jeg for eksempel ser at jeg ikke rekker å få støvsuget, så kan jeg føre det opp i appen slik at hun har mulighet til å gjøre det. Hvor mye hun får betalt varierer. Hun har slitt med motivasjon for å gjøre enkelte av oppgavene sine og da har jeg valgt å sette opp lønna for disse og ned på de hun ser mer på som en selvfølge selv også.

– Lønnen varierer fra 3-10 kroner per oppgave og hun har vel på det meste kunnet tjene 55 kroner i uka. Målet er at hun etter hvert ser på oppgavene som en selvfølge, og da blir det kanskje innført nye ting hun kan gjøre for å tjene penger, sier hun.

Topp 5: norske barns arbeidsoppgaver
1. Rydde rommet
2. Ta ut av oppvaskmaskinen
3. Gå ut med søppelet
4. Dekke på til middagen
5. Re opp sengen
Kilde: gimitheapp.com

Hver fredag fører hun over penger til datteren, basert på det hun har tjent. Når Aurora har nådd sparemålet sitt, vil hun få det utbetalt i kontanter av moren.

– Ulempen med en slik app kan kanskje være at man mister «følelsen» av kontantene underveis, men samtidig tror jeg det er viktig å lære bort den elektroniske pengebruken også. Aurora forstår nå i alle fall langt bedre hva det vil si å ha penger på konto, smiler hun.

LES OGSÅ: Enkle grep for en bedre familieøkonomi

FÅR LOMMEPENGER: Aurora er bare ni år gammel, men hjelper allerede til både med å vaske egne klær og å lage middag. Foto: privat
FÅR LOMMEPENGER: Aurora er bare ni år gammel, men hjelper allerede til både med å vaske egne klær og å lage middag. Foto: privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer